Bezstarostné zalévání zahrady už není sen Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Nejenže vám díky automatickému zavlažovacímu systému odpadne nutnost zahradu zalévat, nebudete ale ani muset shánět příbuzenstvo či sousedy, aby zeleň po dobu vaší nepřítomnosti nechřadla. Kvalitní profesionální systém závlahy umožní ušetřit váš čas a směřovat vaši energii na jiné, příjemnější činnosti, než je pobíhání po zahradě s hadicí. Zároveň výrazně ušetří náklady na vodu, potřebnou k zálivce. Během několika let se investice do systému vrátí zpět.

Určitě se vyplatí obrátit se na odborníka, který systém nejen nainstaluje, ale také rozvrhne a odborně vám poradí. Při instalaci je totiž možné dopustit se několika chyb, které by bylo později těžké napravovat. Kromě toho, že se systém využívá na zahradách, lze jej uplatnit i na terasách a balkónech, kde jsou umístěné truhlíky či okrasné nádoby s rostlinami.

Než začneme s instalací
Závlahový systém je možné nainstalovat kdykoliv během sezóny, tedy od jara do podzimu. Pokud zakládáte novou zahradu, je ideální čas s jeho instalací, která se provádí během terénních a sadových úprav. Montáž lze samozřejmě provést kdykoli i dodatečně, i když je pravdou, že se ve stávající zahradě újmě nevyhnete. Na druhou stranu však budete mít možnost provést na zahradě změny obzvláště v případech, kdy jste si rozmístěním nebyli zcela jisti. Před samotnou instalací systému je však třeba provést důkladnou analýzu terénu – zdroj vody, kvalitu půdy a zaměření vzdáleností. Je třeba mít jasno o budoucím vzhledu zahrady. Kde by měly být keře, stromy, trávník a květinové či užitkové záhony. Podle výškového členění a velikosti plochy se totiž systém zavlažování určuje.
Foto: SLZA
Foto: SLZA
Zatímco pro trávníkové plochy jsou vhodné výsuvné postřikovače, pro záhony s květinami, keře a stromy je ideální kapková závlaha. Systém kapkové závlahy zajišťuje optimální dávkování vody, která je dodávána přímo ke kořenům a to pomalu a v malých dávkách, takže nedochází k přelévání a rostlinám nehrozí teplotní šok jako u závlahy postřikem. Spolu s kapkovou závlahou lze navíc aplikovat hnojivo, které se rovněž dostává ke kořenům rovnoměrně a nedochází k vyplavování výživy. Kromě toho, že zeleň bude zalita bez výrazné námahy, máte i jistotu, že tato zálivka omezuje růst plevelů a vznik plísňových chorob. Postřikem oproti klasické zálivce ušetříte také okolo 50 % vody.

Závlahový systém
Systém zavlažování je proto dobré rozdělit do několika sekcí, které umožní dodávku potřebného množství vody. Nedochází tak ke zbytečnému plýtvání a je využita doslova každá kapka. Zavlažovat celý pozemek rovnoměrně by totiž bylo neefektivní a nehospodárné. Mohlo by se stát, že část zahrady by byla přemokřená a druhá část naopak suchá. Velikosti jednotlivých sekcí by neměly být příliš velké a  měly by odpovídat kapacitě zdroje vody. V jedné sekci by nemělo docházet ke kombinacím různých druhů postřikovačů, jinak by docházelo k nerovnoměrné zálivce.
Foto: SLZA
Foto: SLZA
Celý závlahový systém je tvořen několika komponenty, které se ukládají pod úrovní terénu, do hloubky 25 - 30 cm (podle dispozic terénu). Komponenty se rozumí postřikovače, elektromagnetické ventily, plastové potrubní vedení, elektroinstalační rozvody, ventilové šachtice, ovládací jednotky a dešťová a větrná čidla. Pokud není zdrojem vody vodovod, je také nutná expanzní nádrž a čerpadlo. V počáteční fázi je třeba vyznačit místa umístění postřikovačů. Poté se provádí výkopy pro uložení potrubí a elektroinstalace. Potrubí je ideální z plastu, protože je pružné a odolné vůči ohybu. Měděné a pozinkované ocelové trubky používané v domovní instalaci nejsou v tomto případě vhodné, protože nejsou dlouhodobě odolné vůči korozi a mohly by se poškodit.

Při automatickém spuštění přívodu se postřikovače vysunou nad terén, kam se zase po skončení závlahy znovu zasunou do podzemních pouzder. Takto můžete travní plochy udržovat bezproblémově. Celý systém lze ovládat manuálně nebo automaticky - použitím řídící jednotky. Investice do plně automatického řídícího systému se vyplatí, nejenže zajistí bezobslužný provoz, ale pomocí srážkového čidla také odstaví zálivku v době deštivého počasí. Čidlo větru dokáže za větrného počasí zavlažování blokovat. Systém se zapne po ustálení větru. Zavlažování je tak možné předem naprogramovat. Jak čas, tak délku zálivky. Tato čidla by neměla být instalována například pod střechou, nebo na závětrné straně a podobně.
Foto: SLZA
Foto: SLZA
Jak je to s vodou?
Pro závlahový systém může být použita voda jak z vodovodu, tak z kopané nebo vrtané studny, nebo dešťová voda z jímky. Kombinace několika zdrojů je možná a někdy dokonce i nezbytně nutná. Vždy je však třeba zajistit, aby se voda z jednoho zdroje nemohla dostat do druhého. Ideální je zavlažovat v ranních hodinách, kdy rostliny nejlépe přijímají vláhu a kdy se voda nejméně vypařuje, což ji šetří.

Jak zvýšit životnost celého systému?
Během roku není třeba žádná zvláštní údržba systému. Před začátkem zimního období je však nutné veškeré rozvody dokonale odvodnit stlačeným vzduchem za použití kompresoru. Životnost také zvyšují nainstalované vodní filtry, které zachytávají případné nečistoty, takže nedochází k ucpávání trysek.

Je třeba nenechat se počáteční investicí ihned odradit. Je nutné zvážit všechny výhody, které se obzvlášť u rozlehlé a členité zahrady vyplatí. Když vezmete v úvahu úsporu vody a také především čas, který je v současné době tolik drahocenný, snadno dojdete k závěru, že šetřit se vždy nevyplatí. A pokud nyní plánujete realizaci zahrady, určitě je dobré zavlažovací systém zvážit právě nyní. Ve stávajících zahradách se vám už nebude chtít trávník a záhony narušovat a vlastně i poškodit.
Foto: SLZA
Foto: SLZA