Jak vyrovnat klenbový strop Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Máme velmi starý dům s klenbovým stropem a rozhodli jsme se srovnat jej a vytvořit nový prostor k bydlení. V místě nejsilnější vrstvy bylo zapotřebí k srovnání až 30 cm betonu. Plocha stropu je přibližně 120 metrů čtverečních a na celý strop padne přibližně 20 metrů krychlových betonu. Když jsme však spočetli, že to celé bude vážit asi 40 tun, nechtěli jsme použít běžný beton, protože jsme měli strach tolik strop zatížit.

Ze všech alternativ a ono jich moc není, se nám osvědčil výběr ekostyrenu. To jsou hnědé polystyrenové kuličky, co se smíchají s betonem a vznikne velice lehká hmota. 
My jsme míchali beton, který vážil 350 kg jeden krychlový metr. Pro vaši představu plný kbelík toho betonu vážil 3,5 kg! Lehkým betonem jsme odlehčili strop oproti normálnímu betonu o 33 tun! Práce s ním byla jednoduchá, akorát jsme si sehnali 250 litrovou míchačku, abychom mohli míchat vždy celý pytel najednou. 
Dávkování nám poradili, že stačí 1 a půl pytle cementu, jedna lopata štěrku, 1 a půl kbelíku vody a 1 pytel ekostyrenu smíchat a nic se nemusí vážit, což bylo pro zedníka stejně nejsrozumitelnější. A pak už stačilo jenom míchat a pokládat a vyrovnávat.
Ještě to mělo jednu obrovskou výhodu. Vůbec jsme se nenadřeli. Za víkend ve dvou lidech to bylo hotové a tím, že jsme si to dělali více méně svépomocí, tak celková cena asi 40 tis. Kč byla velice zajímavá. Na obyčejný beton bychom potřebovali pumpu a cena by byla určitě mnohem větší. Takhle máme lehký strop a ještě tepelně zaizolovaný. 
Více informací naleznete na stránkách výrobce www.ekostyren.cz.
Klenbový strop
Klenbový strop
Betonování lehčeným betonem EKOSTYREN
Betonování lehčeným betonem EKOSTYREN