Údržba zahradního nábytku před zimou Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Udržujete pravidelně svůj zahradní nábytek přes sezonu i po ní, nebo ho používáte pouze jako spotřební zboží, které jednoduše vyhodíte a koupíte nové? Pak to ale určitě nebude platit pro nábytek dřevěný, který na rozdíl třeba od plastových křesílek opravdu nepořizujeme na jednu sezónu. Víte, že při pravidelné údržbě prodlužujete nejen jeho životnost, ale vylepšujete vzhled i funkčnost? Nebo vybíráte nový zahradní nábytek s ohledem na jeho pozdější nároky na údržbu a uskladnění po sezóně? V prvním dílu jsme se věnovali nábytku z plastu, lehkých kovů, oceli, betonu či se syntetickými výplety a textiliemi. Nyní je řeč o nábytku masivním dřevěném.

Dřevo

Dřevo je přírodní materiál, který k zahradě neodmyslitelně patří. Dřevěný zahradní nábytek je vlastně klasikou. Tento relativně levný materiál disponuje mnoha výhodami. Dřevo se dá snadno opracovat, je lehké a umožňuje snadnou opravu při svém poškození. Jediná nevýhoda spočívá v jeho organickém původu a tedy náchylnosti k degradaci působením vnějších vlivů, především klimatických. Pokud chcete, aby dřevěný nábytek, ať už z klasického domácího dřeva, nebo dřevin exotických, dlouho a dobře vypadal a sloužil, je nutné mu věnovat péči a celoročně jej chránit před vnějšími vlivy. Ta se týká především povrchových ochranných nátěrů a impregnace.

Proč chránit dřevo?

Dřevo je organického původu a proto i méně odolné vůči působení vnějších vlivů než syntetické materiály. Dřevěným materiálům nejvíce škodí vysoké teploty a vysoká vlhkost okolního prostředí. Teplota způsobuje vysoušení dřeva a tím i změnu struktury jednotlivých vláken, která se později projevuje deformací nebo dokonce praskáním dřevěných částí. Opačným extrémem je vystavení dřeva značné vlhkosti nebo jeho používání v prostorách s vysokou koncentrací vodních par ve vzduchu.

Dřevěná vlákna absorbují nadbytečnou vlhkost na svém povrchu do pórů materiálu. Vytvoří se tak ideální prostředí pro tvorbu bakterií nebo plísní. Abyste předešli těmto problémům, je nutné dřevěné části nábytku impregnovat a chránit ochrannou povrchovou vrstvou.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Impregnace + ochranná vrstva - lazura

Impregnace je ochrana podkladu proti nežádoucím vlivům. V případě dřeva se jedná o vlhko, bakterie, hmyz. Bakterie a hmyz vyhledávají ke svému životu a vaší škodě vlhká místa organického původu, na kterých mohou parazitovat. Impregnační látky mají veskrze hydrofobní charakter. Zamezují tedy vnikání vody do struktury dřeva, zároveň však odvádějí přebytečnou vodu pryč. Další výhodou impregnační vrstvy je vytvoření ochranného obalu materiálu a také částečné zamezení mechanickému poškození.

Prospěšnou vlastností dřeva je schopnost absorbovat impregnační nátěr či nástřik do objemu pórů, respektive do své struktury. V důsledku tohoto jevu není dřevo chráněno pouze na povrchu. Impregnační látky se vsáknou do jeho objemu a chrání tak materiál i zevnitř, pokud je vnější ochranná vrstva narušena.

Po impregnaci je možné dřevěné součásti nábytku ještě upravit nebo zvýraznit lazurou. Lazura je svrchní nátěr, který mění tón, případně mat či lesk barvy. Částečně též funguje jako ochranná vrstva, i když to zrovna není její hlavní funkcí. Lazura se používá jako prostředek , který renovuje starý nábytek a vytváří nebo mění jeho vzhled.

Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
V praxi nejužívanější typy dřevin

V praxi používané materiály se od sebe liší nárokem na údržbu. To se samozřejmě, včetně dostupnosti, projevuje na pořizovací ceně. Jednotlivé druhy dřevin mají jiné složení struktury a zároveň odlišnou hustotu. Vždy jde o to, jak jsou které dřeviny náchylné nebo odolné proti nežádoucím vlivům. Ne vždy, ale obecně se rozlišuje nábytek dle druhu stromu, ze kterého byl vyroben. Vliv na cenu mají i náklady na jeho zpracování či dovoz v případě stromů exotických.

Obecně platí, že z domácích dřevin používaných na výrobu zahradního nábytku jsou nejnáchylnější měkká dřeva s vysokým obsahem pryskyřic – třeba smrk či borovice. Ta by měla být nejprve kvalitně ošetřena impregnací, aby bylo zamezeno jejich urychlenému stárnutí. Pro dosažení požadovaného vzhledu se ve finální fázi výroby tento nábytek barví do vybraného odstínu.

Nejvyšší životnosti dosahuje zahradní nábytek vyrobený z exotických dřevin (mahagon, teak, eukalyptus, …). Pěkně navíc působí i jejich přirozená barva. Jsou sice dražší, ale vzhledem k původu jsou již zvyklé na extrémní podmínky. Vesměs jde o velmi tvrdá dřeva a proto kvalitní a  vhodná právě k výrobě nábytku. K jejich impregnaci se však používají jiné látky než pro dřeviny domácí.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Ke konkrétní struktuře použitého dřeva se při impregnaci volí i látka , kterou se materiál napouští. Jedná se většinou o přírodní oleje. Důležitá je jejich viskozita vzhledem k nutnosti kvalitní absorpce oleje do objemu materiálu. Impregnační činidla se prodávají buď jako roztok k natíraní, nebo je možné je sehnat i v podobě spreje. O použití impregnačních olejů je dobré se ještě před aplikací poradit s prodejcem, ten by vám měl vybrat ideální produkt pro konkrétní dřevinu.

Uskladnění zahradního nábytku

Dobře udržovaný exotický nábytek by měl na zahradě bez problémů přečkat i zimu. Vhodným uskladněním však nic nezkazíte. Nejlepší prostředí je takové, kde je sucho, ideálně pokojová teplota, a navíc i možnost odvětrání vzduchu. Za nevhodné uskladnění se považují podmínky právě opačné. Ty by mohly mít za následek nepříjemné komplikace a zbytečně opakované investice.

Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)