Jak správně pečovat o ložní prádlo Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Po objevení výskytu roztočů se péče o ložní prádlo radikálně změnila. Jelikož roztoči způsobují nepříjemné alergie, je důležité ložní prádlo pravidelně měnit, zejména dětem a prát ho na dostatečně vysokou teplotu. Naopak žehlení díky moderním materiálům odpadlo a postačí prádlo šikovně pověsit. 

Správné praní zatočí s roztoči

Ložní prádlo je důležité prát na dostatečně vysokou teplotu, aby došlo k dokonalému zneškodnění nežádoucích roztočů. Není však nutné prádlo vyvářet při každém praní, protože tak by se příliš brzy opotřebovalo. Ložní prádlo postačí prát při teplotě 60 oC, která dokonale postačí k odstranění roztočů. Pokud chceme mít naprostou jistotu, nebo se v rodině vyskytuje alergik, můžete jednou za měsíc povlečení vyprat na vyvářku.

Méně pracího prostředku znamená více

Pro důkladné vyprání lůžkovin není nutné přidávat hodně pracího prostředku, protože by mohlo dojít k jeho zbytečnému ulpívání na prádle. Aviváž prádlo příjemně zjemní, pokud však nechcete ještě více zatěžovat životní prostředí chemiemi, stejně jako aviváž poslouží obyčejný ocet. Ložní prádlo by se mělo měnit častěji, než jsme tomu byli zvyklí v minulosti, tedy dětem a alergikům ideálně 1x za týden, jinak postačí 1x za dva týdny. Pokud máte ložnici vybavenou pokrývkami z dutého vlákna, několikrát do roka je pro ještě lepší hygienu nutné vyprat i pokrývky na 40 stupňů.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Ne vždycky musíme žehlit

Po praní logicky následuje žehlení, které nepatří mezi oblíbené domácí práce většiny hospodyněk. Výrobci ložního prádla na to reagovali prodejem vylepšených materiálů ze stoprocentní česané bavlny, který se označuje jako mako-jersey nebo mako-satén. Pokud se povlečení z těchto materiálů dobře pověsí, žehlení už není třeba. Stejné je to pak i s krepovým povlečením, které je i podstatně levnější. Bez žehličky se obejdou i prostěradla z bavlněného jersey nebo froté.

Podložka jako trvalá součást ložního prádla

Potahy pod prostěradlo sloužící jako chrániče matrace jsou praktickými doplňky nejen do dětských postýlek, u dospělých matraci chrání například při nočním pocení. Některé matrace mají vlastní snímatelné potahy, které lze bez problémů prát v pračce. Tak jak je matrace před provlhnutím chráněna shora, ideální podložkou je rošt, který brání jejímu vlhnutí vespod a zajišťuje dokonalou cirkulaci vzduchu.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)