Evropa strčila před světelným znečištěním hlavu do písku, nová česká technická norma ne

Evropa strčila před světelným znečištěním hlavu do písku, nová česká technická norma ne

Světelné znečištění anebo také rušivé světlo je vlastně jakékoli člověkem vytvořené světlo s nežádoucími vedlejšími účinky. Obzvláště ve větších městských aglomeracích jde o vážný problém. Česká i evropská legislativa přitom fenomén světelného znečištění vytlačily na okraj zájmu. Nové světlo přináší do problematiky nová česká technická norma ČSN 36 0459.

Výzkumný projekt

Výzkumný projekt "RadonVent" provedený firmou inVENTer

Pracovníci vývojového oddělení firmy inVENTer GmbH uskutečňují ve spolupráci s Helmholtzovým centrem pro výzkum životního prostředí (UFZ) zajímavou studii věnující se účinnosti decentrálních větracích přístrojů se zpětným ziskem tepla na snižování koncentrace radonu obsaženého ve vzduchu uvnitř obytných budov.

Sluneční hodiny nemusíte dědit pro prapředcích, můžete si je vyrobit sami

Sluneční hodiny nemusíte dědit pro prapředcích, můžete si je vyrobit sami

Sluneční hodiny představují velmi příjemný doplněk fasády či zahrady, který tento prostor nejen zpříjemní, ozvláštní, ale dokonce poskytne i rámcově přesnou orientaci v čase. Vždyť v dobách, kdy sluneční hodiny dominovaly, naši předci obvykle jiný způsob měření času kromě polohy slunce, měsíce a hvězd na obloze, neměli. A fungovalo to. A docela přesně.

Proč a jak se měří intenzita osvětlení v interiérech

Proč a jak se měří intenzita osvětlení v interiérech

Potřeba světla je pro člověka podle Maslowovy pyramidy potřeb dokonce jednou z primárních fyziologických nutností. Máte však doma či na pracovišti dostatečné osvětlení? Vždyť platí, že za tmy máme chuť spát a za světla jsme aktivní. Přitom žijeme v klimatickém pásmu, kde intenzita přirozeného denního světla během roku značně kolísá.

Jak se měří intenzita umělého osvětlení

Jak se měří intenzita umělého osvětlení

Měření intenzity osvětlení se provádí z hygienických důvodů, respektive kvůli hygienickým normám, načež je vystaven doklad potřebný ke kolaudaci budovy. Jak se intenzita osvětlení měří?

Radon a ochrana před ním

Radon a ochrana před ním

Radon je radioaktivní plyn, který má schopnost pronikat z geologického podloží a hromadit se v uzavřených prostorech budov. Jak se tomu bránit?

Proč se bát radonu a gama záření

Proč se bát radonu a gama záření

Radon (Ra) je přírodní plyn, který se uvolňuje rozpadem radioaktivních prvků v zemi. Do domu se však dostane nejen ze země, ale i z radioaktivních stavebních materiálů (resp. s nimi).

Jak se kalibrují a cejchují váhy

Jak se kalibrují a cejchují váhy

Kalibrovat můžeme úplně každou váhu, ovšem cejchování podléhají pouze měřidla konstruovaná pro obchodní styk, přímý prodej a pro zdravotnictví.

Protiradonová prevence novostaveb

Protiradonová prevence novostaveb

Protiradonová prevence zabraňuje pronikání radonu z podloží do staveb. Radon je stálou součástí přírodního prostředí, nelze jej regulovat ani odstranit. Proto nám nezbývá, než se před ním chránit. Jeho dlouhodobé působení ve větší koncentraci podporuje růst rakovinných buněk.

Termokamery odhalí vady konstrukcí

Termokamery odhalí vady konstrukcí

Měření termokamerou se určitě vyplatí. V budoucnu ušetří nemalé finanční prostředky za zbytečné úniky tepla tepelnými mosty, špatně provedené a nedostatečné izolace, konstrukční vady, pronikání vlhkosti do zdiva, případně zatékání. Termokamera nejen detekuje problémová místa, ale i ověřuje provedené změny stavu, a to velmi rychle..

Osvětlení LED = nízká spotřeba + dlouhá životnost

Osvětlení LED = nízká spotřeba + dlouhá životnost

10 x nižší spotřeba a dlouhá životnost, to jsou LED svítidla. Jejich světlo je přitom kvalitní a přirozené a samotná svítidla narozdíl od klasických žárovek či halogenek pouze svítí a zbytečně nevytápí své okolí.

Termokamery šetří vaše peníze!

Termokamery šetří vaše peníze!

Chystáte se koupit hotový dům či byt? Stojíte před kolaudací? Je dobré znát skutečnou strukturu zdiva pod omítkou a odhalit, kudy vám uniká drahocenné teplo. V dnešní době, kdy ceny energií neustále rostou, se vyplatí nechat si zkontrolovat nemovitost pomocí termokamery.

Zbavte se radonu pomocí rekuperace!

Zbavte se radonu pomocí rekuperace!

Na to, aby radon pronikl do objektu, postačí několik prasklin v základové desce či stěně sklepních prostor podsklepeného domu. U starších objektů je problém ještě jednoznačnější, ty totiž často nemají radonovou izolaci žádnou. Přitom je radon plyn vzácný, však radioaktivní.

Radon a jeho izolace

Radon a jeho izolace

Kdo z nás již měl možnost vybírat stavební pozemek, jistě potvrdí, že se jedná o záležitost nelehkou a závažnou. Vždyť stavba rodinného domu zatíží finanční rozpočet na několik let dopředu, a proto je nezbytné důkladně zvážit nejen výběr projektu, materiálů, ale i pozemek, na kterém bude dům stát. Proč? Hledisek k výběru pozemku je mnoho - pojďme se zaměřít na geologické podmínky a radonové zatížení.

Radon – aby neškodil

Radon – aby neškodil

Radon je nebezpečný radioaktivní plyn pronikající na zemský povrch z horninového podloží, kde zamořuje objekty. Způsobuje mimo jiné rakovinu plic. Tento plyn, respektive jeho projevy, je možné diagnostikovat a stavebními úpravami omezit jeho koncentrace v objektech na únosné množství.
Pozornost veřejnosti je dnes spíše zaměřená na umělé zdroje záření (jaderné záření, problematiku radioaktivních odpadů atd.). Mnohem více by ji však mělo zajímat, že největší ozáření obyvatel je způsobeno přírodní radioaktivitou. Z ní na prvním místě jednoznačně vede radon v ovzduší budov.

Žijme zdravě!

Žijme zdravě!


Každý z nás tráví ve vnitřních prostorách 70 - 90% svého času.
Vzduch v místnostech pochopitelně velmi ovlivňuje naše zdraví.
Přítomnost škodlivin v bytě či domě se nedá jednoduše poznat např. podle plísně v rohu pokoje. Konkrétní příčinu znečištění poznáte speciálním měřením ovzduší v dané místnosti.
Jen tak zjistíte, kde je problém.