Zašlou slávu kamenných schodů navrátí renovace Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Právě schody jsou nejčastěji renovovaným kamenným výrobkem, a to jak schody vnitřní, tak venkovní. Renovace kamenných schodů má jedinou nevýhodu – jde o poměrně hlučný proces. Na druhou stranu ale výsledek stojí zato a zašlá krása schodiště se obnoví zase na několik desítek let. 

Jak renovace kamenných schodů probíhá

Pro renovace kamenných schodišť se používá pneumatické zařízení s výkonným kompresorem. Pneumatický stroj nejprve odstraní veškeré nečistoty (žvýkačky, barvy, vápno, skvrny od jiných materiálů) a až poté se dostane na kámen. Ten opět pomocí silného tlaku vzduchu oklepává, přitom však kopíruje povrch schodů (stroj schody nebrousí, pouze jim navrací původní hrubost - pórovitost). Výsledkem je téměř původní schodiště s pórovitým a tedy hrubým povrchem, který neklouže.

Rozdíl je v tom, zda se renovuje schodiště v interiéru nebo exteriéru. Uvnitř budov se zásadně používá suchá cesta, bez účasti vody a písku. Venkovní povrchy se naopak většinou pískují. Z hadice zařízení tak jde nejen silný tlak vzduchu, ale i písek, který má abrazivní účinky. Písek na upravovaný povrch materiálu v podstatě nastřelujeme. Tryskán je v takové rychlosti, že se při nárazu promění na prach.

Odborníci dovedou opravit i nejrůznější poškození, která schody za léta své služby nastřádaly. Narušené spáry se obnovují směsí spárovací hmoty a písku. Vyvrtané otvory, ulomené kusy, uražený nos schodu pak buď speciální hmotou, nebo přilepením zachovaného ulomeného kusu. Často se povede trefit i původní odstín, vše záleží především na charakteristice a původu kamene. Lze však najít i přímo lom, kde byl kámen vytěžen a konkrétní chybějící kus znovu vyrobit a instalovat.

Pokud jde o časovou náročnost, jeden kompresor a dva řemeslníci ošetří za jeden den v průměru 18 schodů. Vše ale záleží na konkrétní zakázce a stavu schodiště. Platí pravidlo, že čím znečištěnější schody, tím déle trvá jejich renovace a o to je i dražší.
Renovované schody
Renovované schody
Renovované schody
Renovované schody

Hlučnost, prašnost a provoz v domě

Jak už jsme zmínili, hlavní nevýhodou renovace kamenných schodišť je velká hlučnost tohoto procesu. Jde však o zřejmou daň za to, že budete mít pěkné zrenovované schody. Prostě je nutné přetrpět pár hlučných dní.
V případě renovace interiérových schodů je také třeba počítat s vyšší prašností v budově. Prach víří i tlak vzduchu, který vychází z pistole (trysky) stroje. Řemeslníci si proto pomáhají odsáváním, čímž se odstraní přibližně 90% prachu. Na druhou stranu nebývá prach problémem při venkovním pískování, protože jej většinou odnese vítr.
Při renovaci je také důležité neomezovat pohyb osob v domě. Schody proto zůstávají při souvisejících pracích vždy alespoň z půlky pochozí. Když specialisté dokončí obnovu první půlky schodiště, přikryjí ji (například starým kobercem), aby obyvatelé či návštěvníci nevnesli do čerstvě zrenovovaného povrchu na svých botách nečistoty. K plnému užívání se schodiště uvolní až po nanesení povrchové olejofobní impregnace.
Toto povrchové ošetření vytvoří na krystalech kamene lakovou vrstvu, jako by byl schod potažený igelitem. Pokud se povrchová vrstva ošlape, opět nám nečistoty do kamene vzlínají. Trvanlivost olejofobní impregnace přitom závisí na provozu. V budovách s velkou frekvencí pohybu se ochranná vrstva opotřebuje rychleji, proto by se zde měla pravidelně obnovovat. 
Zdroj použitých fotografií: RENOVACE KAMENE - PETR POKORNÝ
Vždy se nejprve renovuje jen část schodiště, aby byl umožněn pohyb po něm
Vždy se nejprve renovuje jen část schodiště, aby byl umožněn pohyb po něm
Renovované schodiště
Renovované schodiště
Renovované schody
Renovované schody
Renovované schody
Renovované schody
Renovované schody
Renovované schody
RENOVACE KAMENE - PETR POKORNÝ Poslat poptávku