Ilustrační foto (Zdroj: barevnaskla.cz) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Skleněné dveře a zástěny v koupelně jsou jedním z krásných estetických prvků, které dodávají prostoru moderní nádech a opticky ho zvětšují. Častým strašákem se ale stává údržba. Nečistoty, vodní kámen a kapky jsou na skle rychle vidět, což může být do značné míry vadou na kráse. Není to ale takový problém, jak by se zdálo. V dnešním článku se podíváme na to, jakým způsobem zajistit, aby se skla ve vaší koupelně vždy blyštila čistotou.

Výbava pro čištění skel

Než vůbec začnete s čištěním skleněných ploch v koupelně, je důležité mít po ruce správné nástroje a prostředky. Vhodné jsou čistící prostředky bez žíravin určené přímo na sklo a obyčejný octový roztok. Zároveň si připravte jemnou houbičku nebo švédskou utěrku a staré noviny.

Odstranění nečistot a vodních skvrn

Abyste nečistoty a mýdlový povlak ze skel snáze odstranili, doporučujeme nastříkat čistící prostředek a nechat ho působit na skle 5-10 minut. Poté stačí použít jemnou houbičku nebo mikrovláknovou utěrku a opatrně a kruhovými pohyby začít s čištěním. Nepoužívejte velký tlak ani drátěné houbičky či kartáče, které by mohly sklo poškrábat.

Pro odstranění vodních skvrn použijte octový roztok. Navlhčete hadřík v roztoku a jemně otřete skleněné dveře. Octová kyselina vám pomůže rozpustit vápenaté usazeniny a eliminovat vodní stopy. Na doleštění můžete použít okenu nebo jiný lihový čistič a vyleštit sklo pomocí starých novin. Po očištění vše důkladně opláchněte vodou, stáhněte stěrkou a osušte.

Ilustrační foto (Zdroj: barevnaskla.cz)
Ilustrační foto (Zdroj: barevnaskla.cz)

Pozor na pískované sklo

Pískované sklo vyžaduje při čištění zvláštní opatrnost. Běžné čisticí prostředky mohou povrch nenávratně poškodit. Doporučuje se použít pouze trochu teplé vody a jemnou houbičku nebo švédskou utěrku. Určitě se vyhněte abrazivním prostředkům a chemikáliím na bázi lihu.

Prevence čistých skel

Aby si skleněné plochy udržely svůj krásný vzhled, je dobré věnovat jim pozornost pravidelně. Ideálně je po každém sprchování setřete měkkým hadříkem nebo gumovou stěrkou, což minimalizuje vznik vodních stop a mýdlového povlaku. Pravidelné čištění je dobré provádět alespoň jednou za 14 dní.

Dbejte na pravidelnou péči o své skleněné dveře a zástěny a vaše koupelna bude zářit čistotou.