Vlastnosti podlahových krytin a jejich pokládka Zobrazit fotky zobrazit 18 fotek

Podlahy mají významný vliv na to, jak se ve svém domově cítíme. Při jejich výběru bychom se měli rozhodovat nejen podle vzhledu, ale také podle jejich vhodnosti pro konkrétní místnost, náročnosti na údržbu a stavu současné podlahy, na kterou budeme novou podlahovou krytinu pokládat. Výběr podlahových krytin je dnes velmi pestrý. Můžeme si vybrat z mnoha druhů podlah různých materiálů, dekorů a barev.

Dřevěnou a korkovou podlahu můžeme pokládat lepením jednotlivých dílů k podkladu, anebo je do sebe zasunovat a na podkladu nechávat volně plavat. Laminátové podlahy je možné pokládat pouze plovoucím způsobem.

Plovoucí podlahy

Při pokládce plovoucích podlah se nepoužívá lepidlo a jednotlivé díly se do sebe pouze zacvakávají systémem pero-drážka, plovoucí podlaha tedy není k podlaze pevně připevněna a volně leží na povrchu. Tento systém umožňuje rychlou a čistou pokládku. Povrch musí být hladký, a pokud tomu tak není, je nezbytné nedokonalosti vyrovnat. Na hladký povrch se položí podkladový materiál sloužící pro absorpci drobných nerovností a jako ochrana proti vlhkosti a kročejovému hluku.Je nabízena celá řada zámečku systému pero - drážka, mnohé z nich jsou naprosto unikátní a patentované konkrétním výrobcem.
Pokládka plovoucí podlahy
Pokládka plovoucí podlahy

Laminátové plovoucí podlahy

Laminátové plovoucí podlahy jsou oblíbené pro nepřeberné množství svých povrchových úprav a dekorů, které mohou k nerozeznání napodobovat vzhled dřevěné podlahy, kamene či keramiky. Jsou odolné, nenáročné na údržbu, jednoduše se montují a mají dlouhou životnost.

Dřevěné plovoucí podlahy

Dřevěnou podlahu si můžeme pořídit z masivních parket či prken, nebo můžeme použít její alternativu – plovoucí dřevěnou podlahu. Dřevěné podlahy jsou vyráběny z různých druhů místních i exotických dřevin a v mnoha variantách povrchových úprav. S dřevěnou podlahou si do svého domova vneseme kousek přírody a interiéru dodáme neopakovatelnou atmosféru. Podlaha má nízkou tepelnou vodivost a díky tomu dobře rozvádí teplo po místnosti.
Laminátová plovoucí podlaha
Laminátová plovoucí podlaha
Dřevěná plovoucí podlaha
Dřevěná plovoucí podlaha

Pokládka dřevěných a laminátových podlah

K pokládce podlahy plovoucím způsobem je nezbytný rovný podklad s odpovídající vlhkostí, na který se položí parotěsná fólie a podložka omezující kročejový hluk. Pokud se podlaha pokládá na podlahové topení, pak se místo parotěsné fólie použije podložka vhodná pro podlahové topení, na kterou se pokládají jednotlivé dílce. Spojení dílců je zabezpečeno suchým zámkem nebo slepením lamel v peru a drážce. Díky tomu, že podlaha není pevně spojena s podkladem a „plave“, může lépe reagovat na změny klimatu v místnosti.U stěn je však třeba ponechat dilatační spáru - mezeru, kterou zakryje lišta.
Lišta zakryje spáru mezi plovoucí podlahou a stěnou
Lišta zakryje spáru mezi plovoucí podlahou a stěnou

Podlaha z PVC

Velmi praktická a oblíbená je podlaha z PVC. Je velice příjemná na došlap, oproti laminátové podlaze je teplejší, kročejový zvuk přenáší jen minimálně, snadno se udržuje a čistí. Podlahy z PVC jsou vhodné i pro podlahové vytápění a pro všechny místnosti, včetně vlhkých prostor koupelny, protože jim nevadí vlhkost ani rozlitá voda. Díky nepřebernému množství atraktivních designů mohou dokonale imitovat dlažbu, kameny, prkna, parkety, nebo například bambus.

Pokládka PVC

PVC se musí pokládat na pevný a hladký povrch. Pruhy PVC položíme na lepicí pásku, do rohu položíme balicí papír, na který přeneseme tvar stěny, překreslíme jej na pás krytiny a s dostatečným přesahem vyřízneme. PVC položíme na podlahu, směrem ke zdi vyrovnáme a po přilepení přebytečný kus odřízneme.
Bytové a objektové PVC - imitace dlažby
Bytové a objektové PVC - imitace dlažby

Koberce

Koberce jsou příjemnou podlahovou krytinou, která působí velmi esteticky, tlumí zvuk, je příjemná na došlap a našemu domovu dodává pocit tepla a útulnosti. Aby však koberec vypadal dobře, nesunul se a nekrčil, musí být správně a pečlivě položený.

Pokládka koberce

Koberec pokládáme na rovnou podlahu zbavenou nerovností. V místnostech do cca 20 m2 plochy.
Celoplošný koberec
Celoplošný koberec

Korek

Korkové podlahy velmi dobře vypadají a můžeme si je pořídit v některých z mnoha vzorových i barevných variant. Korek je odolný proti opotřebení, má dlouhou životnost, skvěle izoluje teplo, hluk i vibrace, nedeformuje se a je ekologický. Korková podlaha je vhodná pro podlahové topení, je netoxická a dobře odolává plísním, proto je ideální pro astmatiky a alergiky. Korkové podlahy se snadno instalují a dobře udržují.
Korková podlaha
Korková podlaha

Pokládka korkové podlahy

Korkové dlaždice nebo pláty jsou lepeny k podkladové ploše nebo instalovány bez lepení jako plovoucí podlaha. Podklad musí být čistý a hladký bez drolivých částic. Pod korkovou podlahu nevkládáme žádnou izolaci, je již ze spodu dlaždice opatřena korkovou podložkou.

Pokládka od profesionálů

Abychom měli jistotu, že podlaha bude položena správně a bude nám dlouho a dobře sloužit, je dobré pokládku zadat profesionálům, kteří podlahu položí a na svou práci nám poskytnou záruku.

Zdroj: www.matfloor.cz
Korková podlaha
Korková podlaha
Lepení podlahy na podklad
Lepení podlahy na podklad
Pokládka podlahy na pero a drážku
Pokládka podlahy na pero a drážku
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Realizovaná podlaha
Podlahářství MATFLOOR Poslat poptávku