Úrokové sazby jen tak neporostou Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Minulý týden ponechala bankovní rada ČNB základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75%. Její dlouhodobý vývoj můžete vidět zeleně na našem grafu. To je dobrý předpoklad pro to, aby i bankéři pokračovali v politice nízkých úrokových sazeb u hypoték, které mají na rodinný rozpočet největší dopad. V první polovině tohoto roku předpovídali bankéři růst úrokových sazeb už tento podzim.

Jsme toho názoru, že růst sazeb ve druhé polovině roku by neměl být na pořadu dne. Nový guvernér ČNB Miroslav Singer potvrdil rovněž očekávání setrvání nízkých úrokových sazeb ve druhé polovině roku. Minimální úroková sazba u hypoték se tak přiblížila u pětileté fixace, hypotéky do 70% hodnoty nemovitosti, k hranici 4%. Takto levné hypotéky byly naposledy v roce 2006 a začátkem roku 2007, kdy vrcholil hypoteční boom (viz náš graf). To je dobrá zpráva pro všechny váhající klienty, kteří mají stabilní zdroje příjmů a chtějí si pořídit vlastní bydlení.

Jelikož ceny nemovitostí se drží nízko a je možné skutečně vyjednat zajímavé slevy z ceny, je zlatý moment nákupu nemovitosti skutečně zde. To, co jsme očekávali začátkem tohoto roku, se naplnilo. Bydlení se ve druhé polovině tohoto roku stane nejdostupnější za poslední čtyři roky a této příležitosti je vhodné využít. Nebude trvat věčně, i když naše prognóza pro první čtvrtletí roku 2011 je rovněž příznivá, nemáme nikdo jistotu, co se bude dít. Věřme, že stabilní prostředí nízkých úrokových sazeb vydrží co nejdéle.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Zdroj: Banky, ČNB, GOLEM FINANCE s.r.o.
Zdroj: Banky, ČNB, GOLEM FINANCE s.r.o.