CPL laminát - ideální materiál pro dveře Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Mezi jednotlivými povrchy dveří jsou velké rozdíly. Zcela zásadní je fakt, že dveře, které se hodí do obývacího pokoje, nejsou vhodné pro použití například do vlhkých koupelen. Kvalitní dveře musí spolehlivě plnit svou hlavní funkci – oddělit dva prostory a zároveň musí splňovat estetické požadavky zákazníka.

Při koupi dveří by rozhodně neměl být rozhodující pouze jejich vzhled a příznivá cena. Očima zákazníka jsou často dveře hezké či nehezké. To však při jejich nákupu nestačí. Neopomenutelným kritériem totiž je, z čeho jsou vyrobeny a jak jsou odolné vůči konkrétnímu prostředí. Mezi nejlevnější se řadí dveře s fóliovým povrchem, které jsou určeny ke standardnímu použití v domácnostech bez zvýšené zátěže. Cenově dostupné avšak vysoce odolné jsou povrchy z CPL laminátu (Continuous Pressure Laminate), který je průmyslově tvrzený a velice odolný. Ještě tvrdší je HPL laminát (High Pressure Laminate).

Co je laminát?

Jedná se o druh kompozitního materiálu, který tvoří několik vrstev impregnovaných vhodným lepidlem či pryskyřicí. Proces, kterým se vyrábí, se nazývá laminace, což je lisování za vysokých teplot a tlaku. Výsledkem je vysoce odolný materiál s poměrně širokou škálou využití.

Něco málo o vlastnostech CPL laminátu

CPL laminát je 0,4 mm silný materiál řadící se do kategorie střednětlakých laminátů, je tedy podstupněm vysoce odolného HPL (vysokotlakého) laminátu používaného k výrobě například kuchyňských pracovních desek. Vykazuje velice vysokou mechanickou i chemickou odolnost. Odolává i působení vodní páry vznikající v kuchyni při vaření, v koupelně po horké koupeli nebo v sauně. Ceněná je jeho barevná stálost. Laminát zůstane i po letech stejný, bez patrných barevných změn, které u jiných materiálů často způsobuje sluneční záření.

Dveře a zárubně PRÜM

Pro mnohé často bývá překvapením, že dveřní křídla splňující velice přísné technické parametry vypadají elegantně a vkusně. Velice žádaná je imitace dřevin. Široká škála barev umožňuje doladit dveře do každého interiéru. Standardně lze vybírat z dekorů javor, buk, dub, bříza, třešeň, olše, ořech, pískový dub, zlatý javor, wenge a jasan bílý.

Výhodou je i volba profilace hran. Postformingově zakulacená hrana na dveřním křídle i na zárubni je skutečně vzhledově atraktivní a zejména praktická. V nabídce je EK profil – ostrá hrana a RU profil – zakulacená hrana.

Samotné dveřní křídlo je tvořeno masivním nosným rámem s vnitřní výplní RST, což je lehčená dřevotřísková výplň. Mechanickou odolnost těchto dveří zaručuje nejen laminátový povrch dveří, ale i jeho konstrukce.
Foto: DVEŘE CB
Foto: DVEŘE CB
Foto: DVEŘE CB
Foto: DVEŘE CB
Výrobní program je velice široký a zahrnuje dveře hladké plné – Standard, přes základní prosklení Standard až po dveře rámečkové. V kolekci dveří najdeme jak ty nejlevnější, tak i ty pro nejnáročnější zákazníky. Výrobce nabízí u některých typů i provedení dveří, které lze osadit do kovových zárubní.

Kam se dveře z CPL hodí

Tento typ dveří je vhodný do komerčních prostor s častou průchodností, například do kanceláří, škol či úřadů. Zrovna tak se hodí i do domácností, kde si hrají děti a pobíhají domácí čtyřnozí mazlíčci. Příznivá cena těchto dveří rozhodně odpovídá jejich životnosti, která je poměrně vysoká. CPL povrch uvítají pro jeho snadnou údržbu snad všechny hospodyňky a uklízecí agentury.

V žádném případě nelze tvrdit, že jsou foliované dveře oproti laminátovým nekvalitní. V interiérech, do kterých jsou určeny, jistě splňují svůj účel. Ovšem do prostor se zvýšenou zátěží zkrátka nepatří, zde je daleko vhodnější použít dveře ze střednětlakého či vysokotlakého laminátu. Při výběru dveří se skutečně vyplatí informovat se o kvalitách jednotlivých povrchů. Nabídka jednotlivých materiálů je skutečně ucelená a zákazníci mají prostor pro volbu materiálu odpovídajícího jejich potřebám. V jejich rozhodování a správné volbě rádi poskytneme odborné informace.
Foto: DVEŘE CB
Foto: DVEŘE CB
Foto: DVEŘE CB
Foto: DVEŘE CB