Skleněný odpad (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Než naplno udeří vánoční svátky, nastane čas ještě na jednu malou katastrofu. Předsváteční úklid. Ona je to sice aktivita všeobecně prospěšná, je dobře si udělat ve věcech pořádek, než si domů nanosíme další. Chybovat ale můžeme třeba s tím, kam ten nepořádek vlastně vyneseme. Typicky u skla, které vlastně sklem není.

Začneme z trochu jiné strany. Od zdůvodnění, proč sklo recyklujeme. Neděláme to totiž jen proto, že ho recyklovat dokážeme. Zrecyklovat umíme ledacos, jen se to většinou nezaplatí. Výroba nového kousku vyjde často levněji, než recyklace vyhozeného, starého. Zrovna na tohle dojíždí třeba recyklace plastů. Ale sklo? To je jiná liga. Z použitého skla totiž můžete recyklací vyrobit – chvíle napětí – další sklo. Nové.

Dobře, nezní to zrovna jako nějaká pecka, ale je to mimořádnost. Z většiny recyklovatelných surovin se totiž tou slavnou recyklací vyrobí něco s menší přidanou hodnotou. Příkladem může být třeba recyklace papíru. Ta je samozřejmě taky „fajn“, nicméně každé to znovu-použití přináší produkt s nižší kvalitou a menší hodnotou. Sklo je jiné v tom, že bude pořád tím samým sklem.

Zní to zvláštně, ale tou hlavní předností skleněných obalů není to, že je sklo recyklovatelné. Spíš to, že je možné skleněné obaly opakovaně používat jako skleněné obaly. A protože se takhle mohou „točit“, dává jejich funkční i materiálová recyklace opravdu smysl. Pokud je tedy ten skleněný odpad dobře na recyklaci předem připravený, nachystaný přetříděním.

Nejsnadnější recyklace - nové použití skleněného obalu. Motivací je zálohování lahví (Zdroj: Shutterstock)
Nejsnadnější recyklace - nové použití skleněného obalu. Motivací je zálohování lahví (Zdroj: Shutterstock)

Bílé, zelené a ty ostatní

Jak asi víte, kontejnery na sklo máme dvou barev. Bílé a zelené. Bílý kontejner je určený na sklo čiré. Průhledné, nebarevné. A zelený je určený pro sklo barevné. Nebo neprůhledné, matné. Nestane se vlastně nic zlého, když vám čiré sklo upadne do zeleného kontejneru. Ale naopak to problém je. Barevné sklo totiž může to čiré při zpracování znehodnotit tím, že ho obarví.

Že jako z udělání zrovna u vás je přistavený jen jeden kontejner na sklo? Nevadí. Určitě to neznamená, že máte přestat třídit. Znamená to jen, že si vaši odpadáři přetřídí na lince to čiré a barevné sami. Když máte jeden „univerzální“ kontejner na sklo, můžete do něj dávat barevné i čiré.

Různé druhy a barvy skleněných obalů (Zdroj: Shutterstock)
Různé druhy a barvy skleněných obalů (Zdroj: Shutterstock)

Čisté nebo špinavé? Na tom nesejde. Sklo se totiž v rámci přípravy a separace čistí, sterilizuje. Takže tu láhev od kečupu nebo marmelády doma drhnout vážně dočista nemusíte, než s ní zamíříte do kontejneru.

Co si taky můžete odpustit je rozbíjení lahví, zavařovaček a tak podobně. Malé střepy totiž znesnadňují třídění, a snižují šanci na nějaké znovupoužití původního obalového produktu po přečištění. Ale když si chcete s něčím třísknout, budiž. Nadrcené skleněné střepy najdou využití jako přísada do některých stavebnin, izolačních materiálů.

Sklo, které není sklo

Čiré, barevné sklo – bílé a zelené kontejnery. A jistota toho, že to po vás na třídící lince ještě někdo, člověk nebo stroj, zkontroluje. Vypadá to jednoduše, takže co se ještě může pokazit?

Třeba to, když v rámci úklidu vynesete do kontejneru na sklo něco, co sklo vůbec není. Robotičtí skřítkové nebo ruce třídičů na lince s tím pak mají zbytečnou práci, a jinak docela slušně fungující systém se tím zpomalí, zahltí anebo úplně zasekne.

Sklo na třídící lince (Zdroj: Shutterstock)
Sklo na třídící lince (Zdroj: Shutterstock)

Co není to správné sklo? Třeba zrcadlo. To proto, že pro neprůhlednost a vyšší odrazivost jsou do tohohle „skla“ přidané kovové příměsi. Zrcadlo do bílého ani zeleného nepatří, bydlí ve směsném odpadu.

Autosklo? Tak vidět přes něj sice většinou jde, ale čiré sklo to není. Obsahuje totiž spoustu příměsí – které mimo jiné brání tomu, aby se při nárazu vysypalo. Odběr většinou zajišťují konkrétní autoservisy, byť ne všude jsou z toho nadšení. Druhou variantou je tedy sběrný dvůr, ke kterému jste místem trvalého bydliště příslušní.

Konvice na čaj a kávu – zkrátka varné sklo – také do kontejnerů na sklo nepatří. Je-li ho menší množství, patří do směsného odpadu. A je-li ho pořádná hromada, třeba když rušíte domácí varnu, je lepší to dát do sběrného dvora.

Recyklace skla (Zdroj: Shutterstock)
Recyklace skla (Zdroj: Shutterstock)

Ten přichází ke slovu i tam, kde se ve větším objemu zbavujete tabulového skla. Ze dveří, oken a tak podobně. Pokud jde o jeden vysklený rám, není toho mnoho, je pro vás zelený kontejner dobrou volbou. Proč zelený? Roli trochu hraje tloušťka i to, zda je povrch skla nějak designově zbrázděný, leptaný a zmatněný.

A to už se dostáváme ke skleněným dekoracím. Ať už je to umění anebo kýč, stylizované skleněné lovecké sousoší anebo ozdobný lustr, patří spíš do směsného odpadu. Stejně jako porcelán a keramika, které sklem vůbec nejsou. I když jsou glazované a lesknou se.

Všechno, co jako sklo vypadá, nemusí být sklo (Zdroj: Shutterstock)
Všechno, co jako sklo vypadá, nemusí být sklo (Zdroj: Shutterstock)

Nebojte, už jdeme do finále. Za sklo se nepočítá ani plexisklo, drátované sklo (často k vidění třeba u výplní ve dveřích starších výtahů). Do kontejnerů na sklo nepatří ani žárovky, výbojky a zářivky. A ani obrazovky monitorů, televizí a různé displeje – mají svůj oddíl, potažmo patří do elektroodpadu.
Myslete na to, až budete před svátky dělat pořádek. Aby kvůli tomu jinde neměli nepořádek, a sklo se dál mohlo hezky „točit“. 

Zdroj: FEVE.org, euractiv.com