Aplikace lehčeného betonu Ekostyren (Zdroj: ekostyren.cz)

Hledáte způsob, jak si poradit s nerovnostmi na podlahách, trámových nebo klenutých stropech a dalších stavebních prvcích, aniž byste je přetížili? Řešením může být materiál, který kromě vyrovnání dokáže tyto prvky i perfektně izolovat. Tím materiálem je Ekostyren, vhodný pro použití na všechny typy vodorovných konstrukcí, včetně podlah, stropů a plochých střech.

Beton se může stát vynikajícím izolantem - závisí to akorát na jeho složení. Přidáním významného množství pěnového polystyrenu do betonu vznikne tzv. lehčený beton, který má kromě nosných vlastností i výborné tepelně izolační schopnosti. Tento proces vedl k vytvoření produktu známého jako Ekostyren.

Lehký a izolační beton

U lehčeného betonu je obecně pravidlem, že čím nižší je jeho hmotnost, tím lepší izolační vlastnosti nabízí. Přidaný polystyren navíc snižuje náklady na materiál, jen je třeba počítat s tím, že není vhodný pro místa s vysokým bodovým zatížením a vyžaduje povrchové materiály rozkládající zatížení na větší plochu.

Výhody Ekostyrenu:

Ekostyrenbeton se vyznačuje řadou předností:

  • Poskytuje vynikající tepelné a zvukové izolační vlastnosti (od 0,057 do 0,235 W/mK)
  • Nezvyšuje zatížení konstrukcí (200 - 900 kg/m3)
  • Nahrazuje tradiční podkladové betony
  • Nabízí dobrou pevnost v tlaku (0,3 - 1,8 Mpa)
  • Rychle zasychá (další vrstvy možno aplikovat již po 24 hodinách)
  • Je odolný vůči ohni (od 700 kg/m3 nehořlavý)
  • Je vysoce elastický (absorbuje nárazy)
  • Je ekologický a zdravotně nezávadný
  • Lze ho snadno čerpat (až 60 m vertikálně, až 140 m horizontálně)
  • Snižuje náklady na výrobu

Příprava a aplikace

Pro vyrovnaní klenbových stropů v starých domech je lehčený beton ideální volbou. Umožňuje snížit zatížení stropu až o 80 % ve srovnání s tradičním betonem. Příprava tohoto materiálu je jednoduchá a spočívá ve smíchání polystyrenových kuliček s betonem v optimálním poměru, čímž vznikne lehký, ale pevný beton s vynikajícími izolačními vlastnostmi.

Široké využití Ekostyrenu

Ekostyren se vyznačuje rozmanitostí použití. Lze ho využít jako izolaci bez nosné funkce a izolační materiál pro horizontální i vertikální prvky konstrukcí. Jeho uplatnění sahá od izolace plochých střech, podlah a stropů až po doplňkové tepelné izolace vertikálních stěn, včetně spádové izolace pro terasy, balkony a lodžie.

Dále slouží jako flexibilní podklad pod silnice, chodníky, tenisové kurty a sportoviště, kde se aplikuje přímo na původní terén, stejně jako pro izolaci venkovních vodovodů a kanalizačních systémů, včetně izolace vykopávek a šachet.

Ekostyren lze také využít jako suchý zásyp mezi nosnou stěnou a příčkou či pro doplňkovou izolaci krovových konstrukcí sedlových střech, kde se mezi střešní krytinu a podhled nasype vrstva Ekostyrenu o síle nosných trámů. Atraktivním využitím je také vyplnění dutin trámových stropů, a to buď jako suchý zásyp nebo ve formě ekostyrenbetonu s nejnižší objemovou hmotností.

Ekostyrenbeton aneb klíč k inovativnímu stavitelství

Ekostyrenbeton je průlomový stavební materiál, který se vyznačuje nejen svou lehkostí, ale především vynikajícími tepelnými izolačními vlastnostmi. Jeho jedinečná schopnost kombinovat vyrovnávací funkci s efektivní izolací z něj činí ideální volbu pro rozličné stavební aplikace, od podlah a stropů až po ploché střechy.

Snižuje energetické nároky budov tím, že významně zlepšuje jejich tepelnou izolaci, což vede k nižším nákladům na vytápění a chlazení a podporuje udržitelnost. Díky svým izolačním schopnostem a flexibilitě použití představuje Ekostyren inovativní řešení pro moderní stavitelství, které splňuje dnešní požadavky na tepelnou efektivitu a komfort bydlení.

Veškeré bližší informace jako nabídku, reference i poptávkové formuláře najdete na webových stránkách. Vsaďte na Ekostyren – na beton, který hřeje!