Kvetoucí Baringtonia asiatica (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

K rybolovu lidé používali a používají kdejaké prostředky. V civilizaci je tento lov regulován platnou legislativou, to však vysvětlete domorodým kmenům. Velká semena některých druhů stromů rodu baringtonie totiž drtí na prášek, vyjedou s loďkou na stojatou vodní plochu, prášek nasypou na hladinu, nějakou chvíli počkají a z hladiny posbírají omráčené a nebo mrtvé ryby. Pro nás je však nejzajímavější fakt, že právě zástupci rodu baringtonie mohou ozvláštnit sbírku našich pokojových rostlin.

Tropické krasavice Starého světa

Baringtonie (Barringtonia) je rostlinným rodem z čeledi hrnečníkovité (Lecythidaceae), jde vesměs o dřeviny s jednoduchými střídavými listy a květy pyšnícími se množstvím nápadných tyčinek. Rod zahrnuje přibližně 56 druhů a je rozšířen v tropech takzvaného Starého světa, především pak v Asii. Zajímavostí je, že některé druhy mají semena jedlá a výživná, případně se využívají v lidové medicíně, zatímco semena jiných jsou jedovatá. A například nejrozšířenější druh Barringtonia racemosa je v tropech s oblibou pěstován jako dřevina okrasná.

Květ baringtonie a rozkvétající poupata (Zdroj: Shutterstock)
Květ baringtonie a rozkvétající poupata (Zdroj: Shutterstock)

Popis rostlin

Rod baringtonie zahrnuje stromy a keře se střídavými, jednoduchými, celokrajnými a nebo na okrajích vroubkovanými listy, které mají zpeřenou žilnatinu. Palisty jsou drobné a opadavé a květy jsou uspořádané v přímých a nebo převislých, vrcholových a nebo úžlabních hroznech, případně klasech. Kalich květů je čtyř či pětičetný, vytrvalý a s laloky buďto přirostlými k okraji receptákula (za zralosti pukají ve dvou až pěti vytrvalých pseudolalocích) a nebo opadávajícími vcelku, přičemž na okraji recetákula zůstává kruhovou jizva. Koruna je složena obvykle čtyř, případně tří a nebo šesti korunních lístků. Tyčinek mají květy mnoho, uspořádané jsou ve třech až osmi kruzích a na bázi mohou být srostlé. Tyčinky v nejnižších kruzích jsou obvykle kratší a sterilní. Semeník obsahuje 2 až 4 komůrky, přičemž v každé z nich je 8 vajíček a čnělka je delší než tyčinky. Pro plody je typický tvrdý endokarp a dužnatý a vláknitý exokarp. Každý plod nakonec obsahuje jediné velké semeno.

Baringtonie vysazená jako okrasný strom (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie vysazená jako okrasný strom (Zdroj: Shutterstock)

Zajímavosti o vybraných druzích baringtonií

Jak jsme již zmínila, většina druhů baringtonie roste v Asii a největší areál svého rozšíření má Barringtonia racemosa. Ta je součástí mangrovových porostů na mořských pobřežích od východní Afriky a Madagaskaru až po tropickou Asii a severní Austrálii. Mezi druhy baringtonie najdeme například i medonosnou Barringtonia procera s ohromným množstvím nektaru, kterým neopovrhnou ani netopýři, když je přiláká vůně květů, nejen hmyz. Netopýři spolu s ptáky navíc konzumují i dužnaté plody, tedy jejich dužninu. A další zajímavosti, květy Barringtonia racemosa se otevírají na noc a ráno opadávají. A semena Baringtonia asiatica se šíří vodou, přičemž jsou schopna plavat až 2 roky, aniž by ztratila schopnost klíčivosti.

Plod baringtonie (Zdroj: Shutterstock)
Plod baringtonie (Zdroj: Shutterstock)

Využití semen baringtonií

Semena baringtonií jsou bohatá na olej, ovšem semena druhů Barringtonia racemosaBaringtonia asiatica obsahují jedovaté saponiny, pro které jsou právě využívána k lovu ryb. Domorodci se navíc nemusí obávat následné konzumace otrávených ryb, jelikož otráveno není jejich maso. Tato informace je velmi důležité, jelikož jedovatost je oblíbeným obranným prostředkem mnoha druhů rostlin a například toxiny některých našich bylin, které dobytek spásá bez újmy, pak způsobí jedovatost mléka. Je proto třeba vědět, co na konkrétních pastvinách vlastně roste. V Bengálsku je baringtonie pro změnu používána jako insekticid a jihoafričtí Zulové používají plody baringtonie kromě jiných přísad při léčbě malárie. Semena druhu Baringtonia procera pro změnu pochází z Papuy Nové Guiney a Oceánie a jsou jedlá a velice výživná.

Baringtonie jsou rychle rostoucí dřeviny, které se v tropech hojně vysazují jako okrasné, dřevo je lehké a měkké. Ovšem když rostlinám omezíme kořenový systém mobilní nádobou, můžeme je pěstovat jako velice pohledné pokojovky.

Známa je i medonosnost některých baringtonií (Zdroj: Shutterstock)
Známa je i medonosnost některých baringtonií (Zdroj: Shutterstock)

Nároky na pěstování pokojových baringtonií

Tyto rostliny je třeba umístit na velmi světlé místo bez přímého slunce a celoročně musíme udržovat pokojovou teplotu, chlad nesnáší (tropický původ). Substrát udržujeme stále mírně vlhký, nikdy nesmí přeschnout, zemina stačí běžná květinová. Hnojení provádíme v době vegetace každých 14 dní a v zimě jen jednou za měsíc. Použijeme běžné hnojivo určené pro zelené pokojové rostliny. I v mobilních nádobách rostou baringtonie dobře a rychle a dokonce si může dovolit i velmi radikální jarní řez. Pokud pak baringtonii přesadíte do většího květináče a zasypete nad úroveň plodu, z něhož rostlina vyrůstá, získáme samostatně kořenící jedince.

Svým habitem baringtonie připomínají fíkus (Ficus elastica) a nebo méně známou pisonii (Pisonia umbellifera). A dokonce i pěstitelské nároky jsou podobné nárokům fíkusu. Klíčové je eliminovat průvan a chlad od země. Květináč pro přesazování vždy volíme jen o trochu větší.

Mladá rostlinka baringtonie (Zdroj: Shutterstock)
Mladá rostlinka baringtonie (Zdroj: Shutterstock)

Na ryby choďte s prutem, jedy a omamné látky jsou u nás zakázány

A kdybyste se náhodou nějak dostali k semenům baringtonií (obzvláště Barringtonia racemosaBaringtonia asiatica) a chtěli si vyzkoušet „rybářský zázrak“, nezapomeňte, že se u nás při rybolovu nesmí používat prostředků výbušných, otravných a nebo omamných látek, stejně jako elektrického proudu a zakázán je i lov pod ledem (§ 13 odstavce 2 a 3 zákona č. 99/2004 Sb.). A pozor, případná pokuta by mohla být velmi vysoká.

Na ryby s jedem nechoďte (Zdroj: Shutterstock)
Na ryby s jedem nechoďte (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie po opadu květů (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie po opadu květů (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie (Zdroj: Shutterstock)
Baringtonie (Zdroj: Shutterstock)