Jak na výhodný úvěr na fotovoltaiku? Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Dotační podpora domácích fotovoltaických elektráren je na vrcholu. Pokud přemýšlíte o tom, zda si umístit na střechu „soláry“, je čas rozhoupat se k realizaci. Jak si ale zajistit financování, když dotace se vyplácí až zpětně? Můžete využít třeba zvýhodněné úvěry.

Je jisté, že na instalaci fotovoltaiky budete potřebovat peníze. I když jsou dotace poměrně štědré, bez investice z vaší strany se to neobejde. A nejde jen o FVE, ale platí to i o dalších jiných ekologických technologiích, jako je tepelné čerpadlo nebo zateplení domu. 

Na druhou stranu je ale také jisté, že investice do kvalitní fotovoltaiky se vám skutečně vyplatí a nejedná se o nic riskantního. V případě dotačně podpořené fotovoltaiky se vám totiž mohou prostředky vrátit už za šest let!

Zvýhodněný úvěr na FVE s možností mimořádných splátek

Dotaci můžete realizovat i bez toho, abyste měli naspořeno nebo do svých úspor sáhli příliš hluboko. Můžete totiž využít zvýhodněného úvěru, který je určen právě pro účely financování energeticky úsporných a ekologicky šetrných úprav vašeho bydlení.

Fotovoltaika na dům patří v současnosti k nejvýhodnějším investicím
Fotovoltaika na dům patří v současnosti k nejvýhodnějším investicím

Například Stavební spořitelna České spořitelny nabízí Úvěr od Buřinky pro budoucnost, který má výhodnější úrok i další podmínky než standardní úvěr na rekonstrukci. Můžete si ho zařídit bez nutnosti zástavy nemovitosti a ani nemusíte mít nic naspořeno dopředu nebo mít uzavřené stavební spoření.

Mimořádné splátky zdarma a daňové zvýhodnění

Výhodou Úvěru pro budoucnost je i skutečnost, že můžete kdykoliv využít mimořádné splátky ze získaných dotací zdarma. Zaplacené úroky lze také odečíst z daní. Každý rok tak ušetříte přibližně jednu splátku úvěru.

Co vše můžete financovat Úvěrem pro budoucnost?

Kromě fotovoltaiky můžete Úvěrem pro budoucnost financovat i další ekologické technologie, jako jsou tepelná čerpadla, teplo z odpadní vody, dobíjecí stanice pro elektromobily, zařízení pro přípravu teplé vody

Jaké podklady musíte pro poskytnutí úvěru předložit?

Abyste mohli získat Úvěr pro budoucnost, budete potřebovat několik dokumentů. Jako u jakéhokoli jiného úvěru vyžaduje banka doklady o příjmu. Navíc budete potřebovat smlouvu s dodavatelem fotovoltaiky nebo jiné uznatelné úpravy, návrh projektu, předpokládané náklady, případně povolení ke stavbě a výpis z katastru nemovitostí (v případě větších úprav nemovitosti). 

Pro použití Úvěru pro budoucnost je zapotřebí, aby alespoň 30 % z rozpočtu rekonstrukce tvořily náklady na pořízení zmiňovaných ekologických prvků.

Tip: neúčelová půjčka od Spořky

Neřešíte fotovoltaiku ani jiné podobné technologie, ale přesto by se vám hodily prostředky třeba na vybavení domácnosti nebo zahrady? Zkuste tuto neúčelovou půjčku.

ČESKÁ SPOŘITELNA, a.s. Poslat poptávku