Zjištění plísní v domě nebo v bytě signalizuje velké problémy. Dělat mrtvého brouka se v tomto případě nevyplácí.
Zamaskování plesnivých fleků nábytkem není nejšťastnějším řešením. Nejenom, že se plísně nezbavíme (naopak bude se hezky v klidu množit). A vy riskujete zdraví všech členů rodiny.
Plísně způsobují celou řadu nepříjemných onemocnění. Počínaje alergiemi a konče, v extrémních případech, i otravou. Proto je velmi důležité začít s plísní bojovat už při prvních problémech.

Ze všeho nejdůležitější je zjistit, proč se plíseň v domě objevila.


Když totiž nebudete znát příčinu, bude se vám plíseň opakovaně objevovat a náklady na její odstranění zvyšovat. Plísně se objevují tam, kde je vlhko. Teď záleží na tom, odkud se ta vlhkost bere. Mezi nejčastější příčiny patří: zatékání dešťové vody, vzlínání zemní vlhkosti, zatékání sanitárních instalací nebo kondenzace vnitřní vlhkosti.

Prevence v první řadě!

Ta bývá většinou jednoduchá- mnohdy totiž stačí dostatečně větrat. Právě proudění vzduchu je jedním z nejdůlžitějších faktorů, které růstu plísní zabraňují.
Někdy jde ale o složitější příčinu. Pro definitivní odstranění plísně je pak potřeba i odstranit stavební závadu. Klasickým případem je nekvalitní izolace nebo nesprávně zvolená plastová okna, která zabraňují cirkulaci vzduchu v místnostech. Jestli bydlíte v novostavbě a objevila se vám doma plíseň, bude za to pravděpodobně odpovědný dodavatel stavby. Na něm tedy je, aby závadu i její nárůst zlikvidoval v rámci reklamačního řízení. Dalším důvodem plísní může být i rychlé zabydlení nového domu (stavba totiž ještě nestačila dostatečně vyschnout). Není vhodné stavět v zimě.
Foto Patty Design- Domino
Foto Patty Design- Domino

Jak tedy nad plísní vyzrát?

Někdy stačí jen dobře větrat (platí to především u koupelen nebo místností s větší vodní plochou – např. tam, kde je akvárium). Čas i peníze si ušetříte v případě, že zjistíte přesnou příčinu vzniku plísní. Pak ji totiž můžete relativně jednoduše zlikvidovat. Dnešní trh nabízí velké množství prostředků, které jsou určeny k boji proti těmto mikroorganismům. Souhrně se tyto přípravky nazývají „fungicidní“.
Je to ale nepřesné označení. Fungicidní, se totiž pojmenovává obecně účinnost proti houbám. Na etiketě by proto mělo být vyznačeno – „určeno k likvidaci plísní“. Tedy, že jde o dezinfekci s fungicidním účinkem na plísně.

Plísně nikdy neodstraňujeme za sucha.

Takovým seškrabáváním jenom pomůžeme spory rozšířit na další místa. Postižený „kus“ můžeme stírat vhodným přípravkem (nejčastěji se používají přípravky na bázi chloru či kvartérní amoniové sloučeniny) až do odstranění plísní. Možný je i postřik. Odborníci doporučují přes tkaninu namočenou v dezinfekci- zabráníte šíření spor. Po dokončení prací je nutné místnost vyvětrat. Zbytek plísní setřete jinou tkaninou opět namočenou v dezinfekci.

Při hubení plísní by jste měli dodržovat bezpečnostní opatření.

Nezapomínejte na to, že když pracujete s agresivními chemickými prostředky, neměly by chybět na vašich rukou ochranné gumové rukavice a rouška přes ústa a nos. Nejde jen o zabránění vdechnutí nepříjemných výparů ale i uvolňovaných spor plísní. Tyto postupy jsou podle expertů spolehlivé, ale doporučují je jen v případě, že jde o malé postižení zdiva (max. v řádech centimetrů až decimetrů čtverečních). Jestliže je rozsah postižení větší, neváhejte a pozvěte si specialistu. Firmy zabývající se dezinfekcí, dezinsekcí a feratizací má na likvidaci plísní odbornou způsobilost.