Značková technika JOHN DEERE pro zahradu Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Pravidelná údržba travní plochy je velmi podstatná pro náš cíl – zdravý, pevný a zelený trávník bez nežádoucích plevelů a mechů. Je třeba trávníku věnovat stejnou péči, kterou věnujeme všem rostlinám, od kterých očekáváme,že budou kvést a plodit. Za pravidelnou údržbu se trávník odvděčí.

Že se trávník musí pravidelně zalévat a přihnojovat je všeobecně známo, že však k tvorbě dokonalého trávníku nutná i mechanická údržba, to už každý neví. Odborníci a specialisté na travní plochy vám potvrdí, že bez mechanické údržby nelze krásný trávník vašich snů vypěstovat.

První kroky

Prvním mechanickým zásahem je sečení. Pro tvorbu kvalitní travní plochy je nutné používat kvalitní sekačky, které jsou vysoce výkonné a spolehlivé. Tím šetří vaši peněženku a čas strávený úpravou trávníku.

Nezapomínejte však na ostré nože!! Pokud není nůž dostatečně ostrý, dochází k poškození travních výhonků, jejich třepení a k oslabení růstu.
Foto: DAŇHEL AGRO, ruční sekačka
Foto: DAŇHEL AGRO, ruční sekačka
Logo JOHN DEERE
Logo JOHN DEERE
Na menší plochy jsou používané menší sekačky elektrické, či větší benzínové. Větším plochám svědčí zahradní traktůrky s variabilitou příslušenství. K větším motorovým sekačkám jsou dodávané mulčovací nože, které slouží i k sečení, ale hlavně právě k mulčování. To je způsobováno opačným ohnutím nožů než při sečení, kdy je tráva rotací nože zatlačována do trávníku a vzniká tak přírodní zelené hnojení trávníku. Mulčování je vhodný prostředek k dosažení opravdu zelené plochy.

Sečení je nejlépe provádět jednou až dvakrát týdně. Proto je vhodné sáhnout do sortimentu opravdu kvalitních sekaček nebo zahradních traktůrků. Některé sekačky jsou vhodné i pro sběr listí na podzim, které je z trávníku nutné odstranit. Spadané listí trávník ničí a udusává. Uhnívá na něm a vytváří nepropustnou krustu, pod kterou zelená plocha přestává dýchat a umírá.
Foto: DAŇHEL AGRO, zahradní traktor
Foto: DAŇHEL AGRO, zahradní traktor
Foto: DAŇHEL AGRO, zahradní traktor
Foto: DAŇHEL AGRO, zahradní traktor
Dalším hlavně jarním a podzimním pomocníkem na zahradě je skarifikátor. Skarifikátory mají dvojí účinnost. Jednak mohou pouze stahovat stařinu. Pro tento účel je možné je zakoupit s košem, do kterého je stará a suchá tráva vyhazována a vám tak odpadá dřina se shrabováním. Další možností, jak skarifikátor využívat, je rozrušování travnaté plochy.

Jednoduše spustíte nože dolů a skarifikátor udělá práci za vás. Provzdušňuje půdu, rozrušuje starou plsť a pustí ke kořenům vodu a živiny. Podporuje růst nových odnoží a omezuje růst dvouděložných plevelů s listovou růžicí přisedlou k půdě. Skarifikace se provádí od začátku března až do konce dubna a tuto práci je možné doplnit o chemické ošetření proti plevelům a nežádoucím mechům.
Foto: DAŇHEL AGRO, skarifikátor
Foto: DAŇHEL AGRO, skarifikátor
Foto: DAŇHEL AGRO, skarifikátor
Foto: DAŇHEL AGRO, skarifikátor
Skarifikátory je možné pořídit jak elektrické, tak motorové. Elektrické skarifikátory jsou cenově dostupnější, motorové jsou však výkonnější a odpadá věčné kontrolování elektrického kabelu. Obvykle jsou skarifikátory vybavené 13,15 nebo 19 noži. Nože je stejně jako u sekaček nutné udržovat ostré a bez nánosů zeminy či jiných nečistot.

Ať už zvažujete rozšíření technického zázemí ve vaší zahradě, nebo se teprve chystáte krásnou relaxační zelenou plochu vytvořit, mějte na paměti, že pouze kvalitním strojem můžete vytvořit, co potřebujete. Přitom vždy půjde o významnou investici, se kterou je třeba počítat už na začátku. Zejména proto tito pomocníci nacházejí širší uplatnění u rozlehlých nebo specializovaných trávníků.
Foto: DAŇHEL AGRO, svahová sekačka
Foto: DAŇHEL AGRO, svahová sekačka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)