Venkovní žaluzie (Zdroj: ŽALUZIE NEVA) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Venkovní žaluzie jsou estetickým a funkčním prvkem, který se hodí na každý dům. Ačkoli ideální je s žaluziemi počítat už ve fázi projektu domu, není to vždy nutnou podmínkou. Venkovní žaluzie namontujete i dodatečně na hotový dům, jen je potřeba počítat se zásahem do fasády nebo okenního rámu. 

Pokud počítáte s venkovními žaluziemi už v projektu, jednoduše je nainstalujete pod fasádu. Všechny prvky zůstanou skryté a pohledově jsou vidět jen samotné lamely. Předokeních žaluzií se ale nemusejí vzdávat ani ti, kteří již mají hotový dům.

Podomítková montáž skryje kotevní prvky

Montáž pod fasádu je časově a technicky nejnáročnější, na druhou stranu nejelegantnější. Montážní firma ještě na hrubé stavbě ukotví nad okno schránku, kterou následně překryje fasádou. Do této schránky pak žaluzie zajíždí. Právě kvůli prostoru pro schránku obvykle nelze podomítková montáž dělat dodatečně.

Na přání majitele je v některých případech možné zasáhnout do fasády a kastlíky se žaluziemi namontovat dodatečně, tloušťka fasády musí být ale minimálně 18 cm. Nevyhnete se ale zásahu do izolace, což později může způsobit například problémy s vlhkostí.

Pokud máte již hotový dům a žaluzie nechcete nebo není možné instalovat pod omítku, čeká vás instalace pod krycí plech nebo na fasádu.

Dodatečná instalace pod krycí plech

Venkovní žaluzie lze instalovat dodatečně pod krycí plech. Tato varianta sice nevypadá tak elegantně a mírně snižuje světlou výšku okna, přesto je velmi oblíbená.V případě instalace pod krycí plech žaluzie nezajíždějí do podomítkové schránky, ale pod pohledový krycí plech, který se instaluje do okenního otvoru.

Výhodou montáže pod krycí plech je je rychlost, jelikož se vše zvládne ve dvou krocích.

  1. Montážník zaměří stavební otvor a domluví se s vámi, jak chcete vést vodicí profily externích žaluzií. Na výběr máte z montáže na rám okna pomocí držáků nebo do ostění.
  2. Ve druhém kroku montážník namontuje krycí plech a přichytí pomocí držáků. Následně osadí do držáků žaluzii, kterou pak stačí napojit na elektroinstalaci.
Venkovní žaluzie (Zdroj: ŽALUZIE NEVA)
Venkovní žaluzie (Zdroj: ŽALUZIE NEVA)

Dodatečná instalace na fasádu

Poslední varianta dodatečné montáže se volí v případě, kdy nemůžete zasahovat do rámu okna nebo nechcete snižovat světlou výšku okna. Exteriérové žaluzie se namontují před okenní otvor, tedy zepředu na fasádu a viditelně vystupují před fasádu.

Venkovní žaluzie při tomto způsobu instalace zajíždí do připravené schránky, která je umístěná zepředu na fasádě nad okenním otvorem. Nosné držáky nebo vodicí profily se rovněž kotví zepředu na fasádu.

I v tomto případě je montáž poměrně jednoduchá a montážník ji zvládne ve dvou krocích.

  1. Nejdříve zaměří okno a domluví se na ideálním způsobu kotvení.
  2. V dalším kroku namontuje držáky, vodicí profily, krycí plech a osadí žaluzie.
Venkovní žaluzie (Zdroj: ŽALUZIE NEVA)
Venkovní žaluzie (Zdroj: ŽALUZIE NEVA)

Když to jde, počítejte s vnějšími žaluziemi už v projektu stavby a nechte si je dát pod fasádu. Pokud to není možné, pak volte řešení pod krycí plech nebo zepředu na fasádu. Není sice tak elegantní, ale svůj účel - efektivní stínění a ochlazení domu - splní.

ŽALUZIE NEVA s.r.o. Poslat poptávku