Jak zajistit vzduchotěsnost prostupů a drážek u novostaveb

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká vzduchotěsnosti prostupů a drážek u pasivních domů a druhý zařazování novostaveb do kategorií v PENB (Průkazu energetické náročnosti budov).

Dobrý den, realizuji výstavbu rodinného domku svépomocí a projektově je dům uvažován jako pasivní dům. Obvodové zdivo je z keramických tvárnic porotherm tl. 50 cm bez dodatečného zateplení. Nyní mi budou realizovat rozvody elektra a vody a můj dotaz zní, jak si pohlídat prostupy a drážky, aby nám to nezhoršilo vzduchotěsnost?

Dobrý den, prvotní snahou by mělo být drážky a prostupy obvodovým zdivem minimalizovat, pokud je to možné, vést je vnitřním zdivem. Pokud však nějaké drážky povedou vnějším zdivem, které je tvořeno keramickými bloky (cihlovzduch), tak doporučuji použít lepidlo na vnitřní stranu. Tímto způsobem je nejvyšší pravděpodobnost zachování vzduchotěsnosti obvodové stěny.

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně průkazu energetické náročnosti. Mám zpracovaný projekt na novostavbu rodinného domu, kde bude vytápění a ohřev teplé vody řešen plynovým kotlem. Nyní se mi dostal do rukou zpracovaný PENB a zarazilo mě, že dům je zatříděn v kategorii „D“ a přitom dole je uvedeno, že požadavky jsou splněny. Myslel jsem, že dům musí vyjít maximálně do „C“ a zároveň mě překvapuje, že jsme v tak špatné kategorii s novostavbou.

Dobrý den, v minulém roce na podzim 2020 došlo ke změně vyhlášky o energetické náročnosti budov a zároveň k dosti zásadním změnám vyhodnocení a grafické podoby PENB. Je třeba odlišit plnění požadavků na novostavby a následné zatřídění budovy. Budova opravdu může nyní splňovat požadavky a přitom být zařazena do klasifikační třídy D. Změnou vyhlášky došlo ke změně zatřiďování v tom smyslu, že dříve se objekt vyhodnocoval především dle celkové dodané energie, kdežto nyní je hlavním parametrem pro zatřiďování primární energie z neobnovitelných zdrojů. Tento parametr je ovlivněn energonositeli, které jsou v budově použity především na vytápění a přípravu teplé vody. Zároveň zatřiďování je porovnáváno s budovou, která bude muset plnit požadavky v roce 2022, kdy dojde k dalšímu zpřísnění. Nyní tedy váš dům splňuje podmínky pro novostavbu, ačkoliv je zatříděn v kategorii D, kdežto příští rok by již podmínky nesplnil.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku