Jak se po sezóně postarat o zahradní jezírko Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Podzim přináší především padající listí, které samozřejmě skončí i v zahradním jezírku. Sluneční paprsky sice slábnou a řasy se proto nemnoží tak rychle, přesto bychom ale neměli zapomínat ani na ně. A právě v polovině a po půlce listopadu je zpravidla ideální doba na zazimování jezírka, ale i venkovního bazénu a čerpací a filtrační techniky.

Odstraňujeme organické nečistoty

Z jezírka především odstraníme co nejvíc organického materiálu, jehož rozkladem by se voda kazila. Čili veškeré napadané listí, větvičky, ale i odumírající části vodních rostlin, vodní řasy, sedimenty, kaly a trus ryb. V zimě je sice hladina jezírka často zamrzlá a voda velmi studená, ovšem rozkladem organických nečistot se uvolňují kalové plyny (především metan a čpavek), ty vytěsňují kyslík a vodu postupně otravují. Ryby, ale i mnohé vodní rostliny, pak nemusí zimu vůbec přežít. A pokud se pod ledem začnou objevovat bílé bubliny, je voda jedovatými plyny již nasycena a my máme velký problém.

Kromě manuální ruční práce a případně rybářských holinek lze použít hladinové skimmery, které průběžně zachycují padající listí a jiné nečistoty. Skimmer je vůbec nejčastějším doplňkem jezírek, určeným k údržbě vody. Dovede zachytit nečistoty z hladiny dřív, než nasáknou vodu a klesnou ke dnu, což oceníme obzvláště u jezírka umístěného v blízkosti listnatých stromů a keřů, ale i pole s řepkou či obilím, prašné cesty nebo silnice a podobně. Přesto je ale třeba vybrat nečistoty i manuálně ze dna jezírka, například pomocí podběráku nebo vodního vysavače. 
Vodní plocha v zimě
Vodní plocha v zimě

Pokračujeme v boji s řasami

V zahradních jezírkách se množí vláknité řasy, které je třeba odstranit mechanicky. Řasy jsou vůbec nejčastějším problémem zahradních jezírek, potýkáme se s nimi stále, opakovaně. Jestliže není z jakéhokoli důvodu možné či praktické jejich mechanické odstranění, můžeme použít přípravek bránící růstu řas, respektive potlačující jejich růst. Ovšem chce to ještě přijatelně teplé počasí (alespoň +10 oC) a slunce. Prodávají se univerzální prostředky, které dovedou potlačit růst většiny druhů vodních řas, přičemž jsou při správném dávkování neškodné pro většinu rostlinných a živočišných druhů. Spolu s aplikací přípravku prokysličujeme vodu a též vypneme UV lampu, pokud ji máme instalovánu. Jezírko se silnou vrstvou sedimentu mechanicky co nejlépe vyčistíme a poté použijeme stabilizátor kyslíku, nebo čištění vynecháme a použijeme pouze stabilizátor, ovšem pouze v sezóně, před zimou je mechanické odstranění sedimentu důležité (viz výše).
Nečistoty na dně jezírka
Nečistoty na dně jezírka

Co se zakalenou vodou?

S odstraněním zákalu nám pomůže jezírkový vysavač, jelikož kaly je třeba vysát i z jeho nejhlubších částí. Kaly se usazují především mezi kamínky a je proto třeba kamínky při vysávání rozhrnovat, aby se kal uvolnil. Kalem zanesené mělčiny můžeme ošetřit také podpůrným chemickým přípravkem, který omezí tvoření kalových plynů. Kromě kalu vysajeme vysavačem ze dna jezírka i rozkládající se listy a odumřelé zbytky rostlin a jiné nečistoty. A co je důležité – takto získaný kal (tzv. detritový) – můžeme použít jako účinné hnojivo pro rostliny. S vysáváním nám pomůže například tryska, která je určena k vysávání kalu mezi kameny, nástavec na řasy, dlouhá hadice a nástavce umožňující pohodlné vysávání ze břehu apod. Kromě levnějšího amatérského vysavače si též lze jednorázově půjčit vysavač profesionální.

Zazimování jezírkové techniky

Čerpadlo a filtraci je třeba před zimou demontovat, zcela zbavit vody a uložit. V opačném případě by nás na jaře čekala zbytečná investice do nového zařízení a rozvodů. Mrznoucí voda roztrhne i kov.
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com