V Lidečku dokončují pasivní dům s tepelnou ztrátou do 2 kW Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Jak získat podporu Zelená úsporám na pasivní dům bez zateplení? Právě použití cihelného systému HELUZ Family 2in1 je optimální možností pro získání dotace!

Dnes se velmi často hovoří o pasívních, nízkoenergetických a nulových domech. A jak tvrdí odborníci v průběhu několika let se jiné domy stavět ani nebudou. Jednak proto, že legislativa a normy budou určovat co si postavit, ale především proto, že ekonomické přednosti a užitné vlastnosti těchto domů jednoznačně ovlivní i rozhodování budoucích stavebníků, co vystavět.
My jsme se však chtěli osobně podívat na takový dům, zeptat se investora, proč a pro jaký dům se rozhodl. A také se dozvědět od nějaké kompetentní osoby, jak získat dotaci na Zelená úsporám.

Zajeli jsme se tedy podívat až na moravsko slovenskou hranici, do obce Lidečko - Račné na Zlínsku. Přijeli jsme v době, kdy byla hrubá stavba před dokončením. Chybělo jen osadit okna a dveře a jak nám řekl investor domu pan Viliam Gruner, jen silné mrazy nedovolily rozestavěné dílo dokončit.
HELUZ FAMILY 2 in 1 a FAMILY 50: Cihelné bloky s integrovanou izolací HELUZ Family 2in1 splňují bez dodatečného zateplení požadavky pro pasivní domy. Vyplněním dutin cihel Family polystyrenem došlo až k 40 % navýšení jejich tepelněizolačních vlastností.
HELUZ FAMILY 2 in 1 a FAMILY 50: Cihelné bloky s integrovanou izolací HELUZ Family 2in1 splňují bez dodatečného zateplení požadavky pro pasivní domy. Vyplněním dutin cihel Family polystyrenem došlo až k 40 % navýšení jejich tepelněizolačních vlastností.

Ceny energií ovlivnily rozhodování jaký postavit dům

První otázka na investora tedy byla, pro jaký dům se rozhodl.

„Víte, než jsme začali stavět, nebyli jsme rozhodnuti pro nějaký konkrétní typ domu, myslím tím pasivní, nízkoenergetický, nebo standardní. Člověk staví dům většinou jednou za život a proto, že jsem se nikdy nebránil novým technologiím a také proto, že ceny energií nás dnes limitují, rozhodl jsem se, že se spojím s někým, kdo mě poradí, pro co se rozhodnout“.
Pan Viliam Gruner měl štěstí. Již před lety potkal člověka, který nejen rozumí stavařině, ale je i odborníkem v oblasti energeticky úsporných projektů. 
„S ing. Pavlem Sýkorou se znám již mnoho let a on, jako energetický specialista, mi pomohl s rozhodnutím. Jeho argumenty mě přesvědčily, jít cestou, která má budoucnost. Padlo rozhodnutí postavit pasivní dům. Doporučil mi z čeho postavit dům, aby splňoval kritéria pasivního domu. A také proto, že stavební místo je na sluneční straně, doporučil mi, tuto stavební dispozici využít.'
Lidečko v zimní krajině: Hrubá stavba pasivního domu v Lidečku na Zlínsku je před dokončením. Jednoplášťový dům z HELUZu je situován na sluneční straně, na jižním svahu. Tuto stavební dispozici doporučil využít investorovi energetický specialista, jako další plus pro budoucí pasivní dům.
Lidečko v zimní krajině: Hrubá stavba pasivního domu v Lidečku na Zlínsku je před dokončením. Jednoplášťový dům z HELUZu je situován na sluneční straně, na jižním svahu. Tuto stavební dispozici doporučil využít investorovi energetický specialista, jako další plus pro budoucí pasivní dům.

Chtěl jsem cihlový a úsporný dům

'Dřevostavbu jsem nechtěl, protože ani ceny nejsou ještě na takové úrovni, jakou bych si představoval a úroveň, jakou má zděný dům, také ne. 
A potom přišla akce Zelená úsporám a bylo rozhodnuto. Představa, postavit si úsporný dům a získat při tom značnou finanční dotaci byl motiv, který definitivně rozhodl. Z těchto prostředků se dají pořídit úporné technologie, které k takovému domu patří, například tepelné čerpadlo.

Chtěl jsem zděný dům a v našem vnitřním „výběrovém řízení“ nám jako hlavní stavební materiál vyšel HELUZ. Také energetický auditor jednoznačně podpořil stavbu domu z tohoto materiálu. Podle jeho slov, komplexní stavební systém HELUZ, dokáže zajistit potřebná kritéria, která jsou nutná na posouzení stavby, jako pasivního domu. Právě nová generace cihelných bloků HELUZ splňuje požadavky na nízkoenergetické a pasivní stavby bez zateplení. Broušené cihly HELUZ Family a Family 2in1 mají nejlepší tepelněizolační vlastnosti na českém trhu v porovnání s ostatními materiály pro jednovrstvé zdivo.

Byl tu i odborník na tlakové testy, které jsou nutné pro schválení stavby jako pasivní dům. Když viděl, z čeho je to postavené, že jsou to cihelné bloky s integrovanou izolací HELUZ Family 2in1, řekl, že s tímto materiálem nebudou žádné problémy. 

Tato stavba je kombinovaná s dřevěnými stropy. Dnes, s odstupem času, lituji, že jsem i stropy neudělal z keramických materiálů  HELUZ Miako. Měl bych mnohem méně komplikací se zateplením střechy a stropů, než mám nyní. Také jsem si myslel, že by to bylo o mnoho dražší, ale nebylo. Tímto zjednodušením stavby, by to celou výstavbu urychlilo.

