Pohled z okna působí blahodárně na naši psychiku. Odborníci tvrdí, že rozpouští stres a navozuje pocit radosti. Proto nestačí, aby okno bylo pouze funkční, ale musí být i esteticky příjemné.
Nejvhodnějším materiálem je v tomto případě dřevo. Dřevo je přírodní materiál, který je ekologický a máme ho dostatek. Je příjemné nejen na pohled, ale i dotek.
Okna ze dřeva jsou pevná, trvanlivá a mají skvělé izolační vlastnosti. Tak proč ne okna ze dřeva?

Dřevo jako materiál se dá snadno obnovit, protože je neustále k dispozici. Navíc má spoustu výborných vlastností (především izolačních). Samozřejmě vždy záleží na kvalitě použitého materiálu a na jeho následné úpravě.
Dřevo je skvělý tepelný izolant a dnešní moderní povrchové úpravy ho navíc dělají odolným vůči okolní vlhkosti i ohni.

Nebojte, vlastnosti dnešních dřevěných oken už jsou mnohem lepší než tomu bývalo před lety. Například životnost okna vyrobeného ze smrkového dřeva je 100 let a z dubového klidně i 300 let.

Další výhodou je fakt, že dřevo během času nijak nemění své technologické parametry. Pokud se nějaký díl na okně poškodí, není problém ho snadno vyměnit.

Mezi hlavní nedostatky některých dřevěných oken v minulosti patřil především materiál. Výrobci používali smrkové dřevo místo vhodnějšího borovicového. K tomu ještě nahodilá údržba nátěrů a výsledkem bylo silné poškození okna.

Výhody dřevěných oken:
  • přírodní materiál
  • dlouhá životnost
  • skvělé izolační vlastnosti
  • ekologická šetrnost
Nevýhody dřevěných oken
  • vyšší pořizovací cena
  • náročnější údržba
Každý výrobek ze dřeva vyžaduje určitou péči. To samé platí i o dřevěných oknech. Interval údržby je závislý na povětrnostních podmínkách, kvalitě materiálu a způsobu provedení. Odborníci doporučují opakovat nátěr pravidelně jednou za 5 - 8 let.
Obnova venkovního nátěru by měla správně probíhat pravidelně, aby se předešlo poškození dřeva nebo jeho napadení různými mikroorganismy.
Foto E.R.T. Truhlářství - okna, dveře, montáže
Foto E.R.T. Truhlářství - okna, dveře, montáže
Problémů s nízkou životností nátěrů se už dnes bát nemusíte. Pro povrchové úpravy dřevěných oken se používají velmi kvalitní lazurované a krycí nátěry. Většina výrobců na ně dává pětiletou záruku, v praxi si ale můžete ověřit, že kvalitní nátěr vydrží 10 i více let.

Z hlediska hořlavosti, prostupnosti tepla a těsnění jsou dnešní dřevěná okna téměř srovnatelná s okny plastovými nebo s okny z jiných materiálů.
E.R.T. Truhlářství s.r.o. Poslat poptávku