Sportovní hala Borky v Kolíně (Foto: Miroslav Káninský) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Letos se do soutěže zaměřené na adaptaci na měnící se klimatické podmínky přihlásilo rekordních 115 projektů. Přečtěte si o inspirativních řešeních v boji proti oteplování a suchu.

115 projektů v boji proti oteplování klimatu a suchu

Klimatické změny přinášejí vlny veder, období sucha a přívalové srážky. Na tyto problémy je třeba se připravit a přizpůsobit jim. Adapterra Awards je celostátní soutěž, která oceňuje projekty zaměřené na adaptaci na měnící se klimatické podmínky. Letos se do soutěže přihlásilo 115 projektů z celé republiky.

Lesopark Na Panském v Bohumíně (Foto: František Průša)
Lesopark Na Panském v Bohumíně (Foto: František Průša)

Jedlý les, hospodaření s dešťovkou i pasivní nemocnice

Paleta přihlášených projektů je  velmi různorodá a ukazuje, že reakce na klimatické změny se stává důležitou součástí stavebních projektů. Příklady?

Školní farma Jedlý les je pilotní projekt v Praze 12, který spojuje ekologii a vzdělávání prostřednictvím šetrného hospodaření, agrolesnictví a permakultury. Projekt zlepšuje kvalitu půdy a biodiverzitu prostřednictvím výsadby stromů a keřů, a nabízí výukové programy pro děti ve spolupráci se spolkem Montessori cesta. 

V Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK se zaměřují na udržitelné hospodaření s vodou ve své expozici v centru Prahy. Projekt zahrnuje novou dešťovou kanalizaci a podzemní nádrže pro zachycení a využití dešťové vody k zálivce rostlin a doplňování vodních prvků. 

Neméně zajímavým projektem je Pavilon péče o rodinu Nemocnice Pelhřimov, jehož pasivní energetický standard ukazuje moderní a ekologicky šetrné technologie pro zlepšení energetické účinnosti nemocničních budov. Zelené střechy, zeleň a vodní prvky přispívají ke snížení spotřeby energie a zmírnění tepelného ostrova města.

Rekonstrukce ulice Stadická v Roudnici nad Labem (Foto: Martina Imramovská)
Rekonstrukce ulice Stadická v Roudnici nad Labem (Foto: Martina Imramovská)

Od energeticky úsporných sportovních hal po hospodárné zavlažování fotbalových hřišť

Mezi dalšími přihlášenými projekty najdeme například energeticky úspornou sportovní halu v Kolíně, bytový dům v pražských Strašnicích či proměnu areálu továrny na bydlení v Hradci Králové. Další inspirativní příklady zahrnují hospodárné zavlažování fotbalových hřišť v Havířově či rekonstrukce ulic v Roudnici nad Labem. 

Spolu s projekty přihlášených v minulých ročnících tak vzniká neobvyklá databáze příkladů, jak se dá čelit klimatickým výzvám.

Renaturace řeky Bečvy (Foto: David Veselý)
Renaturace řeky Bečvy (Foto: David Veselý)

Kategorie a ceny

Soutěž Adapterra Awards je rozdělena do 5 hlavních kategorií: Volná krajina, Zastavěná území, Náš domov, Pracovní prostředíCena sympatie. Odborná porota vybírá finalisty a vítězné projekty prvních čtyř kategorií, zatímco Cenu sympatie uděluje veřejnost prostřednictvím internetového hlasování (bude spuštěno až v srpnu, budeme o něm infornovat).