Dobrý den, můj dotaz se týká studny, kterou má moje matka na svém pozemnku. Dnes ráno ji přišlo oznámení o zahájení vodoprávního řízení za užívání podzemní vody. Oznamovatelem byl místně příslušný stavební úřad. Matka má za studnu řádně zaplaceno, ale nejsem si jistý, zda studna, když ji před 20 lety otec, který je již mrtev, svépomocí stavěl, byla stavebním úřadem povolena. Nicméně jsme při užívání podzemní vody k zalévání zahrady vycházeli z ust. § 88 odst. 2 z.č. 254/2001 Sb. ve kterém se píše, že poplatek se neplatí za skutečný odběr podzemní vody z jednoho vodního zdroje menší nebo rovný 6000 m3 za kalendářní rok nebo menší nebo rovný 500 m3 v každém měsíci. Skutečné množství podzemní vody odebrané k zalévání zahrady nepřevýší měsíčně 100 m3 vody. Prosím tedy o názor, zda je studna "černou stavbou", hrozí-li mé matce pokuta za neoznámení stavby, čí je lhůta institutu černé stavby po 20ti letech již vydržena. A dále zda hrozí mé matce postih ve správním řízení, resp. vodoprávním řízení za užívání podzemní vody. Za odpověď velice děkuji, s pozdravem Mgr. Luboš Oujezký

Odpověď

Pokud jde o zákon č. 254/2001 Sb., pak Vámi uváděné limity jsou uvedené v § 88, týkají se pouze povinnosti platit poplatky, a v § 10, kde při odběru nad tyto limity je povinnost provádět měření.
Je však nutno vzít v úvahu, že k odběru podzemních vod je třeba povolení dle § 8 cit. zákona, a dle mého názoru žádná z výjimek, kdy není povolení třeba, nepřichází úvahu. Znění tohoto ustanovení i výjimek z potřeby povolení přikládám. Povinnost mít povolení přitom na limity není vázána.

Pokud jde o otázku nepovolené stavby dle stavebního zákona, provozování a užívání nepovolené stavby je dle mého názoru trvající stav - stavba je stále provozována a užívána bez povolení i nyní, nikoli pouze před 20ti lety, a tedy nelze vyloučit zahájení řízení o odstranění nepovolené stavby příslušným stavebním úřadem.

§ 8
Povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami

(1) Povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami (dále jen „povolení k nakládání s vodami“) je třeba

a) jde-li o povrchové vody a nejde-li při tom o obecné nakládání s nimi
1. k jejich odběru,
2. k jejich vzdouvání, popřípadě akumulaci,
3. k využívání jejich energetického potenciálu,
4. k užívání těchto vod pro chov ryb nebo vodní drůbeže, popřípadě jiných vodních živočichů, za účelem podnikání,
5. k jinému nakládání s nimi,
b) jde-li o podzemní vody
1. k jejich odběru,
2. k jejich akumulaci,
3. k jejich čerpání za účelem snižování jejich hladiny,
4. k umělému obohacování podzemních zdrojů vod povrchovou vodou,
5. k jinému nakládání s nimi,
c) k vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních,
d) k čerpání povrchových nebo podzemních vod a jejich následnému vypouštění do těchto vod za účelem získání tepelné energie,
e) k čerpání znečištěných podzemních vod za účelem snížení jejich znečištění a k jejich následnému vypouštění do těchto vod, popřípadě do vod povrchových.

(2) Povolení k nakládání s vodami se vydává fyzickým nebo právnickým osobám k jejich žádosti. Fyzická nebo právnická osoba, která má platné povolení k nakládání s vodami podle odstavce 1 nebo podle předchozích předpisů (dále jen „oprávněný“) je oprávněna nakládat s vodami v rozsahu a k účelu po dobu uvedenou v platném povolení.
(3) Povolení k nakládání s vodami není třeba

a) k čerpacím pokusům při provádění hydrogeologického průzkumu nebo při průzkumu vydatnosti zdrojů podzemních vod, pokud mají trvat méně než 14 dnů a odběr vody v této době nepřekročí 1 l/s,
b) k odběrům povrchových a podzemních vod pro zjišťování a hodnocení stavu těchto vod (§ 21),
c) k jednorázovému odběru povrchových nebo podzemních vod v případech záchranných prací při mimořádných událostech, požárech a jiných živelních pohromách,
d) k nakládání s povrchovými vodami při cvičení a zásahu Hasičského záchranného sboru České republiky a jednotek požární ochrany, Policie České republiky nebo ozbrojených sil České republiky; toto nakládání musí být při cvičení předem projednáno s vodoprávním úřadem.


§ 10
(1) Oprávněný, který má povolení k nakládání s vodami s výjimkou povolení podle § 8 odst. 1 písm. a) bodů 2 až 4 v množství alespoň 6 000 m3 vody v kalendářním roce nebo 500 m3 vody v kalendářním měsíci, jakož i ten, kdo má povolení k nakládání s vodami v tomto množství, která je přírodním léčivým zdrojem nebo zdrojem přírodních minerálních vod nebo která je vyhrazeným nerostem, je povinen měřit množství a jakost vody, se kterým nakládá, a předávat výsledky tohoto měření příslušnému správci povodí ( § 48 odst. 1).

Advokát Brno JUDr. Martina Skřivánková