Vlnitá polykarbonátová deska (Foto: Honza Hrubý) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Polykarbonát je materiál, který využijete pro zastřešení, jako výplň dveří, na stavbu zimní zahrady nebo skleníku. Má velmi zajímavé vlastnosti, ale třeba čínský nekvalitní polykarbonát je spíš na škodu. Jak se nespálit a jak se o polykarbonát starat? To zaznělo v našem podcastu. 

Do dvaačtyřicátého dílu našeho podcastu si Jana Machová pozvala Honzu Hrubého z firmy Gutta. Ten o polykarbonátu něco ví, jak jsme se mohli přesvědčit už v našem podcastu o sklenících

Celý díl si můžete poslechnout v přehrávači pod tímto odstavcem. A všechny díly pak najdete ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo tady.

Co zaznělo v podcastu o polykarbonátu?

Polykarbonát je velmi odolný materiál 

Polykarbonát najde uplatnění nejenom jako stavební materiál, ale využívá se třeba na hračky (třeba průhledné LEGO), ochranné brýle (i balistické). Je 10× odolnější než plexisklo a 20× odolnější než sklo, navíc se netříští.

Polykarbonát má mnoho podob

Máme polykarbonát komůrkový, používaný na výplně dveří nebo posuvné stěny, který má tepelně izolační vlastnosti. Pro bydlení používáme i trapézový nebo vlnitý polykarbonát, který se hodí pro zastřešení pergol a přístřešků. A konečně plný polykarbonát se využívá na ochranné kryty či průhledné přepážky, třeba na hokejových stadionech.

Využití polykarbonátu na zimní zahradu (Foto: Honza Hrubý)
Využití polykarbonátu na zimní zahradu (Foto: Honza Hrubý)

Polykarbonát je citlivý na poškrábání 

Polykarbonát má ale i své nevýhody. Je citlivý na poškrábání, takže pozor při jeho čištění, aby se nepoškrábal a nezničila povrchová úprava – jak přesně jej čistit a na co si dát pozor třeba při mytí tlakovým čističem - wapkou - zjistíte při poslechu podcastu.

Levnou čínskou náhražku poznáte snadno

Nekvalitní náhražky polykarbonátu lákají svou cenou. Jejich kvalita je ale naprosto nevyhovující, jak bohužel zjistíte třeba v případě, kdy přijde bouřka. Naštěstí se dá snadno poznat, a to pohledem nebo pohmatem - a dokonce i sluchem. Více zjistíte při poslechu podcastu.

Co ještě zaznělo v podcastu?

  • Jaká je životnost polykarbonátu?
  • Jak je to s UV rezistencí polykarbonátu?
  • Proč je dobrý jako výplň dveří?
  • Jaké prostředky rozhodně nepoužívat při čištění polykarbonátu?
  • A mnoho dalšího…