Zanesený okapní žlab (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Nic proti radosti ze sklizené úrody, překrásně vybarvenému pastelovému jasu krajiny anebo poslednímu hřejivému závanu tepla babího léta. Ale podzim, to je taky listí napadané v okapu, které je třeba vyčistit. Je to práce, na které nic uchvacujícího není. Jak to udělat co nejlépe a současně co nejrychleji?

Tahle nezbytná servisní činnost se zkrátka sama neudělá, utéct se před ní nedá. Takže co se na tom dá vymyslet jinak? Rozhodně bude fajn, když vám čištění svodů a okapů nepřidělá práci navíc. A proto se zamyslet se třeba nejen nad tím, co je třeba udělat, ale jak to udělat lépe. Co to znamená?

Čistá práce především

Než se pustíte do čištění, připravte si terén. Plochu pod okapem překryjte kartonem nebo plachtou. Cokoliv vám pak náhodnou z okapu při čištění vypadne, nebudete muset pracně zametat ze země a drhnout z dlažby. Už od samého počátku je třeba myslet na konec. Tedy to, kam ten nepořádek sesbíraný z okapu dáte. Máte nachystaný pytel? Nebo to zamíří na kompost, do popelnice? V tom případě si připravte kolečka nebo kbelík.

Vyčištěný okapní žlab ochrání shora síťka (Zdroj: Shutterstock)
Vyčištěný okapní žlab ochrání shora síťka (Zdroj: Shutterstock)

Ručně a stručně

Reklamní letáky vás nejspíš nabádají k tomu, že si čištění okapů a dešťových svodů můžete „usnadnit“ s pomocí efektního prodlužovacího nástavce a vysokotlakého čističe nebo robota. Ale víte co? Je to na houby. Stejně totiž musíte okapy osobně zevnitř zkontrolovat, stejně musíte vybrat ty největší chuchvalce ručně, aby se při proplachování nezanesl odtok. Takže za tyhle pomocníky klidně můžete ušetřit, a udělat to postaru, ručně. Nebojte, vodních hrátek si ještě užijete dost.

Ruční čištění okapního žlabu (Zdroj: Shutterstock)
Ruční čištění okapního žlabu (Zdroj: Shutterstock)

Žebřík nenahradíš

Bez čeho se ale skutečně neobejdete, je kvalitní žebřík. Pokud si nechcete dolámat záda, na opravdu dobrém žebříku - který při opravách a kontrolách domu nebo zahradě zužitkuje opakovaně - se vyplatí nešetřit. Je to pomůcka, co by v žádné domácnosti z mnoha důvodů chybět neměla. Jestli při čištění okapů využijete kotvení žebříku, stabilizátory anebo „jištění“ od nějakého dobrovolníka zezdola, to už je na vás. Ale bezpečnost raději nepodceňujte.

Dvě hodiny práce

Že je to z žebříku fuška? Zkusíme trochu matematiky. Průměrné rozpětí paží dospělého muže je 180 centimetrů. Při užití nářadí s rukojetí se váš dosah i bez nebezpečného naklánění do stran zvýší na 260 centimetrů. Průměrná délka dešťových svodů u rodinného domu o výměře zastavěné plochy 185 metrů čtverečních činí 60 metrů. Takže víc než pětadvacetkrát by to celé „nahoru-dolů s plným kbelíkem-šoupnout s žebříkem“ trvat nemělo.

Čištění okapního žlabu (Zdroj: Shutterstock)
Čištění okapního žlabu (Zdroj: Shutterstock)

Za sucha snáze

Kdy je ten nejlepší čas na čištění okapů? Kromě toho, že odpověď zní: „Právě teď!“ se vyplatí zamyslet nad tím, kdy naposledy pršelo. Jestli je po dešti, bude všechen ten nastřádaný materiál v okapu vlhký, mazlavý, blátivý. A taky bude vážit mnohem víc, protože je nacucaný vodou. Práce, která se dala zvládnout se smetáčkem, se mění na pořádnou dřinu. Takže správné načasování je důležitější, než by se zdálo.

Pomůcky k nezaplacení

Co se při čištění okapů hodí mít při ruce? Kromě rukavic – protože to je špinavá práce – se hodí malá lopatka na nabírání, příruční kbelík a třeba ruční hrabičky ze zahrady. Nářadí s násadou se hodí, zvyšuje vám dosah. Záleží, jak velkému nánosu v okapu čelíte. Pokud je ale dešťový svod a střecha po větru od listnatých stromů, nejspíš využijete celý arzenál pomůcek. A znovu, za sucha je to mnohem snazší, než po dešti.

Žebřík se určitě může hodit (Zdroj: Shutterstock)
Žebřík se určitě může hodit (Zdroj: Shutterstock)

Dočištění a kontrola

Kde jsou ty slíbené vodní hrátky? Právě teď nastal jejich čas. Vyčištěný okap se vyplatí propláchnout hadicí, aby se vymyly poslední usazeniny. Uvidí se, jaké je spádování (za léta mohlo například dojít k prověšení nosné konstrukce). A taky se při tom dají objevit případné netěsnosti. Tohle jsou dost podstatné detaily, které je třeba řešit. Které ze země s wapkou na nástavci neodhalíte.

Čištění okapního žlabu tlakovou vodou (Zdroj: Shutterstock)
Čištění okapního žlabu tlakovou vodou (Zdroj: Shutterstock)

Mřížka a mech

Chcete si do dalších let usnadnit práci? Instalujte na dešťové svody pevnou mřížku. Ta vodu pustí dovnitř okapu, ale listí a nepořádek se dovnitř už nedostane. Kontrolovat je pořád budete muset každou sezónu, ale té námahy okolo je pak o poznání méně. Nepodceňujte ani odstraňování mechových polštářků ze střechy. I ty by dříve nebo později voda smetla do okapu, a mohly by přispět k ucpání dešťových svodů.

Materiály: ArchitecturalDigest.com, BobVila.com, Family Handyman, Goasher.com