Prořezávky okolo elektrického vedení (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Zatím ještě mrazivé jaro nás na zahradě vybízí k posledním prořezávkám a úpravám dřevin před začátkem sezóny. Práci s pilkou bychom neměli omezit jen na zahradu a užitečné či okrasné stromy a keře. Pokud se nad vaším pozemkem táhne vedení vysokého napětí, je vaší povinností zajistit přiměřenou prořezávku a udržování ochranného pásma v jeho okolí. Teď je na to ideální čas.

Není to jen nějaký výmysl energetických společností, ale hned zákon. Konkrétně pak 458/2000 Sb., platný pro všechny majitele pozemků, ze kterých roste dřevina. Zákon, který ukládá pravidelné odstraňování a oklešťování stromoví a jiných porostů ohrožujících bezpečné a spolehlivé provozování zařízení distribuční soustav. Zasáhnout prořezávkou je třeba všude tam, kde se větvě přibližují k ochrannému pásmu vedení. Je to povinnost, kterou musíte buď sami provádět, nebo ji na svém pozemku strpět. Typicky jde o plochy předzahrádek, na kterých se živé ploty začaly přerůstat přiměřenou výšku anebo o stromy košatící se nad a vedle vedení. Zatímco teď ještě jejich větve stojí v relativně uctivé vzdálenosti, až se zazelenají a pokryjí listím, mohly by totiž zasahovat do ochranného pásma. Co to je?

Stromy vedle elektrického vedení jsou nebezpečné (Zdroj. Shutterstock)
Stromy vedle elektrického vedení jsou nebezpečné (Zdroj. Shutterstock)

Ochranné pásmo jako neviditelná krabice

Podrobněji to definuje § 46 odst. 3) energetického zákona, ale lidsky si ho můžeme představit jako neviditelnou krabici, která obaluje celé vedení. Začíná 3 metry nad zemí, a rozkládá se podél sloupu a drátů do obou stran, obvykle do vzdálenosti 2 metrů. Myslete na to, že dráty mohou být prověšené, a s tím se mění i průběh ochranného pásma. Pořád je to prostor, do kterého vegetace nesmí zasahovat. Protože by třeba mohlo jít o život, a nejen o ten váš. Každý kousek půdy v Čechách má svého majitele, ať už jsou to lesy ČR, zemědělské podniky, pozemky spadající pod samosprávné celky vesnic a měst. Na nich pak tihle „velcí“ vlastníci berou onu povinnost pravidelné prořezávky na sebe. Obvykle si na to najmou nějakou firmu, aby srovnala kritický porost nebo vytvořila průřez/průklest pro vedení. Na vašem pozemku, ze kterého vyrůstá strom, je to ale trochu jiné. Tam je to vaše povinnost.

Jak na to? Dobře, důkladně a hlavně opatrně

To, že od tří metrů výšky a dvou metrů po stranách od krajních vodičů musíte udržovat koridor bez vegetace, je sice užitečná informace, ale její praktické naplnění je už o něco složitější. Při prořezávce si totiž musíte počínat velmi opatrně. I během postávání na žebříku a hlodání s pilkou totiž nesmíte zasáhnout do ochranného pásma. Mohla by to být podstatně větší rána, než jakou dostanete ze zásuvky. Mohlo by to skončit ošklivými popáleninami, nebo vaší smrtí. Elektřina v okolí vedení je totiž opravdu výkonný zabiják, a pilka nebo kovový žebřík je dobrým vodičem. Proto se vyplatí prořezávku dělat ve více lidech, z nichž minimálně jeden dozírá na to, abyste se k nebezpečné a z větvoví neviditelné zóně náhodou nepřiblížili. Jak prořezávat?

Prořezávka stromu (Zdroj. Shutterstock)
Prořezávka stromu (Zdroj. Shutterstock)

Hlavně opatrně, nízko u kmene, a byť to nezní vůbec hezky, co nejvíc to jde. Popřemýšlejte také o tom, kam budou ořezané větvě padat. Ať to není na dráty. A pokud by se tak přeci jen stalo, nepokoušejte se je nějak shodit nebo setřepat. Elektřina je opravdu zabiják. Prořezávku veďte s rozmyslem na další život stromu. Cílem není ho za každou cenu zlikvidovat nebo zničit, ale umožnit mu další existenci, jen mimo ochranné pásmo. Počítejte také s tím, že špatně prořezaný strom, vychýlený ze své přirozené rovnováhy, se může vlivem větru nebo sněhové zátěže v zimě sklonit nebo svalit na vedení. Je v tom samozřejmě i kus plánování dopředu: pod dráty se prostě nevyplatí sázet nic, co se později vyžene do výšky.

Přišla mi výzva, ale nezvládnu to? I to se stává

Může se stát, že se strom na vaší předzahrádce, ale také u vaší chaty nebo na zahradě „tlačí“ do ochranného pásma, a ani o tom nevíte. Proto vás možná zaskočí, že ve schránce naleznete výzvu od energetické společnosti. V ní vás obvykle žádají o naplnění vaší zákonné povinnosti. A když nezareagujete (nebo neprovedete prořezávku), udělají to za vás. Ale to už tak úplně příjemné není. Mají totiž ze zákona právo vstoupit na váš pozemek a tam, kde je situace příliš komplikovaná, kritickou dřevinu třeba celou pokácet. Takovým mezním případům se pochopitelně dá předcházet. Asi nejdůležitější je tu komunikace s konkrétní energetickou společností. Můžete se totiž domluvit na společném postupu. Protože je lidsky úplně pochopitelné, že vám třeba váš věk neumožňuje lézt někde ve výškách, nebo prostě nemáte tak vysoký žebřík. Když náročnost úkonu požadovaného výzvou přesahuje vaše možnosti, kontaktuje provozovatele sítě, energetickou společnost. Jistě se domluvíte.

Bezpečné elektrické vedení (Zdroj. Shutterstock)
Bezpečné elektrické vedení (Zdroj. Shutterstock)

Na co myslet? Drobné shrnutí na závěr:

  • Je zákonnou povinností majitele pozemku, z něhož vyrůstá strom, zajistit jeho prořezávku tak, aby nezasahoval do ochranného pásma vedení elektrického proudu.
  • Ochranné pásmo (v závislosti na povaze vedení) obvykle začíná ve 3 metrech výšky a pokračuje do vzdálenosti 2 metrů od koncových vodičů. Může to být i víc.
  • Prořezávku musíte zajistit sami, anebo se s vaším provozovatelem energetické sítě domluvit na dalším vhodném postupu. Zvlášť, pokud jste k tomu vyzváni.
  • Prořez provádějte s maximálním ohledem na bezpečnost. Nepřibližujte se k ochrannému pásmu, větvě, které spadly na vedení, neshazujte. Zavolejte v takovém případě provozovatele energetické sítě, ten se postará o ostatní.