Například nový nátěr parket, pokud již nevyžadují zbroušení a přetmelení spár, je přes zimu ideální (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Práce má pro aktivního člověka tu zvláštní vlastnost, že prakticky nikdy nekončí. Pořád je co dělat. I když je zima a za okny se střídá zmrzlý déšť se sněhem. Tohle nevlídné počasí nás ale vlastně jen přátelsky vybízí k tomu, abychom dohnali resty, které se nám za celý rok nastřádaly doma. K čemu tedy zimní období vhodně zužitkovat, když nechceme lenošit?

Drobností, které bylo zapotřebí udělat, ale nebyl na ně dosud čas, se jistě do zimy nastřádalo dost na dlouhý seznam. Kde tedy začít? Třeba tím, že si uděláte pořádek. Začít můžete ve své dílně nebo garáži. Staré barvy a oleje se evidentně nevyplatí skladovat do další sezóny, archiv z nich také nebude. Nefunkční nářadí k práci na zahradě? To si zaslouží opravu, nebo aspoň nabroušení a naolejování. Stačí si jen vzpomenout, co všechno jste marně přes léto a podzim ve svém království hledali. Ano, někde to tu bude. Dejte tomu řád a systém, ať od nového roku můžete chodit najisto. Vyrobte si třeba boxy nebo police.

Uspořádejte a vykliďte si dílnu a garáž (Zdroj: Shutterstock)
Uspořádejte a vykliďte si dílnu a garáž (Zdroj: Shutterstock)

Proberte se nepořádky

Zima je ideální čas na probírání se starými krámy. Pod tímto univerzálním termínem se skrývá ta ohromně rozmanitá spousta věcí, kterou jste „odložili“. Na půdu, do sklepa. Jsou na půl cestě k vyhození, a ten zbývající krok teď musíte učinit. Ať už jsou to prázdné láhve nebo nevyužité zavařovačky, hodila by se tu určitá probírka. Nejsou už některé ty zavařeniny a sirupy poněkud přešlé? Co všechno vlastně skladujete? Opravdu potřebujete sbírku letitých kalendářů? Uklidit si ve věcech znamená uklidit si také v sobě, a zlepšit svou psychickou pohodu. Tím, že vytřídíte pár starých krámů nebo hromadu podobně neužitečných hadrů, si prokážete velkou službu. A co je dál na programu?

Starších odložených věcí, ale i harampádí, najdete na půdách a ve sklepech dost (Zdroj: Shutterstock)
Starších odložených věcí, ale i harampádí, najdete na půdách a ve sklepech dost (Zdroj: Shutterstock)

Zevrubná domácí údržba

Jsou to přesně ty prkotiny, na které pořád nebyl čas. Spínač od světla, který občas správně nezacvakl? Šroubovák, zkoušečka, pojistky… a jedeme. Viklající se klika u dveří, která víc než na posledním šroubku drží pohromadě silou vůle? Nadešel ten správný moment. Vrzající pant, nepevný úchyt na skříňce, poblikávající žárovka, kapající kohoutek v koupelně, odvážně tancující pračka, podezřelé zvuky vydávající myčka, prasklý díl roštu pod matrací postele, párající se koberec? Jen zavzpomínejte, málo toho určitě není. Klidně si udělejte seznam a postupně odškrtávejte, rychle to ubývá, což je jistě svým způsobem pozitivní. Vezmeme to postupně.

Obzvláště starší elektroinstalace vyžadují údržbu (Zdroj: Shutterstock)
Obzvláště starší elektroinstalace vyžadují údržbu (Zdroj: Shutterstock)

Barvy pro nový rok

Určitě můžete malovat. Jistě, schnout to sice nebude stejným tempem, jako při letních třicítkách, ale zapotřebí to je a o prázdninách na to stejně nebude čas. Navíc se malování místností nedělá jen pro potěchu oka, ale dost efektivně tím bojujete proti plísním, bakteriím, usazeným nečistotám. V obytných pokojích – ložnice, dětský pokoj – se vyplatí malovat nejméně jednou za 5 let, v kuchyni ale klidně jednou za dva roky. Takže klidně teď, ať máte Vánoce v novém. Copak nás ještě čeká?

Vezměte to od podlahy

Obecně se dá říct, že zima je ideální čas, když se doma chcete pustit do úprav a oprav podlahy. Předně, jste pořád doma, takže vás nedodělaná práce dráždí, a tudíž máte motivaci to rychle dotáhnout do konce. Takže? Broušení a lakování parket, pokládání nových koberců a linolea, vyspravování a spárování dlaždic. Což bude jistě spojeno se zevrubným stěhováním nábytku – v jehož průběhu se jistě objeví nějaké dočista nové požadavky na opravy a úpravy. Až je tahle paseka hotová?

Mytí, čištění, opravy, údržba, ... (Zdroj: Shutterstock)
Mytí, čištění, opravy, údržba, ... (Zdroj: Shutterstock)

Nábytek, který si zaslouží péči

Můžete zkusit takové to domácí natírání. Nemusíte být zrovna fandové restaurování starého nábytku, ale nový nátěr si polička nebo skříň zaslouží. Nebo aspoň lak? Vypadá to jako práce navíc, ale je to cesta, jak významně prodloužit životnost nábytku. Konečně teď také můžete věnovat pozornost dveřím v interiéru, a odvděčit se jim za jejich celoroční fungování drobným servisem. I tady pomůže nátěr a kontrola, aby se vám jednoho dne nerozklížily.

Na řadě jsou i opravy nábytku (Zdroj: Shutterstock)
Na řadě jsou i opravy nábytku (Zdroj: Shutterstock)

Kuchyň? Tady si generálku zaslouží ledacos. Vycídit do lesku hrnce a pánve, nabrousit nože, zbavit se usazenin a nečistot, to jednomu zabere hezkých pár odpolední. A pokud se na to cítíte, s nervy i finančně, můžete se pustit i do přestavby kuchyně nebo koupelny. Možná ale bude pro letošní zimu stačit, když vyrobíte nebo opravíte nějakou tu poličku. Podstatné je, že v zimních měsících máte konečně čas (a nemůžete se vymlouvat), protože práce venku je hotová. A čím dříve se s ní vypořádáte, tím lépe pro vás. Budete mít zase rok pokoj.

Zdroj použitých fotografií: Shutterstock

Nezapomeňte především na vyčištění digestoře, tam se
Nezapomeňte především na vyčištění digestoře, tam se "toho" najde (Zdroj: Shutterstock)