V pohybu po střeše kunám nezabráníme, ale nesmí se dostat do střechy (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Ohledně foukané celulózové izolace panuje spousta mýtů. Přitom právě ona je ideálním řešením s mnoha problémy, které se na tepelné izolace střech vážou. Třeba domněnka, že například „skelná vata“ rozhodně zabrání kunám a hlodavcům v poškození izolační skladby, je naprosto mylná. I ve skelné vatě si vytvoří chodbičky a uhnízdí se zde. To samé ve vatě minerální a rozkousání polystyrenu jim také nečiní problémy. A zkuste pak třeba šelmu jménem kuna „ze střechy“ dostat.

Pokud právě plánujete zateplení střechy, půdy, stropu a nebo vůbec celého domu, staršího i novostavby, měli byste naopak zbystřit, když uslyšíte „foukaná celulózová izolace“. Prosadila se na trhu jako cenově dostupný a ekologický materiál, který stále tak trochu vnímáme jako alternativní novinku, jež se hodí spíše pro ekologické nadšence. Ve skutečnosti to tak ale není a zdaleka se nevyužívá jen v ekologických dřevostavbách. Nejenže foukaná celulózová izolace patří mezi ekologické materiály, které šetří naše peněženky i životní prostředí, ale také lehce vyvrací veškeré mýty, které o ní neprávem kolují. Za prvé výborně odolává hlodavcům a kunám. Proč?

Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus odpuzuje kuny a hlodavce
Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus odpuzuje kuny a hlodavce

Hořké přísady odpuzují hlodavce i kuny

Máte pravdu, že pro hlodavce je papír lákavým materiálem, milují jej a rádi využívají pro budování svých hnízd, ve kterých pak vyvedou svá mláďata. Jenže právě celulózová izolace je tvořena recyklovaným papírem, který je rozmělněn a rozvlákněn a zároveň se do něj přidávají kromě nehořlavé impregnace i hořké přísady. A právě ty hlodavce odpuzují stejně jako všetečné kuny. Proto se nemusíme bát při zateplení střechy, určitě se nám v celulózové izolaci neuhnízdí. Respektive odborné studie prokázaly, že ve stavbách izolovaných celulózou se naopak například výskyt myší výrazně snížil.

Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus
Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus

Určitě nám celulózová izolace pomáhá s plísněmi

Jelikož se plísně nejčastěji vytvářejí v interiérech na místech, kde vzniká rosný bod, vodní páry produkované provozem domácnosti (vaření, koupel, sprcha) kondenzují na nejstudenějších místech bytu, nejčastěji tedy na okenních rámech a sklech a nebo třeba v rozích místností. A pokud takto objevíte a nebo dokonce pravidelně odhalujete plísně, je váš dům difúzně uzavřen. Zateplení střechy foukanou celulózovou izolací však naopak pomáhá vodním parám prostoupit a dům opustit, nedochází proto k jejich srážení a vzniku plísní. Foukaná izolace díky svému kapilárnímu efektu vlhkost doslova transportuje z domu ven. Rosný bod je z této izolace zcela vytěsněn. Vlhkost proto foukanou celulózovou izolaci nezničí, jelikož je okamžitě odváděna pryč.

Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus
Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus

Zatékání je však pohromou pro každou střechu

Pokud je ve střeše zabudovaná vlhkost nebo se zde objevuje vzdušná vlhkost, pak foukaná celulózová izolace si s ní poradí. Vlivem zatékání však přestane fungovat jakákoliv izolace. V takovém případě je již třeba si pořídit izolaci novou a zachránit hlavně nosnou konstrukci. Větším návalům vody prostě neodolá nic. Kvůli vzdušné a zabudované vlhkosti není panika na místě.

Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus
Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus

Papírová izolace hoří?

Foukaná celulózová izolace se sice skládá z 80 % z recyklovaného papíru, ten však prochází chemickou úpravou, která zajišťuje nehořlavost této izolace. Papírové vlákno je naimpregnováno a při zahřátí na cca 180 °C uvolňuje krystalickou vodu a poté vytváří sklovinu. A právě tento proces zabraňuje šíření ohně a zároveň je prostředkem protipožární ochrany. Navíc platí, že tato izolace vydrží ve všech směrech, tedy pokud nebudeme brát ohled na extrémy. Receptura foukané celulózové izolace je založena na dlouholetých zkušenostech výrobců a tyto zkušenosti se pak promítají do záruky o délce až 20 let. A právě to platí například pro foukanou celulózovou izolaci Climatizer Plus.

Foukání celulózové izolace Climatizer Plus
Foukání celulózové izolace Climatizer Plus

Klíčová je správná aplikace izolantu

Foukání pneumatickou hadicí je velmi oblíbený způsob aplikace foukané celulózove izolace. Vločky celulózy díky této aplikaci zaplní i drobné mezery a dutiny v konstrukci, čímž vznikne souvislá vrstva izolace. Do drobných skulin se běžná izolace dostává opravdu těžko. Při aplikaci je ale důležité, aby hmota izolantu dosáhla správné hustoty a nevznikaly v ní spáry. Pokud je foukání provedeno neodborně, izolace časem skutečně sesedne a její funkce bude ohrožena. Klíčový je proto výběr firmy, kterou aplikací pověříte. Pokud je foukaná celulózová izolace aplikována správně, má minimální přirozenou klimatickou sedavost, což nemá na funkčnost izolantu zásadní vliv.

Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus
Foukaná celulózová izolace Climatizer Plus