Dá se říci, že jsme si na něj zvykli a bereme ho za samozřejmý stavební prvek. Ano, řeč bude o polykarbonátu. Je to vynikající a prověřený prosklívací prvek. Ve stavebnictví ho není nutné podrobně představovat. Jeho využití je opravdu mnohostranné. Přestože své plné uplatnění nalezl teprve nedávno, jeho vlastnosti mu zajistily neustále rostoucí zájem, a to jak ze strany projektantů, tak i koncových uživatelů. Jsou dokonce ve stavebnictví i oblasti, ve kterých se bez polykarbonátu nelze obejít – například se jedná o zastřešení bazénů, světlíky a podobně.

Hlavní příčinou úspěchu tohoto materiálu je zvládnutí moderní technologie výroby tenkostěnných vícevrstvých desek s několika vzduchovými vrstvami nad sebou, a to při zachování maximálního prostupu světla výsledného produktu.
Navíc vlastnosti tohoto materiálu umožňují i to, že polykarbonátové desky lze ohýbat do požadovaných oblouků bez nutnosti jakýchkoli technologických úprav.
V konečné fázi se jedná opravdu o dokonalý prosklívací materiál s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi, vysokou pevností a maximálním prostupem světla.

Další zhodnocení vlastností polykarbonátových dutinových desek zabezpečují někteří výrobci vytvářením speciálních prosklívacích systémů, které dále rozšiřují možnosti použití prosklených prvků ve stavebních objektech, nebo i zdokonalováním již tak výborných vlastností polykarbonátových desek nanášením speciálních povrchových vrstev, které zajistí například radikální snížení prostupu solárního záření nebo omezí tvorbu kapek na povrchu.

Jednou z firem, která plně využívá tohoto materiálu je firma KL trading s.r.o. Kromě dalších služeb nabízí zastřešení dvorů, bazénů, zimních zahrad, sportovních a průmyslových hal, čerpacích stanic, velkoplošných skleníků a botanických zahrad, zasklení kolmých stěn a podobně. Nabídka služeb je pestrá.

K vyhotovení zakázky firma využívá osvědčených materiálů. Z polykarbonátů doporučuje mimo jiné LEXAN THERMOCLEAR. Jedná se o dutinkovou desku - mezi její přednosti patří vynikající houževnatost, propustnost světla, tepelná a zvuková izolace, snadná montáž, dělení a ohýbání za studena. Zanedbatelná není ani jednostranně nebo oboustranně nanesená ochranná vrstva proti působení UV záření.
Foto KL TRADING s.r.o.
Foto KL TRADING s.r.o.
Je určená zejména pro výrobu světlíků, zastřešení, přístřešky, zimní zahrady, dále k zastřešení teras a balkonů.

Specifickou variantou této polykarbonátové desky je LEXAN THERMOCLEAR DRIPGARD – tato deska zabraňuje kondenzaci vodních par na povrchu desky ve formě kapek. Kondenzát vytváří souvislý vodní film, který prakticky nesnižuje propustnost světla. Mimořádně vhodný je tento polykarbonát pro zimní zahrady, skleníky a zastřešení bazénů.

Doporučit lze i další typy polykarbonátů, například AKYVER SUN TYPE či BARLO PC – posledně zmíněný druh desky je vhodný zejména pro interiérové využití k výrobě světelné reklamy, reklamních tabulí, bezpečnostního zasklení a krytů průzorů strojů. Poskytuje vynikající ochranu proti vandalům na veletrzích, v muzeích a galeriích.

Ještě se zde zmíníme o typu LEXAN EXCELL D , jedná se o desku, která pro své vynikající vlastnosti je vhodná kromě jiného i pro zastřešení parkovišť a chodníků, či pro výrobu protihlukových stěn, ochranných stínidel pouličního osvětlení a podobně. Všechny nabízené výrobky jsou vhodné pro použití v České republice. Výrobci jsou držiteli certifikátů kvality, čímž se řadí ke špičce v Evropě. U jednotlivých realizačních firem se opravdu vyplatí obrátit se na ně jak v oblasti poradenství, tak i ohledně vypracování projektu a samotné montáže. Konečný výsledek stojí opravdu za to.
Foto KL TRADING s.r.o.
Foto KL TRADING s.r.o.