Kdybych už od prvopočátku uvažoval o tom, že chci postavit pasivní dům, tak bych využil na vše, pokud jde o stavební část, komplexní systém HELUZ. 

Pokud vás zajímá, co všechno se musí udělat pro to, aby bylo možné dosáhnout na zajištění státní dotace, na to na všechno vám odpoví a mnohem přesněji než já ing. Pavel Sýkora, energetický specialista,“
řekl nám v závěru našeho setkání Viliam Gruner. 
Lidečko bok: Správně připravený stavební otvor domu čeká na osazení kvalitními okny. Nosné keramické překlady HELUZ se používají jako překlady nad dveřními a okenními otvory ve vnitřních i vnějších stěnách.
Lidečko bok: Správně připravený stavební otvor domu čeká na osazení kvalitními okny. Nosné keramické překlady HELUZ se používají jako překlady nad dveřními a okenními otvory ve vnitřních i vnějších stěnách.

Když chcete dotaci na pasivní dům, poraďte se s energetickým specialistou

S ing. Pavlem Sýkorou jsme se sešli v nedalekém motorestu. Zajímalo nás co to vlastně je energetický auditor, čím se zabývá a co řeší.
Jak jsme se od něj dozvěděli, dříve energetický auditor, dnes energetický specialista se zabývá energetickými výpočty. Vypracováváním energeticky úsporných projektů, které lze použít do dotačních titulů. 

„Pokud si chce investor postavit pasivní dům a získat na něj dotaci, musí se veškerá stavební dokumentace dostat na stůl energetického specialisty. Pokud má energetický specialista k dispozici výkresy ze stavebního povolení ještě před započetím stavby, je to levnější a efektivnější. Tady se již také rozhoduje o tom, z čeho se bude stavět. Pokud se začne s výstavbou dříve, když se tam už dala obyčejná cihla, tak se musí počítat se zateplením pláště dodatečným celoplošným zateplením /Etics/. Pokud se tam zvolí cihla, která je vyplněna polystyrenem, jako je HELUZ Family 2in1 500 mm, pak je realizace domu mnohem efektivnější. Životnost zateplování je posunuta na délku životnosti cihly, neboť tepelně izolační hmota je uzavřena v komůrkách cihly.“
Jak nám ing. Pavel Sýkora ještě prozradil, úloha energetického specialisty je v této fázi zásadní. Při komunikaci se zákazníkem a projektantem navrhuje a doporučuje taková technická řešení,  která vedou ke konečnému projektu pasivního domu. 
„Každý sám musí vědět, co chce, jaký dům si chce postavit a jaký materiál na něj použít. Na trhu je dnes všechno možné a dostupné. Pokud si ale investor vyhodnotí výhody a nevýhody každého materiálu a každého systému, může zjistit, že HELUZ Family 2in1 je optimální. Svou trvanlivostí, stavbou, dotací,“
řekl nám v závěru setkání ing. Pavel Sýkora.
Tudy vede cesta k získání ekonomického a energeticky úsporného domu, cesta k získání státní dotace Zelená úsporám. 
Lidečko zepředu : Na obvodové zdivo byl použit materiál HELUZ Family 2in1, který je svými užitnými vlastnostmi určen pro stavbu pasivních domů.
Lidečko zepředu : Na obvodové zdivo byl použit materiál HELUZ Family 2in1, který je svými užitnými vlastnostmi určen pro stavbu pasivních domů.

Dům má nižší spotřebu tepla, než má rychlovarná konvice

Dům ještě není dokončen, ale je předpoklad, že tepelné ztráty domu budou do 2kW. Ano čtete správně, například varná konvice má příkon kolem 2,2 kW. 
Tato nízká tepelná ztráta domu je dána především použitím špičkového materiálu na obvodové zdi z HELUZ Family 2in1. Samozřejmě je nutno dimenzovat i ostatní konstrukce, aby nezaostávaly za kvalitou HELUZ Family 2in1. Dům je nutno osadit kvalitními okny, včetně dostatečné izolace do stropu i podlahy. Bude zde také komfortní a úsporné podlahové vytápění. Bude napojeno na špičkový systém tepelného čerpadla- měděný zemní kolektor- přímé vypařování chladiva. Ten to systém je mnohem účinnější, než dříve používaná plastová trubka.
S investorem i energetickým specialistou jsme s shodli, že vyprojektovat dům a zvolit správný materiál jsou předpokladem k tomu, aby správná stavební firma tyto představy a záměry naplnila.
Domluvili jsme se tedy, že se na stavbě znovu sejdeme při její kolaudaci, kdy již bude možné fakticky získat od státu finanční dotaci z fondu Zelená úsporám. Bude také příležitost dát slovo zástupcům realizační firmy, dozvědět se od nich i něco více o poznatcích s výstavbou podobných pasivních domů a jaké mají zkušenosti s výrobky HELUZ právě na těchto stavbách.

PARAMETRY BUDOVY:

  • Název stavby: Pasivní dům Lidečko Račné 
  • Projektant: Ing. Petr Bystřina 
  • Stavební firma: Stavební firma Juřička, Lidečko 
  • Měrná spotřeba tepla: do 20 KWk/ na m2 a rok /topení a teplá voda/ 
  • Energetický náročnost: A
  • Zařazení: Pasivní dům
  • Skladba konstrukce: Jednovrstvá, bez zateplení
  • Použitý materiál HELUZ: typ cihel na obvod - HELUZ Family 2in1 50cm, keramické překlady HELUZ, nosné roletové a žaluziové překlady HELUZ
Zdroj: www.heluz.cz
HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. Poslat poptávku