Jak a čím správně brousit? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Broušením zbavíte upravovanou plochu nečistot, rzi, starého laku, nerovností a výstupků. K dosažení co nejlepšího výsledku je důležitý výběr správného brusiva, brusných past a leštících kotoučů, ale také správná technika broušení.

Každý materiál vyžaduje použití různých druhů a typů brusiv. Vždy je nutné zvolit adekvátní brusivo vzhledem k upravovanému povrchu, aby při broušení nedošlo k jeho poškození.

Leštící pasty

Leštící pasty se používají pro předleštění, leštění a vysoký lesk. S těmito pastami dosáhnete velkého výběru a lesku za použití leštících kotoučů z bavlněných materiálů. Také lze použít i velmi jemné dolešťovací krémy.

Leštící kotouče

Bavlněné leštící kotouče z výseků textilních materiálů prošitých ve vrstvě do kruhu. Používají se pro I. a II. leštění kovů, leštění galvanických povlaků a laků. Pro ruční a strojní leštění.

Brusné lamelové kotouče

Používají se k broušení na stacionárních bruskách. Určeny jsou k ručnímu broušení a obrušování profilů, součástí a jejich povrchů. Používají se ke hrubování, hlazení, jemnému hlazení a předleštění.
Leštící kotouč a brusné kotouče
Leštící kotouč a brusné kotouče

Lamelové stopkové kotouče

Jde o brusivo na stopce, které je vhodné pro broušení povrchů na složitých součástech, ale i vnitřních ploch trubek apod. Vhodné jsou do rychloběžných brusek.

Abrazivní kotouče

Abrazivní kotouče jsou vysoce kvalitním brusivem na broušení, matování i leštění povrchů kovů, oceli, nerezi, laků, dřeva a plastů.

Fíbrové kartáče

Fíbrové kartáče jsou určeny ke kartáčování povrchů. Po kartáčování s brusnou nebo kartáčovací pastou je povrch připraven k leštění.

Brusné a řezné kotouče

Jde o brusivo do úhlových brusek. Brusné a řezné kotouče jsou určené pro broušení a řezání úhlovou bruskou a stacionárním rozbrusem.

Lamelové kotouče do úhlové brusky

Opět jde o brusivo do úhlových brusek. Lamelové kotouče do úhlové brusky jsou kotouče, jejichž lamely jsou vytvořeny z brusného plátna. Používají se k odstraňování svárů, jemnému broušení a dobrušování a k finálním úpravám povrchů.
Práce s úhlovou bruskou
Práce s úhlovou bruskou
Řezání diamantovým kotoučem
Řezání diamantovým kotoučem

Ostatní kotouče do úhlové brusky

Jsou to především kotouče porézní, určené k odstraňování rzi, nečistot a nátěrů z povrchů a leštící kotouče.

Plstěné kotouče

Plstěné kotouče na dolešťování povrchů pomocí leštících past. Na filcové kotouče se také lepí brusný prach a používají se ke tvarovému broušení. Nabídka lepidla a brusného zrna v této složce. Tento typ broušení nahrazuje lamelové kotouče.

Diamantové kotouče, nástroje a pasty

Diamantové kotouče jsou určené pro řezání betonu, asfaltu, cihel, šamotu, mramoru, žuly a pískovce.

Nekonečné pásy, brusivo na podložce

Používají se pro broušení barev a laků, hran, agresivní a strojní broušení profilů.

Zdroj: www.dktrade.cz

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Diamantové kotouče
Diamantové kotouče
Broušení laku z povrchu dřeva
Broušení laku z povrchu dřeva