Znáte konstrukční dřevěné stavební elementy? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Základem moderního stavebnictví jsou optimalizované nosné konstrukce a zároveň stavební materiály s dokonalými izolačními vlastnostmi. Specialisté firmy STEICO neustále pracují na vývoji nových výrobků jak pro tradiční stavebnictví, tak pro stavebnictví skeletové. Ochrana životního prostředí a zároveň rostoucí ceny energií byly impulsem pro velmi intenzivní zamyšlení. Výsledkem je produkce nosníků STEICO wall a STEICO joist.

Surovinou k výrobě těchto nosníků je dřevo. Již tisíce let je používáno jako konstrukční stavební materiál. Díky vysoké technologii výroby a zároveň know how při výrobě nosníků jsou využívány všechny výjimečné vlastnosti dřeva.

Nosníky jsou konstruovány z pásnic a vzpěr. K výrobě pásnic je používáno jehličnatého řeziva spojovaného šípovými spoji. Uměle vysoušené řezivo strojově opracované má vysoký stupeň jakosti a zároveň zachovává vysoké pevnostní parametry. Na vzpěry je použita dřevovláknitá tvrdá deska s drážkovým spojem. Následující opracování a spojování pásnic a vzpěr probíhá v plně automatizovaném výrobním procesu při použití nejmodernějších technologií.

Stěnové prvky nebo krokve z masivního dřeva navzdory všem výhodám, kterým dřevo disponuje, předávají teplo z obytného prostoru ven. Tím vlastně tvoří klasické tepelné mosty. Ty rozhodně mění tepelnou bilanci domů. Tepelné mosty jsou části konstrukce, které lépe převedou teplo než její zbývající elementy. Způsobují tím značné tepelné ztráty. Výkyvy teploty (ztráta/vzestup) jsou tím větší, čím širší je tepelný most. Jsou nežádoucím jevem a jejich působení je třeba zredukovat na minimální hodnotu.
Tuto funkci dokonale plní výrobky STEICO joistSTEICO wall. Jsou nezastupitelnými konstrukčními prvky pro tradiční stavebnictví, jakož i stavebnictví skeletové a pro budování pasivních staveb. U nosníku STEICO rozhoduje o průniku tepla tloušťka stojiny, která je jenom 8 nebo 6 mm.Tímto způsobem se podařilo zredukovat tepelné mosty. Výsledkem toho je snížení nákladů spojených jak s investicí, tak i s dalším užíváním stavby.
Foto ECOLIVE CB s.r.o. - systémy pro ekologickou výstavbu
Foto ECOLIVE CB s.r.o. - systémy pro ekologickou výstavbu
Nosníky STEICO jsou ideálním řešením pro konstrukci střech a stěn. Jejich nízká váha umožňuje jednodušší montáž a vyžaduje méně času než při použití masivního dřeva. Menší náklady jsou rovněž i na transport nosníků. Pro montáž betonových a ocelových konstrukcí je potřeba nákladných zdvihacích zařízení. Pro montáž profilu STEICO se však žádná speciální zařízení nepotřebují. Je to alternativa, která při porovnatelné nosnosti je o polovinu lehčí než masivní dřevo.
Vysoká nosnost profilů STEICO dovoluje přenášet větší zatížení na větším rozpětí. Další výhodou je vysoká tuhost, která je garancí pevnosti stavební konstrukce. Díky jejich výjimečné pevnosti a stability ve velkých rozpětích je můžeme použít při budování velkých otevřených prostor.

Skupina STEICO je podnikem s mezinárodním dosahem a s více než 750 zaměstnanci. Ve dvou nových výrobních závodech kromě nosníků vyrábí rovněž širokou škálu izolačních materiálů s dřevního vlákna a konopí. Jako výrobce izolačních materiálů se od začátku zabývá energeticky úsporným stavebnictvím. Pracuje na nových výrobcích jak pro tradiční stavebnictví, tak pro stavebnictví skeletové. Optimalizované nosné konstrukce a zároveň stavební materiál s dokonalými izolačními vlastnostmi jsou dnes základem stavebnictví.
Foto ECOLIVE CB s.r.o. - systémy pro ekologickou výstavbu
Foto ECOLIVE CB s.r.o. - systémy pro ekologickou výstavbu