Jak se zbavit zelené vody v okrasném jezírku Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

I v okrasném jezírku, ve kterém se nekoupete, je zelená voda nepříjemností. A stává se to velmi často. Koupací jezírka jsou vybavena stejnými technologiemi jako bazény a pokud o ně pečujeme správně, voda v nich nemá šanci zezelenat, je ale mrtvá. Co však znečištěná jezírka okrasná, kde máme zasazené rostliny a případně i vysazené koi kapry? Začít musíme v takovém případě určením příčiny, experimentováním s chemií jezírku akorát ublížíme. Pokud je okrasné jezírko vybavené čerpadlem a filtrací, může být důvodem zezelenání vody přílišné znečištění filtru a nebo jeho slabý výkon (akvaristé o tom ví své). Ovšem v okrasném jezírku se nejčastěji snažíme vytvořit přirozený ekosystém, kdy čistící funkci na sebe berou rostliny příbřežní zóny. Co pak? 

Voda v jezírku se zcela liší od té bazénové – je živá. Nesmí obsahovat chlór a těžké kovy, musí být okysličená, musí obsahovat živiny, prospěšné mikroorganismy a nezbytná je též co nejhojnější výsadba vodních rostlin. Teprve pak budeme moci pozorovat život na hladině, pod hladinou i nad ní.

Jezírko může být znečištěno například kvůli přílišnému krmení ryb - krmivo se ukládá na dně a voda začne obsahovat nadměrné množství živin, nedostatku prospěšných bakterií ve vodě a nebo prostě kvůli nefunkčnímu ekosystému – příbřežních rostlin je málo, jsou ještě mladé a nebo se jim nedaří. Můžeme též zjistit, že by problém mohla vyřešit UV lampa a filtrační systém, zastínění a důsledné čištění jezírka. V každém případě je vždy lepší odstranit příčinu než nějakým brutálním způsobem samotný zákal. Jestliže ale chcete problém vyřešit rychle, chemie pomůže okamžitě, ovšem jen ta, která neublíží při vhodné koncentraci rostlinám a rybám, respektive životu v jezírku.
Koi kapři v jezírku
Koi kapři v jezírku

Chcuchvalce řasy a zelená voda

Přemnožená vláknitá řasa se projevuje chcuchvalci zelených vláken – jakési hmoty, která obalí kameny, štěrk a části rostlin pod vodou. Jestliže je pro změnu voda zelená, ovšem bez chuchvalců, prostě jen změnila barvu, má to na svědomí řasa jednobuněčná, která má natolik miniaturní rozměry, že ji nezachytí ani filtry.

V přírodě jsou řasy běžnou součástí vodních biotopů, navíc velice prospěšnou, jelikož jsou potravou mnoha organismům a navíc jsou též zdrojem kyslíku. A také ve volné přírodě se řasy za horkých dní přemnožují. Jsou schopné extrémně rychlé reprodukce, pokud jim to podmínky dovolí. Jejich nejhorší vlastností je při přemnožení rychlá spotřeba kyslíku, se kterou souvisí úhyn ryb. Řasy však také potlačují vodní rostliny, které pak nemohou vyrábět kyslík. Mat - a je dokonáno. Nakonec řasy doslova zahubí téměř veškerý život ve vodním zdroji. A stačí jim k tomu jen teplo a dostatek živin.
Zkažená voda v jezírku
Zkažená voda v jezírku
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko

Opomíjený stín a živiny

Přemnožení řas můžeme velmi jednoduše zbrzdit, pokud jezírko zastíníme. Zastínění je však třeba řešit už před budováním jezírka, prostě pro něj vybereme stinné, nebo alespoň částečně zastíněné místo. Voda v jezírku se nebude tak rychle přehřívat.

Dalším důvodem přemnožení řas jsou živiny. Pokud jezírko neosázíte dostatečným množstvím rostlin, které budou živiny spotřebovávat, vezmou si je řasy. Pokud naopak spotřebují většinu živin rostliny, zpomalí to množení řas. V konečném důsledku pak rostliny, když se uchytí a vyrostou, dovedou udržet čistou vodu sami. Vznikne fungující ekosystém.
Stín je pro zahradní jezírka velmi důležitý
Stín je pro zahradní jezírka velmi důležitý

Čištění jezírka

Nezapomeňte též čistit jezírko od napadaného listí a jiných nečistot. Začnou v jezírku hnít a tedy produkovat nadměrné množství živin. A v konečném důsledku se nám opět přemnoží řasy.

Účinné UV lampy

UV záření je přirozenou součástí slunečního záření, ovšem jeho množství nemusí pro úspěšnou redukci řas stačit. A za horkých dní naopak pomáhá vysoká teplota vody způsobená tepelným slunečním zářením rychlému množení řas a nejen jich. My však můžeme sluníčku pomoci UV lampou. Zesílenými účinky UV záření řasy likvidujeme a tedy redukujeme jejich množství ve vodě, stejně jako choroboplodné zárodky. Vhodně zvolená a použitá UV lampa zefektivní čištění vody. 
Pravidelné čištění jezírka je nezbytné - bez něj by bylo jakékoli opatření zbytečné
Pravidelné čištění jezírka je nezbytné - bez něj by bylo jakékoli opatření zbytečné

Čerpadlo s filtrem

Zauvažujte, zda by prostě nebylo nejlepším řešením použít čerpadlo s pískovým filtrem. Vyhnete se tak chemii – je zcela ekologické a pomůžete i rostlinám dostatečně vyrůst, aby vytvořily funkční ekosystém a byly schopny samočištění vody v jezírku. Do filtru se v případě jezírek přidávají bakterie, které udrží vodu v rovnováze. Mikroorganismy jsou zde účinnější než chemie a hlavně přirozené a šetrné. Bakterie se však do filtru nedostanou v potřebném množství ihned sami, proto se prodávají v balení startovacím (po založení jezírka a spuštění nového či vyčištěného filtru), ovšem i další. Koupit si můžete například bakterie, které zredukují kal a bláto.

Chemie

Pokud vyloženě spěcháte (byť neuváženě) a nebo je znečištění vody již extrémní, lze samozřejmě sáhnout i po chemii. Koupit si můžete přípravky, u kterých výrobci uvádějí, že jsou neškodné pro rostliny a ryby, pokud to nepřeženeme s koncentrací. Po jejich použití získá voda mléčný (bílošedý) nádech, dochází k takzvanému vločkování. Pokud je jezírko vybavené čerpadlem s filtrací, před aplikací chemie čerpadlo vypneme – použitý přípravek by zahubil prospěšné mikroorganismy ve filtru. Vločkování trvá 4 až 7 hodin v závislosti na tvrdosti a teplotě vody. Po celou dobu je voda stále průhlednější. A nakonec spatříme na dně vysrážený zelenošedý kal, který musíme odstranit, nejlépe vysát bazénovým vysavačem, nebo vybrat velice jemnou síťkou. Jinak by se kal rozpustil a zkalil vodu. Ovšem pozor, příčiny se takto stejně nezbavíme, proto je třeba ihned řešit její odhalení a odstranění. 
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zahradní jezírko
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com