Dobrý den, koncem března ( 28.3.) jsem si koupila přes inzerát od jedné paní, která se stěhovala do menšího bytu krásnou datlovou palmu,
2m vysokou a to i v průměru. Dva dny před mou koupí ( 26.3.) jí paní přesazovala do nového květináče o průměru 40cm, výšky 45cm, protože se mi zdálo, že je malý, kořeny měla lehce přikryté zeminou, tak jsem ji přendala do květináče o prů.45cm a výšky 60cm, přidala 10l zeminy.Navíc už byla napadena puklicí, tak jsem ji 2x čistila štětečkem a 60% lihem (29.3. a 1.4.)
A dokonce se na ni dostaly mravenci-postříkala jsem je faraonstopem (výrobce mě ujistil, že je neškodný)
Puklicí a mravenců jsem se zbavila, ale začaly jí křadnout listy, postupně z konečků, až celé ty krajní, prvně se přetočily a postupně zhnědly, už jsem jich odstřihla 5 z 21, 4 jsou též na odstřihnutí.
Mám ji v hale pod střešním oknem u větračky.
Prosím poraďte, mám ji vrátit do toho původního květináče? Co mám dělat, aby už nekřadla?

Odpověď

Dobrý den,

datlovník nejspíš reaguje na přesazení a změnu stanoviště. Tato rostlina zejména v létě vyžaduje dostatečný přísun čerstvého vzduchu. Ideální je datlovník přenést na zahradu nebo balkon. Zpočátku vybíráme mírně přistíněné stanoviště, poté plné slunce. Pokud letnění není možné, je třeba místnost v bytě pravidelně větrat. V podstatě je tato palma nenáročná na pěstování. V létě jí prospěje tu a tam rosení listů, pravidelná zálivka, nikoliv však přelití a od května do září výživa standardním tekutým hnojivem. V zimě je třeba rostlině dopřát chladnější stanoviště cca 10 stupňů.

Edita Braná