Víte, že běžné agrotextilie a geotextilie se vyrábějí z plastu, který si pak dáváme do zahrad? (Foto: Jana Machová) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Víte, že běžné agrotextilie a geotextilie se vyrábějí z plastu, který si pak dáváme do zahrad? Alternativou jsou ekotextilie, o kterých jsme si povídali v našem podcastu. K čemu jsou ekotextilie vhodné a z čeho se vyrábějí? Čtěte dál. 

Hostem Jany Machové v tomto díle našeho podcastu byl Martin Rameš ze společnosti Geomall, který se věnuje netkaným textiliím a jejich využití na zahradě, úpravě terénu a stavitelství. 

Celý díl podcastu si můžete pustit přímo v přehrávači pod tímto odstavcem nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. 

Co jsou to ekotextilie?

Ekotextilie jsou netkané textilie vyrobené z přírodních surovin a představují alternativu k běžně používaným agrotextiliím. Mají podobné vlastnosti jako běžné netkané textilie, jako jsou přírodní barvy, plošná hmotnost a tažnost, ale jejich výroba je šetrnější k životnímu prostředí. Více než 70 % energie potřebné pro jejich výrobu pochází z obnovitelných zdrojů, jako je vítr.

Martin Rameš přišel do našeho podcastu představit ekotextilie (Foto: Jana MAchová)
Martin Rameš přišel do našeho podcastu představit ekotextilie (Foto: Jana MAchová)

Na co se užívají ekotextilie a z čeho se vyrábějí?

Ekotextilie se - stejně jako klasické agrotextilie - používají hlavně pro mulčování, kde brání růstu plevelů, a pro ochranu svahů proti erozi. Najdete je v v soukromých zahradách, veřejné zeleni, pěstitelských školkách a na plochách kolem liniových staveb.

Ekotextilie se vyrábí z různých surovin, včetně rostlinné biomasy z bio zemědělství (kukuřice, cukrová řepa, brambory), ovčí vlny, celulózy a technického konopí. Některé se vyrábějí také z bioplastu, například PLA. 

Co zaznělo v podcastu?

Poslechněte si celou epizodu našeho podcastu a najděte odpovědi na mnoho zajímavých otázek?

  • Jak dlouho trvá, než se rozloží ekotextilie?
  • Jsou ekotextilie kompostovatelné?
  • Na co všechno se dají využít?
  • Proč jsou v některých ekotextiliích semínka?
  • Proč nemusí textilie fungovat proti plevelu a jak tomu předejít?
  • A mnoho dalšího…