Sdílet
 

Grilování neodmyslitelný symbol jara a léta

Datum vydání: 07.04.2004 | autor:
Posezení na zahradě (spojené s grilováním masa či ryb) je stále oblíbenější jarní a letní činností. Díky široké nabídce zahradních krbů, grilů a příslušenství, není dnes již žádným problémem užít si grilování bezpečně a se vším komfortem.

Zděný krb vyžaduje větší prostor

Foto B- PRAKTIK. Zahradní krb.
Foto B- PRAKTIK. Zahradní krb.


Pokud máme na zahradě dostatek prostoru a chceme grilovat častěji, je ideálním řešením vybudování stálého posezení u zděného krbu. Krb si můžeme postavit svépomocí, jednodušší je však koupit si krb hotový. Specializované obchody nabízejí desítky typů prefabrikovaných zahradních krbů v cenách zhruba od 5000 do 30 000 Kč.

Dodávají se jako stavebnice z několika velkých dílů, které se sestaví metodou „na sucho“ na předem připravené vybetonované základové ploše. U některých typů krbů je nutné dodatečně vymazat spáry šamotovou maltou.

Dražší krby jsou většinou dodávány i s nejrůznějším příslušenstvím (krbové nářadí, zásobník na dřevo) a bývají vybaveny i malou udírnou. Obecně ale platí, že prefabrikované krby nejsou pro uzení masa a ryb vhodné. Jednoduchá malá udírna je totiž příliš blízko topeniště a tak dochází k vysušování masa a jeho kontaminaci karcinogeny.

Přenosné grily

Pro příležitostné grilování na omezeném prostoru, například na terase, se výborně hodí různé typy malých přenosných grilů, které se vyrábějí v nejrůznějších tvarech z různých materiálů.
  • Setkat se můžeme například s grily litinovými nebo plechovými v tvarech soudkovitých, kulatých, hranatých či válcových. Jsou opatřeny nožkami, kolečky nebo jsou určeny k postavení na vhodný sokl. Gril může mít jeden nebo dva rošty, v bočnicích bývají prolisy pro vložení grilovacích jehel. Nejjednodušší gril seženeme i za 400 Kč, kvalitní může stát i 6000 Kč.
  • Nejmodernějšími zahradními přenosnými grily jsou grily plynové. Místo dřevěného uhlí se zde používá propan-butanový hořák. Mezi plameny a grilované maso je přitom vhodné vložit vrstvu lávových kamenů. Ty dokáží stabilizovat žár celé plochy grilu a maso je potom stejnoměrně propečené. Výhodou plynových grilů je jejich bezpečnost a díky možnosti regulování výkonu hořáků také úspornost. Ceny těchto grilů se pohybují mezi 3 500 - 13 000 Kč.
  • Pro používání především v  interiérech jsou určeny elektrické grily. Příkon mívají kolem 2kW a je možné je napájet z běžných zásuvek 230 V. S odklopeným víkem umožňují rožnění steaků, s přiklopeným fungují podobně jako horkovzdušná trouba.

Nejvhodnějším palivem je dřevěné uhlí

U klasických krbů a grilů je nejvhodnějším palivem jednoznačně dřevěné uhlí. Má totiž vysokou výhřevnost a prakticky nevytváří kouř. Při přímém grilování se uhlí rozprostře po celé ploše topeniště a zapálí se pevným nebo kapalným podpalovačem. Když celá plocha žhne stejnoměrně, umístí se nad ní rošt s plátky masa nebo ryb. Při nepřímém grilování se dřevěné uhlí rozmístí po obvodu topeniště. Doprostřed se pod rošt pokládá miska, do níž skapává tuk.
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Vybíráme články

Katalog zboží

Novinky v katalogu zboží
  • Gril ETA Vital 1162 90000 1 995 Kč
  • Designový zahradní krb Flamen / Artemis - design nerez 61 710 Kč
  • NORMAN AVANTA - střecha z měď. plechu 12 288 Kč
  • Venkovní krb Aduro 8 649 Kč
  • Troll 700 49 500 Kč
  • DOPRAVA ZDARMA - Zahradní grily, udírny, pece Zahradní… 29 900 Kč

Další kategorie e-shopu

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Grilování neodmyslitelný symbol jara a léta"

Buďte první a napište komentář k  "Grilování neodmyslitelný symbol jara a léta"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE