Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Sušení prádla se jeví být mnohem snadnější, když doma můžete mít dokořán otevřená okna a venku příjemně hřeje sluníčko. Ale co dělat v zimě? Sušení prádla v domácnosti vede ke zvyšování vlhkosti vzduchu, kondenzaci vodních par a je poukázkou nejen na příšerně zapařené klima, ale i plísně. Jak to tedy dělat lépe?

Spřátelte se s odvlhčovačem. Bude to přátelství, které se vám bude dlouhá léta vyplácet, zvlášť když řešíte problémy s vlhkostí vzduchu v domácnosti pravidelně. V zimě je to pochopitelně horší, protože se nedá pořádně větrat. A čím vlhčí je vzduch, tím pomaleji prádlo schne a může snadno načichnout. Zapnutí odvlhčovač usaďte do místnosti, kde sušíte prádlo. A nezapomeňte mu po každém praní/sušení vyprázdnit nádržku. Z jedné dávky prádla se totiž uvolní kolem dvou litrů vody.

Zkrátit dobu sušení můžete i tím, že do místnosti – sušárny prádla – osadíte stolní větrák. Přesně tak, zrovna tu hračku, pro kterou obvykle máte využití jen v horkém létě. Ale ona už se postará o to, aby se vzduch v místnosti trochu točil a odváděl vlhkost ze sušeného prádla. Z hlediska vynaložené energie to není úplně ideální řešení, za proces hodinového doplňkového sušení tím utrácíte asi o tři a půl koruny navíc. Ale aspoň se ten větrák protáhne i jindy, než v létě.

Ne každá rada přináší překvapivě geniální řešení, a ani tahle nebude zrovna zářit. Zkrátka pokud máte možnost, dopřejte prádlu v pračce ještě jeden ždímací cyklus navíc. Vlhkosti v textiliích pak zůstane ještě o něco méně. Pozor, ne každý materiál to dobře snáší, při opakovaných cyklech dvojitého sušení by mohla trpět zvláště bavlna a len. I proto se vyplatí ten druhý sušicí cyklus pustit na menší otáčky, protože rychleji není vždycky nutně lépe.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Nápad, který sice funguje – zkracuje dobu sušení v zimě – ale je poněkud rozpačitý. Protože na jeho konci je toho k sušení více, než bylo na počátku. V krátkosti: doporučuje se, abyste vyždímané prádlo ještě manuálně dosušili s pomocí suchých osušek. I na sušáku můžete to z pračky vytažené prokládat už suchými ručníky. Princip je jasný, osušky a ručníky si vezmou část té vlhkosti a prádlo bude schnout rychleji. Jen pak musíte ještě dosušit ty ručníky… Vůbec není špatné, když mezi sušené prádlo rozvěsíte utěrky, které jste předem nahřáli.

Z podobné kategorie lehce šílených nápadů je i výroba „vyhřívaného kokonu“. Nic složitého. Kolem sušáku s mokrým prádlem uděláte konstrukci z prostěradla, takový primitivní stan. Který pak budete vyhřívat skrze radiátor topení. Teplý vzduch bude cirkulovat ve více uzavřeném prostoru, sušení bude mnohem rychlejší. Hodí se to v případech, kdy potřebujete rychle a intenzivně sušit. Třeba proto, že ty zmáchané a vyprané kalhoty si mají děti zítra vzít do školy.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Tenisové míčky! Ty tu přeci nemohou chybět. Jde o záležitost, kterou se naučili v Japonsku, a nejrůznější influenceři a autoři domácích rádců ji zpropagovali po celém světě. Protože funguje. Do pračky – někdo doporučuje před sepnutím sušicího cyklu, někdo už během praní - vhodíte 2-3 tenisáky. Finta je v tom, že při otáčkách „vytlučou“ z prádla vlhkost, která by se jinak uvolňovala jen obtížně. Přihodit tenisové míčky učiní prádlo sušší, a bude pak snáze schnout.

A co třeba neprat vůbec? To zní jako skutečně revoluční myšlenka, ale… jde jen o to, abyste se přes zimu zřekli praní oděvů, které jsou rozložité, těžké, vodu-nacucávající a pomalu schnoucí. A abyste tu práci s jejich sušením nechali na někom jiném. Kabáty a bundy můžete zanést do čistírny. Stejně by se tam měly jednou za čas podívat, tak proč ne zrovna v zimě. Aspoň nebudete mít trable s vlhkostí při sušení doma.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Že méně někdy znamená více, platí i pro zimní sušení prádla doma. Když budete prát (a sušit) menší dávky, budete mít možnost prádlo lépe rozložit na sušácích. Tak, aby kolem každého kousku mohl lépe cirkulovat vzduch a sušilo se to rovnoměrně, lépe, rychleji. Každé pro má své proti, a tohle „sušení po malých dávkách“ budete muset zaplatit na energii na zbytné chvíle, kdy pojede pračka poloplná.

Dá se v zimě sušit prádlo venku? Jistě, jde to. Ale trochu rozum do hrsti: vyplatí se takhle zužitkovat zimní slunečné dny, potažmo dny větrné. Prádlo musíte dobře přichytit kolíky a umožnit mu, aby z něj odváděl vítr vlhkost pryč. Nefunguje to, když venku prší. I když máte prádlo pod střechou, v takovém počasí rychle schnout určitě nebude. Když vám zimní počasí přeje, vyplatí se – i kvůli vlhkosti – větrat doma častěji.

A pár doporučení na závěr? Nesnažte se zaskládat mokrým prádlem plochu topení nebo radiátoru. Moc to neurychlíte, domácnost jen ochladíte a vlhkosti ve vzduchu přibude. Snažte se také sušáky a stojany s prádlem umístit doprostřed místnosti, tak, aby kolem nich mohl vzduch proudit ze všech stran. Není od věci prádlo pořádně protřepat. A klidně může po pár hodinách znovu, a převěsit ho. Bude schnout rovnoměrněji a rychleji.

Zdroj: Guardian.co.uk, denverwashhanfold.com, cleaning-hacks.com, Manchester.ac.uk