Český kamnář se chystá na mistrovství Evropy Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Patří česká kamnářská škola mezi evropskou elitu? Na tuto otázku už brzy odpoví Michal Podsedník, žák Střední odborné školy stavební a zahradnické v Praze 9. Na konci ledna se zúčastní v rakouském Welsu Mistrovství Evropy kamnářů, ojedinělého šampionátu pro mladé talenty do 25 let, který se koná jako olympijské hry pouze jednou za 4 roky. Čerstvě vyučený kamnář a student dvouleté nástavby tak stráví vánoční svátky studiem a pilnou přípravou.

„Určitě uděláme minimálně třítýdenní soustředění a něco si doma postavím, abych se procvičil. Mistrovství bude náročné, během 3 dnů změřím síly s 11 soupeři z různých evropských zemí,“ říká 19letá česká naděje. První den si budou soutěžící připravovat materiál, rýsovat půdorys a stavět sokl. Druhý den budou opracovávat a osazovat kachle, navrhovat a řezat vyzdívky topeniště a tahového systému a třetí den věnují dokončovacím pracím. 
Řemeslná zručnost, zkušenosti a milimetrová přesnost nejsou zdaleka to jediné, co bude porota hodnotit. Vyprávět o tom může Jan Koutecký, Michalův předchůdce, který se šampionátu zúčastnil v roce 2010 a obsadil báječné 3. místo: „Překvapilo mě, že se hodnotilo naprosto všechno – od bezpečnosti práce po úklid na pracovišti. I proto považuji 3. místo za mimořádný úspěch, netušil jsem, že česká kamnařina je na tom tak dobře.“  
Oba mladí kamnáři putují už od malička ve šlépějích svých otců. V dětství s nimi objížděli stavby, řemeslo si brzy zamilovali a v současnosti už není pochyb o tom, že navážou na rodinnou tradici. Další českou kamnářskou rodinu tvoří Königovi – mladý Daniel dnes servisuje kamna, která stavěl před 10 a více lety jeho otec Vilém.
Výstavba kamen
Výstavba kamen
Výstavba kamen
Výstavba kamen
Kamnářství se dnes v českých luzích a hájích pomalu vzmáhá po „době temna“, která trvala půl století. „Komunisté obor zrušili jako zbytečný – vždyť jsme měli ústřední topení a bezedný zdroj ruské nafty. Takže zatímco se nádherná kachlová kamna bourala, jejich místa obsazovaly smradlavé nafťáky. S přerušenou tradicí se bohužel potýkáme do dneška. Například musíme učit zákazníky, jak správně topit!“ říká prezident Cechu kamnářů ČR Pavel Rynda, který odborné kamnářské předměty na pražské škole učí.
„Jsem přesvědčen, že kamnařina má velkou budoucnost. V současné době se repasují historická kamna, stavějí se repliky starých kamen i nová kachlová kamna s nádherným moderním designem. Je to perspektivní, ale dost náročný obor, a pokud někoho chytne, je to zpravidla láska na celý život,“ říká ředitel školy na Jarově Miloslav Janeček. SOŠ stavební a zahradnická se pyšní komplexní nabídkou řemeslného vzdělávání. Nabízí 4leté studijní obory s maturitou, 3leté učební obory s výučním listem i nástavbové studium zakončené maturitou (více informací na www.skolajarov.cz).
Michal Podsedník
Michal Podsedník
Moderní kachlová kamna
Moderní kachlová kamna
Starobylá kachlová kamna
Starobylá kachlová kamna