Téma zateplení. Hostem Jany Machové byl Ing. Jaromír Žumár Ph.D. (Foto: Jana Machová)

V nové epizodě podcastu České stavby se podrobně zabýváme aktuálním tématem zateplování domů a dostupnými dotacemi. O čem jsme si povídali? 

Hostem Jany Machové byl tentokrát Ing. Jaromír Žumár Ph.D., který se v zateplení vyzná jak z technické, tak i z dotační stránky. Mohl nám tedy fundovaně zodpovědět spoustu konkrétních dotazů. 

Zateplovací technologie a materiály

Jaromír Žumár posluchače seznámil s novinkami v oblasti izolantů a zateplovacích systémů. Diskuse zahrnovala detailní přehled o vlastnostech a výhodách různých typů izolantů, jako jsou bílý a šedý polystyren, minerální vata a také o nových technologiích určených pro zlepšení tepelného odporu fasád.

Poslechněte si celou epizodu:

Dotace a financování zateplení

Podstatnou část tohoto dílu podcastu jsme věnovali aktuálním možnostem financování zateplení domů prostřednictvím státních dotací. Jaromír Žumár mluvil o nejvýznamnějších dotačních programech, jako je Nová zelená úsporám, a dalších specifických podpůrných opatřeních pro seniory nebo rodinné domy. 

Nejvíc prostoru jsme věnovali dotační výzvě Oprav dům po babičce, která je na podporu zateplení starších nemovitostí jako stvořená. Nezůstali jsme jen u teorie, ale probrali jsme i praktické aspekty čerpání dotací. Podle Jaromíra Žumára je v tomto ohledu důležité správné plánování a kvalitní poradenství.

Praktické rady a doporučení

V závěru podcastu jsme slyšeli několik praktických rad pro ty, kteří uvažují o zateplení svého domu. Pan Žumár zdůraznil význam kvalitní (profesionálně odvedené) instalace, správného výběru materiálů a také nezbytnosti školení pro řemeslníky provádějící zateplení. Také poukázal na význam pravidelného větrání po zateplení domu, aby se předešlo problémům s kondenzací a plísněmi.

Celá epizoda na Youtube:

Speciál o zateplení bude pokračovat

Tento díl nebyl posledním, který se zabývá zateplením. V dalším díle se na zateplování budov podíváme znovu, ovšem z trochu jiného úhlu. Nezapomeňte proto náš podcast odebírat a podívat se i na starší epizody. Máme jich dost a z každé z nich se dozvíte něco nového o stavbách, zahradě nebo bydlení. 

Zajímá vás téma zateplení? Poslechněte si i související díl o zateplení historických budov nebo zelených střechách.