Ušetřit znamená zateplit Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Domy našich rodičů či prarodičů jsou většinou z plných pálených anebo nepálených cihel bez přídavné tepelné izolace. Domy postavené v sedmdesátých letech jsou z velké části z pórobetonu nebo lehčených tvarovek s omítkou, která měla plnit tepelně-izolační funkci. Sami jistě víte, že starším domům se dnes nevyhýbají problémy způsobené nedostatečnou tepelnou ochranou. A jestliže se v současnosti hovoří o zateplování velmi často, nezpůsobuje to módní vlna, ale změna pohledu na tepelnou ochranu budov.

Nejenom okna, ale i stěny se nezanedbatelně podílejí na celkových tepelných ztrátách domů. Kolik tepla nám přes ně ve skutečnosti unikne? Je to víc než třicet procent. Pokud je naší snahou teplo v interiéru co nejefektivněji využít a dlouho udržet, rozhodneme se obvykle dům zateplit. Hnací silou současného zateplování jsou pro nás především vysoké ceny energií na topení. Zamysleli jste se však i nad tím, jaké další výhody zateplování objektu přinese?

Hlavním důvodem je již zmíněná spotřeba energie na topení. Zateplením zlepšíme pohodu v interiéru nejen v zimě, kdy ze stěn cítíme chlad, ale i v létě, kdy se nedá přehlédnout naopak sálající přehřátí objektu – obojí se zateplením eliminuje.
Navíc správnou volbou izolace i izolačního systému a jeho vhodným umístěním lze pozitivně ovlivnit průběh teplot v konstrukci, zabránit nežádoucí kondenzaci vodních par a zlepšit i celkovou tepelnou akumulaci zdiva. Tepelná izolace přispívá k ochraně obvodové stavební konstrukce před povětrnostními vlivy – promrznutím a před vysokými teplotními rozdíly mezi interiérem a exteriérem - tím vším se prodlužuje i její životnost. Vhodným izolantem může zateplení posloužit navíc i jako dobrá ochrana proti hluku. Opomenout však nelze ani nový vzhled fasády.

Obytné budovy v současnosti spotřebují asi 1/3 z celkového množství vyprodukované energie a spotřeba energie ve společnosti neustále narůstá. Cena energie se v této souvislosti bude neustále zvyšovat. Zateplení je proto výhodnou investicí do budoucnosti – a to nejen z finančního hlediska, ale i z ohledu na životní prostředí.
Foto TANGENTA - B, spol. s r.o.
Foto TANGENTA - B, spol. s r.o.
Pokud jste se rozhodli šetřit sebe, svoje peníze, životní prostředí a v neposlední řadě i svůj dům a zateplit ho, spolehněte se na rady odborných firem, které tepelné izolace nabízejí. Zároveň není na škodu, když se sami seznámíte se základním přehledem bohaté škály tepelných izolací. Pak by vám jistě neměly uniknout pojmy jako polystyrén, pěnový polyuretan, pěnové sklo, perlit a další. Jestliže se chcete bezmezně spolehnout na odborníky, doporučujeme například firmu Tangenta, jejíž specializací je zateplování objektů. Tomuto zaměření se věnuje již řadu let. Při své činnosti se firma opírá především o odbornost svých pracovníků a o podporu nejnovějších technologií.

Na závěr jedno doporučení:Teplo může unikat z budovy stěnami, střechou, základy, otvory v konstrukci, podlahou nad terénem či podlahou nad nevytopeným suterénem a podobně.
Kromě toho mohou na konstrukci vznikat tepelné mosty na rozhraní různých materiálů a při změnách tvaru konstrukce. Jestliže se rozhodnete zateplit si dům, myslete na to, že jen kompletní zateplení všech míst a ploch včetně detailů může přinést žádoucí účinek. Zateplit například jen stěny a okna, ale střechu ponechat v původním, nevyhovujícím stavu, je jako opravit střechu jen na její větší děravé polovině.
Foto TANGENTA - B, spol. s r.o.
Foto TANGENTA - B, spol. s r.o.
TANGENTA - B, spol. s r.o. Poslat poptávku