Povodeň Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Patříte ke šťastlivcům, kteří vlastní nemovitost a chcete se o ni dobře postarat? Jste rádi o krok napřed a nechcete se nechat ničím a nikým zaskočit? Nemovitost je poklad, o který je třeba pečovat a chránit ho, proto si ji pojistěte. 

Pojištění nemovitosti si lidé pletou s pojištěním domácnosti

Ať už vlastníte byt nebo dům, měli byste ho pojistit pro případ nečekaných událostí jako jsou třeba živelní pohromy, krádež atd. V každém případě je dobré sjednat si jak pojištění nemovitosti, tak pojištění domácnosti. Víte, že jde o dvě zcela odlišné věci, které se občas navzájem prolínají?

Pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení domu nebo bytu, předmětem pojištění nemovitosti je stavba jako taková. Když bychom to chtěli zjednodušit, tak pojištění domácnosti se vztahuje na to, co z domu vypadne, když ho obrátíte vzhůru nohama. Všechno ostatní spadá do pojištění nemovitosti.

Na co se pojištění nemovitosti vztahuje?

Nemovitostí se rozumí pozemek nebo stavba spojená se zemí pevným základem (dům, bytový dům, zahrada, nebytové prostory, právo stavby apod. Její pojištění kryje širokou škálu rizik, mezi která patří třeba:

  • Živelné události (vichřice, sesuv půdy, požár, výbuch, povodeň)
  • Vandalismus (když vám například někdo posprejuje fasádu nebo rozbije okno)
  • Pojištění proti zatečení vody do domu nebo bytu při dešti (tady si dejte pozor a zkontrolujte si, že ho máte sjednané, někdy není součástí standardní pojistky)
  • S pojištěním nemovitosti i domácnosti si můžete sjednat i pojištění odpovědnosti proti škodám z občanského života
Rodinný dům
Rodinný dům

Na co si dát při sjednání pojištění pozor?

Chcete si pojištění nemovitosti sjednat? Pak vás určitě potěší, že nemusíte nikam chodit, pojištění si sjednáte i online, z klidu a pohodlí domova. Dokonce si můžete porovnat nabídky jednotlivých pojišťoven a vybrat si tu nejvýhodnější pojistku. Jak by měla vypadat?

Pojištění nemovitosti se od jiných pojistek nijak výrazně neliší. Vždycky je třeba dát si pozor na parametry pojištění.

Jaká rizika vaší nemovitosti hrozí?

Pojistěte se jen proti rizikům, která vám reálně hrozí. Proč byste se taky měli pojistit proti něčemu, co u vás není možné? Třeba když v blízkosti domu nebo bytu nemáte žádnou řeku, potok, rybník, pojištění proti povodni je zbytečné a vy za něj jen platíte nějakou tu korunu na pojistném navíc.

Pojistné limity

Jejich nastavení nepodceňujte, dobře si ho promyslete. Když cenu nemovitosti nadsadíte, budete platit vyšší pojistné, ale když dojde na pojistné plnění, dostanete jen reálnou hodnotu. Když nemovitost naopak podpojistíte, pojišťovna může plnění pokrátit, a to ve stejném poměru, v jakém jste vy nemovitost podhodnotili.

Praktická ukázka: Nemovitost v hodnotě 5 milionů jste za účelem pojištění ocenili na 2,5 milionu. Když dojde k pojistné události a následně k plnění od pojišťovny, může vám být vyplaceno maximálně 1 250 000 Kč.

Náš tip na závěr: Nejen pojištění nemovitosti si sjednáte online od A do Zet. Nikam totiž nemusíte chodit ani kvůli podpisu smlouvy, nabídku akceptujete zaplacením pojistného.