Zateplení MÚ a ZŠ v Janovicích nad Úhlavou (Zdroj: mirascz.eu) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Ještě než se sami pustíte do zateplení fasády svépomocí, důkladně si rozmyslete, zda jste připraveni na tak časově a technologicky náročnou renovaci domu. U zateplení je třeba důkladná příprava a podrobný návrh vašeho postupu. Musíme si také uvědomit, že nejde úplně o levnou záležitost. Je potřeba zainvestovat do velmi kvalitního materiálu a pokud zateplení nebude stoprocentní, nemáme na svou provedenou práci žádnou záruku, kterou specialisté na realizaci fasády dávají. V tomto případě neušetříme za energie, ale naopak vyhodíme peníze za zateplení, které neplní svou funkci. V článku, vám poradíme co je třeba znát, co zateplení fasády obnáší a jaké existují druhy zateplení.

Proč je důležité zateplit fasádu?

Důvodem zateplení fasády je v první řadě snížení nákladů za vytápění. Kvalitní zateplení ušetří ročně za energie velké množství peněz, takže se vám brzy investice za zateplení vrátí. Dále zateplení fasády zlepší vzhled celého domu. Aby bylo zateplení kvalitní doporučujeme přenechat realizaci specializovaným stavebním firmám, které mají několikaleté zkušenosti, dají vám záruku a vy jste bez starostí a bez práce.

Zateplení MÚ a ZŠ v Janovicích nad Úhlavou (Zdroj: mirascz.eu)
Zateplení MÚ a ZŠ v Janovicích nad Úhlavou (Zdroj: mirascz.eu)

Způsoby za teplení

Kontaktní fasáda

Kontaktní fasáda je nejrozšířenější a nejpoužívanější způsob zateplení. Zde je izolant, tedy pěnový polystyren nebo minerální vata napevno připevněna ke stávající fasádě. Pěnový izolant se nejčastěji používá na rodinné i panelové domy a to z důvodu jednoduché instalace a jeho nižší ceně. Však oproti minerálním vatám má menší požární odolnost. Z tohoto důvodu si za minerální vatu připlatíme o trochu víc, než za pěnový polystyren. Její další výhoda je větší hmotnost. Pokud máte stavbu s velkým tepelným odporem, doporučujeme použít šedý typ polystyrenu, který má o 15 až 20 % nižší vodivost. 

Postup zateplení kontaktní fasádou: 

  • montáž zakládacích soklových lišt
  • do nich vložíme izolační desky
  • pomocí lepícího stěrkového tmelu přilepíme desky na tzv. terče
  • postupuje se odspodu směrem nahoru
  • desky se kotví pomocí talířových hmoždinek s plastovým trnem (1m2 = 4 hmoždinky)
  • na rohy se používají rohové lišty s perlinkou
  • celou plochu přestěrkujeme stěrkovým tmelem (odshora dolů)
  • do stěrkovacího tmelu vtlačíme perlinku (v místě spojení se musí překrývat v min. 10 cm)
  • perlinka musí být celá ponořená do tmelu a zcela jím pokryta
  • aplikujeme penetraci pod omítku
  • finální omítka
     
Kontaktní zateplení (Zdroj: mirascz.eu)
Kontaktní zateplení (Zdroj: mirascz.eu)

Bezkontaktní systém zateplení

Bezkontaktní zateplení neboli provětrávaná fasáda není pevně přichycena přímo ke stávající fasádě, ale vkládá se do speciálního roštu. Tento typ fasády se používá u rodinných nebo panelových domů, kde je zvýšená vlhkost a tvoří se zde plísně. Domy, kde je vysoká vlhkost musí ,,dýchat’’, aby se zateplením tvoření plísní a vlhkost ještě nezvětšila. U tohoto druhu fasády se používá minerální nebo skleněná vata ve tvaru desek, ty mají skvělé tepelné a akustické izolační vlastnosti, nízký difuzní odpor, ale také i vysokou požární odolnost. Bezkontaktní systém zateplení se skládá z nosného roštu, izolačního materiálu, odvětrávací mezery a vnějšího obložení. Na vnější obložení se používají dřevotřískové nebo OSB desky. 

MIRAS - stavitelství a sanace, s.r.o. Poslat poptávku