Vymalovat byt nebo vytapetovat? Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Bohatý výběr druhů interiérových barev i jejich odstínů, který se dnes nabízí svádí vyzkoušet všechny. Musíme si ale vybírat s rozvahou. Odstín, na který se nedostalo, můžete vyzkoušet třeba až zase příště. Vždyť z hygienických důvodů je vhodné byt malovat alespoň každých pět let. Ovšem vhodným řešením úpravy stěn jsou i nové tapety.

Výmalbu volte tím střídmější, čím méně střídmě je zařízena místnost a naopak. Barvy jsou hezké, ale interiér by jimi neměl být zahlcen. Nadměrnou barevnost raději nahraďte nápaditostí a uvidíte, že výsledek vás mile překvapí.

Nechte se barvami dobře naladit

Veselým barvám říkají designéři ano, ale neměly by být až příliš ostré a agresivní. Mohli bychom to časem negativně pocítit na své psychice. Na barvy podvědomě reagujeme víc, než si vůbec připouštíme. Například v ložnici si zasloužíme barvy teplé, zemité. Jsou totiž velmi uklidňující. Díky nim si skutečně odpočineme, což si po dlouhém dni určitě zasloužíme. Barvy jsou prostě věda a vyplatí se nechat si s jejich výběrem poradit.
Malování stěny
Malování stěny
Malování
Malování
Malování
Malování
Malování
Malování

Tapety znovu v kurzu

Po delší pauze se oblíbenou alternativou k malování zase stalo tapetování. V našich bytech se zabydlely třeba moderní vliesové tapety. Udělají parádu ve všech místnostech včetně koupelen. Chcete-li je ale použít na umakart ve starém bytovém jádru, doporučuje se povrch zdrsnit a použít opravdu kvalitní lepidlo.

Tyto tapety se prodávají v klasických rolích širokých půl metru. Láká nás na nich omyvatelnost (doporučuje se mýdlová voda) a dobré izolační vlastnosti. Jejich tloušťka je totiž o něco větší než u papírových tapet. Jedna ze surovin používaných na jejich výrobu je buničina, čili přírodní obnovitelný materiál. Vzduch i vodní páry dobře propouští, proto se nemusíte bát, že by se pod těmito tapetami tvořila plíseň.
Tapetování
Tapetování
Tapety
Tapety
Tapety
Tapety
Kombinace tapet a výmalby
Kombinace tapet a výmalby