Vybíráme novou sedací soupravu Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Při výběru sedací soupravy je dobré znát historii firmy, materiály, z kterých je vyrobena a jak, jaký je stav opěráku a sedáku, jaká potahová látka byla použita a jaké má vlastnosti, jak náročná je sedací souprava na údržbu a jak probíhá případná reklamace.

Jestliže si domů zveme pravidelné návštěvy nebo se rádi pohodlně rozvalíme, je sedací souprava nezbytným doplňkem našeho bytu. Už z názvu je patrné, že sedací souprava slouží k sezení, je na ní však možné i ležet a na mnohých v případě nutnosti i spát, ale jen krátkodobě. Postupem času prostě sedací soupravy nabraly další funkce. Nejvhodnější pro přespání například návštěvy je rozkládací sedací souprava, praktické jsou pak i úložné prostory v sedačce. Sedací souprava může být dominantou místnosti, může ji však i jen citlivě doplňovat. Podle jakých kritérií tedy sedací soupravy vybíráme?

Velikost sedací soupravy

Záleží na účelu (k čemu má sedačka sloužit) a místnosti (prostoru), kde ji umístíme. Berte v úvahu počet osob, které se na ni musí vejít, kde ji umístit a zda se do místnosti vůbec vejde. Stejně tak je dobré si představit, jak sedací soupravu do místnosti vůbec dopravíme. Pro dvě osoby stačí dvousedák, pro hojné návštěvy prostorná sedací souprava rohová či jiná varianta prostorného posezení.

Důležitá je i výška sedací soupravy, nejen prostor. Nízké mají sedák zhruba pod úrovní kolen, ty vysoké pak nad touto výškou. Do nízkých sedacích souprav se pohodlně posadíme doma, v kanceláři by však bylo až příliš žoviální, kdybychom návštěvu nechali do sedačky doslova upadnout. A pro starší lidi platí, že z vyššího sedáku snáze vstanou.
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ

Reference dodavatele

Nejprve bychom si měli zjistit název firmy a její historii. Na specializovaných oborových serverech je navíc možné získat dostatečné reference v podobě názorů lidí, kteří si výrobek dané firmy či u konkrétního prodejce pořídili. Zjistíte, nakolik jsou spokojeni, jak s nimi bylo jednáno v případě reklamace a podobně.

Materiál kostry

Dále je nutné znát materiál, ze kterého je vyrobena kostra sedací soupravy, zda je z tvrdého dřeva (buk) a lepená i šroubovaná zároveň, nebo je kovová. Trvanlivost a stabilitu kostry zajistí rámy a latě z dostatečně prosušeného buku. Pozor však, kostra může být i z měkkého dřeva a zde můžeme očekávat mnohem nižší odolnost.

Stejně jako tvrdé dřevo je ideální kostra kovová, zde však záleží na použítém materiálu, který by neměl reznout působením vlhkosti. Nejvhodnější je proto nerezová ocel. Platí, že sedací soupravy s dřevěnými kostrami jsou levnější, kovové však jsou nejspolehlivější a dokonce připadají mnoha kupujícím elegantnější. 
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ

Materiál sedáku 

Pokládáme si otázku, zda vybrat sedák měkký nebo pevnější, potřeba pocitu při sezení je individuální a mění se i s věkem. Z měkkých sedáků se špatně vstává, i když se do nich pohodlně padá. Záleží i na místě užití. Tvrdší sedáky patří třeba do kanceláře nebo pro starší lidi, měkké do běžných obývacích pokojů. Nejvhodnější je skladba sedáku z vlnovcové pružiny, pružinového jádra, kvalitní HR pěny, případně PUR pěny s gramáží alespoň 35kg/m3, čalounického flísu a základního i finálního potahu.

Jak je stavěn opěrák 

Velmi důležitý je právě stav opěráku. Optimálním řešením jsou pružné, případně dokonce gumové popruhy, kvalitní HR nebo PUR pěna s gramáží alespoň 35kg/m3, čalounický flís, základní potah a finální potah. Materiálová skladba opěráku vlastně odpovídá sedáku.

Materiály potahů

Potah vytváří estetický dojem ze sedačky. Je často jedinou částí sedací soupravy, která je skutečně vidět. Proto si musíme na výběru potahu dát záležet. Je však vhodné vyhnout se těm nejmodernějším řešením, pokud zrovna nechceme sedací soupravu častěji obměňovat. Logika věci je jednoduchá, čím módnější potah vybereme, tím rychleji bude vypadat omšele – módní trendy se mění strašně rychle a často ani nejde o praxí ověřené materiály.

Důležitý je nakonec právě materiál potahů a jeho nároky na údržbu. Zjistěte si co největší množství informací o potahové látce a vyžadujte od prodejce atesty a certifikáty.
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ

Péče o sedací soupravu

Ještě před koupí sedací soupravy je také dobré zjistit, jak se běžne udržuje a jak o ni musíme pečovat. Prodejce by nám přitom měl poskytnout návod na údržbu. Navíc existují materiály, do kterých se špína prostě nevsákne. Po některých materiálech můžete třeba i psát, potřísnit je nějakou tekutinou a přesto na nich zašpinění nezanechá žádné trvalé stopy.

Jak probíhá reklamace

Skutečně kvalitní dodavatel zajistí vyřešení případné reklamace výrobcem. Je to praxí ověřené nejlepší řešení pro zákazníka. Nemusí sedací soupravu nikam převážet, zástupce firmy přijede přímo k němu domů a sedací soupravu opraví na místě. Pokud to není možné, odveze ji na náklady firmy a přiveze opravenou.

Souhrnem

Neptejte se pouze na to, co vidíte, ale i na to, co je uvnitř sedací soupravy. Pouhý pohled a usednutí do ní prostě nestačí. Proferujte české, slovenské, německé a některé kvalitní polské výrobce, určitě však nekupujte podezřele levné výrobky, pokud nehledáte pouze provizorní řešení na několik měsíců.
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ
Foto: A JE TO CZ