Jak elegantně vyřešit přístavbu, nadstavbu a přestavbu domu? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Plánujete přístavbu, nadstavbu a nebo přestavbu domu? Hledáte vhodný materiál, se kterým se bude dobře a rychle pracovat, přičemž výsledkem budou kvalitní konstrukce? A co víc – milujete masivní dřevo?

Jednou z možností realizace přístavby, nadstavby a nebo přestavby je ucelený stavební systém NOVATOP. Tvořen je velkoformátovými komponenty vyráběnými z křížem vrstveného masivního dřeva (technologie KLH/CLT). Jde o propracovanou švýcarskou technologii, kterou jsou vyráběny dřevěné masivní panely bezpečné a stabilní konstrukce. Právě systém NOVATOP byl vyvinut s ohledem na široké možnosti uplatnění ve stavebnictví. Je proto vhodný pro stavby dřevěných rodinných i bytových domů, jako alternativa k moderním roubenkám nebo srubům, k výstavbě průmyslových a administrativních budov, ale právě i pro rekonstrukce, půdní vestavby, přístavby a nadstavby. Ačkoli byl NOVATOP vyvinut ve Švýcarsku, vyrábí se v České republice převážně z místních jehličnanů. Při výrobě jsou dodržována přísná pravidla a ekologické předpisy. Celý výrobní proces je kontrolován digitálně.

NOVATOP při přístavbách a přestavbách

Předností systému NOVATOP pro přístavby a přestavby je masivní dřevo, vzduchotěsnost systému, difúzní otevřenost, tvarová stálost, pevnost, vynikající požární odolnost a také izolace hluku.

Díky vzduchotěsnosti a dobré tepelné izolaci systému NOVATOP dosáhneme vysokých úspor energií. Dřevěné panely NOVATOP jsou plošně neprůvzdušné, a to s ohledem na technologii podélně lepených spár mezi lamelami a vyspravením suků.

Difúzní otevřenost je pro změnu předností pro starší domy, které se mohou potýkat se zvýšenou vlhkostí a plísněmi. Předpokladem difúzní otevřenosti je samozřejmě i vhodná volba tepelného izolantu. Účinně je redukován prostup vlhkosti, která je částečně zadržena dřevem a po snížení vlhkosti v interiéru opět uvolňována ven. Díky těmto vlastnostem není v konstrukci nutná fóliová parozábrana, čili odpadá jedno z nejvíce problematických míst při montáži dřevěných konstrukcí.

Důležitý je též fázový posun. Aby bylo v přístavbě domu celoročně příjemné prostředí, je nutné ochránit interiér před letním přehříváním. Slunce, které do konstrukce praží, ohřívá obvodový plášť a teplota se posouvá dále do interiéru. Fázový posun je přitom doba, za kterou se změna teploty na plášti projeví i v interiéru. U systému NOVATOP je fázový posun až 7 hodin, v kombinaci s dřevovláknitou izolací pak až 15 hodin.

Zvukově izolační vlastnosti NOVATOPu jsou také důležité pro kvalitu života. Například kročejový hluk účinně redukují sypké materiály, jako je vápencová drť. Požadavkům na prostorovou akustiku zase vyhoví panely NOVATOP ACOUSTIC.
Eco-centrum v Paříži realizované ze systému NOVATOP
Eco-centrum v Paříži realizované ze systému NOVATOP

NOVATOP při nadstavbách a půdních vestavbách

Jednou z nejlepších možných investic jsou půdní vestavby, vyplatí se však též nadstavby. A skutečně jde o velice populární řešení. Snadno a za nízké náklady lze zvětšit užitné prostory v domě, vyhovět rostoucím nárokům rodiny nebo zvýšit celkovou hodnotu nemovitosti, případně získat nájemní bydlení, které vylepší rodinný rozpočet.

Ať už je váš dům postavený z cihel nebo jiného materiálu, nemusíte se jím omezovat při volbě materiálu pro nadstavbu. Zajímavá řešení nabízí moderní dřevěné konstrukce. Konkrétní možnost přináší stavební systém NOVATOP, který lze pohodlně využít i u domů vystavěných z klasických materiálů. Proč to však dělat a nadstavbu nezhotovit ze stejného materiálu, jaký byl použitý u původní konstrukce? Dřevěný stavební systém NOVATOP přesvědčuje architekty po celé Evropě, že je pro řešení podkroví a nadstaveb ideální.

Dřevěný systém NOVATOP je především lehký. Minimalizuje zatížení původních konstrukcí, což oceníte zejména u starších staveb. Navíc se s ním pracuje snadno a rychle. Zkracujete tak čas, během kterého odbouraná původní střecha vystavuje nemovitost povětrnostním vlivům (déšť, zatečení vody).

Ovšem NOVATOP přináší půdní vestavbě a nadstavbě i kvalitu. Dřevěné panely NOVATOP jsou masivní, pevné a vytváří bezpečnou konstrukci. S ohledem na propracovanou technologii sušení a lepení si systém NOVATOP udržuje stálý tvar a nedochází k takzvanému dotvarování jako u jiných dřevěných konstrukčních systémů. I díky těmto vlastnostem může odhalená nosná konstrukce zůstat zároveň finálním povrchem a velmi elegantně tak spojit přírodní dřevo s moderním interiérem.

Jednoduché je též provedení konstrukčních detailů, důležitý je minimální počet montážních spojů a jednoduchá skladba stěn. Panely z křížem lepeného dřeva (KLH, CTL), stěnové, stropní i střešní elementy, se vyznačují vysokou pevností a stabilitou a vykazují vysokou statickou únosnost.

Při realizaci nadstavby nebo půdní vestavby oceníte, že se konstrukce skládá snadno jako stavebnice. Panely se vyrábí v přesných formátech s otvory pro okna a dveře. Možné jsou i další individuální úpravy, například příprava tras pro rozvody nebo doplnění panelů izolací. Protože jsou prefabrikované panely NOVATOP dováženy přímo na staveniště, je realizace nadstavby možná i v řádech hodin.

Tepelnou pohodu v zimě přitom zajistí dostatečná vrstva izolace, v létě zase optimální fázový posun (viz výše).
Eco-centrum v Paříži realizované ze systému NOVATOP
Eco-centrum v Paříži realizované ze systému NOVATOP