Větrat domy je nutné nejen kvůli alergiím Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

V moderní výstavbě se používají stále dokonalejší technologie. Dokonalejší z hlediska úspor energií, které vynakládáme na ohřátí, nebo chlazení prostor, které obýváme. Bohužel ne vždy je na stavbu nahlíženo jako na harmonický celek, který musí být nejen ekonomický, ale také musí splňovat zdravotní požadavky. Bohužel v poslední době se stále častěji můžeme setkat při stavbě s tvrzením: uvidíme, jestli nám zbydou peníze na pořízení větrání. 

Investor se spoléhá na erudovanost projekce a stavbyvedoucích, ale nakonec je to on, kdo platí. A tak právě větrání se zdá být nepodstatnou veličinou. Vždyť se dá přece velmi dobře větrat okny a zadarmo!

Co v nevětraných budovách hrozí?

Typickými zdravotními problémy, které způsobují nevětrané prostory, jsou alergická rýma, kopřivky, astma, nevyspání, nesoustředěnost, snížení pracovního výkonu atd. Nejčastější problém je alergická rýma. Pacient má zduřelou nosní sliznici, tzn. pocit ucpaného nosu, pořád smrká, někdy jej může i svědit kůže. Pokud dostatečně nevětráme, mohou nastat i případy fyzikálních reakcí, v podstatě jde o intoxikaci, například v nových budovách, kde jsou nově nalepené koberce a uvolňuje se z nich formaldehyd. Vznikají pak také nepříjemné kopřivkové výsevy.

Pacient může reagovat okamžitě, když přijde do prostoru. Má kožní projevy, jako je svědivá vyrážka, pocit suché kůže, někdy jsou přítomny i kopřivkové pupeny.

Nejhorším problémem je astma, které nastává u alergika se vším všudy. Ten je pak citlivý na jakoukoli horší kvalitu vzduchu.
Foto: ThermWet
Foto: ThermWet
Foto: ThermWet
Foto: ThermWet
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), alergická kopřivka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), alergická kopřivka

Chraňte své zdraví správným větráním, důležitá je prevence potíží

Člověk, který nemá sklony k alergii, může mít potíže chvilku a poté, co z prostoru odejde, se jeho stav zlepší. Pokud je pacient alergický, tak mu alergické prostředí navodí alergický pochod. To je proces, který trvá dlouhodobě, a může s sebou nést potíže i týden. Jestliže v tomto prostředí žije alergik trvale, jeho stav se může zhoršit.
Zjistilo se, že děti s alergií mají v průběhu dětství horší plicní funkce než jejich vrstevníci. Vysoká koncentrace bytových alergenů tento negativní vliv alergie na plicní funkce ještě zhoršuje.

Mezi bytové alergeny patří především následující skupiny alergenů:

1. Roztoči v domácím prachu – více než 50% dětí s astmatem je alergických na roztoče v domácím prachu. Zároveň alergie na roztoče zhoršuje u většiny dětí plicní funkce nezávisle na astmatu. Roztoč je malý živočich, který se drží v kobercích, ve starších matracích nebo třeba na záclonách. Má rád teplo a vlhko. Obzvlášť rychle se množí, když se po létě začne topit. Má několik stádií, jsou zhruba tříměsíční, takže se jich často těžko zbavujeme. Když je nějakým dezinfekčním přípravkem vyhubíme, z larev se po třech měsících vylíhnou noví roztoči. 
2. Domácí zvířata – mezi alergeny domácích zvířat jsou těmi „nejzáludnějšími“ pravděpodobně alergeny kočky. Často se nachází i ve vzorcích prachu z míst, kde se kočky nezdržují, a také ve školách a  školkách. Citlivost na kočičí alergeny je pravidelně zjišťována i u dětí z rodin, které kočku nemají.

3. Plísně – také citlivost na alergeny plísní je často přítomná společně s  astmatem, někdy se dokonce uvádí jako hlavní příčina jeho vzniku. Interiérové plísně se drží v nevětraném nebo špatně izolovaném prostředí. Mezi plísně, které nejčastěji způsobují alergii, patří rody Alternaria, Cladosporium, Aspergillus a Penicillium. Nejhorší jsou plísně černé, tzv. niger. Často se udržují v nyní hodně instalovaných plastových oknech, třeba v panelových domech, kde stavitel zapomněl na cirkulaci vzduchu a větrání. Hodně se s ní setkáme v chalupách, kde nikdo přes týden nevětrá a lidé tam jezdí jen na víkend. Zde se alergické reakce vyskytují často.

Prevence astmatu

Podle mnohých odborníků dochází k rozvoji astmatu tehdy, pokud je citlivý jedinec vystaven působení určitého alergenu. Pro vznik astmatu je potřebná souhra genetických faktorů a vlivu prostředí. Alergie sama o sobě není vyléčitelná, ale jakmile změníme prostředí nebo upravíme klima, dá se zdravotní situace pacienta uklidnit.

Stavět harmonicky

Nucené větrání se zpětným ziskem tepla (rekuperace), se z pohledu počáteční investice může zdát zbytečným luxusem. Pokud však budete investovat do moderní, dobře utěsněné stavby, investujte i do zdravého a dostatečného větrání. Dodržet výměnu vzduchu v RD podle nejen normových požadavků (25m3 na osobu za hodinu) není jednoduché z hlediska času, a stále otevřené okno zcela popírá logiku pořízení energeticky úsporného domu. Mikroventilace (škvírové větrání) v podobě netěsných oken, tak jak na ni byly zvyklé naše babičky, již nejen nestačí, ale opět je plýtváním energií, kterou vynaložíme na topení nebo chlazení. Tím devalvujeme investici do nových velmi těsných oken, nic jiného totiž mikroventilace není!
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Nejvíce ohrožené prostory jsou z tohoto hlediska dětské pokojíky a ložnice. V době, kdy jdete spát, je v ložnici v běžném bytě cca 845 ppm CO2 ráno však je to již 2000 až 2500ppm CO2. Přípustná je hranice 1.000 ppm, při 1.500 ppm již máme pocit vydýchaného vzduchu a snažíme se vyvětrat. To však při spánku obvykle nerealizujeme.

Princip nuceného větrání se zpětným ziskem tepla

V RD je rozveden vzduchotechnický systém. Usporným ventilátorem je čerpán přes filtrační vložku čerstvý vzduch do výměníku tepla. Přes teplosměnnou plochu výměníku je studený venkovní vzduch ohřátý odpadním vzduchem. Odpadní (vydýchaný) vzduch je v RD odváděn z WC, kuchyně a koupelny. Jedná se o průběžný systém, který zajistí pravidelnou výměnu vzduchu v požadovaném a regulovatelném množství a navíc je vzduch filtrovaný pylovou filtrací ve třídě F5. 
Větrejte úsporně a zdravě s rekuperací ThermWet!
Foto: ThermWet
Foto: ThermWet
Foto: ThermWet
Foto: ThermWet
Foto: ThermWet
Foto: ThermWet