K čemu potřebujeme geodeta při stavbě domu? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Náplní práce geodeta je především vyměřování a vytyčování pozemků, čehož využívají především úřady státní a hospodářské správy. Výstupy z těchto měření se používají např. k územnímu plánování, lesnímu hospodaření, projektování dálnic atd. Při stavbě rodinného domu se však bez služeb geodeta také neobejdeme. 

K čemu geodeta budete potřebovat?

Služby geodeta budete potřebovat pro vytyčení hranic parcely nebo pro tvorbu geometrického plánu na oddělení parcely, při vytyčení budoucí stavby v terénu podle projektu, a pokud je třeba, tak u nedokončené stavby pro vyhotovení geometrického plánu nezbytného k získání hypotéky. Geometrický plán pro zápis do katastru nemovitostí lze dělat již po jasně viditelném uspořádání prvního nadzemního podlaží (stavba tedy nemusí být kompletně hotová).

Co je to geometrický plán a k čemu slouží?

Geometrický plán je výsledek zeměměřičských činností, který se vyhotovuje v případě, že na části pozemku dojde ke změně, kterou je potřeba zapsat a zakreslit v katastru nemovitostí. Geometrický plán je nezbytnou součástí příslušné listiny (kolaudačního rozhodnutí, rozhodnutí o přidělení čísla popisného, kupní smlouvy, rozhodnutí soudu, …), podle které má být zápis do katastru nemovitostí proveden. O zápis do katastru nemovitostí žádá vlastník parcely, na které došlo ke změně. 
Geometrický plán se vyhotovuje pro dokončené budovy ke kolaudaci, např. novostavby, přístavby, garáže a jiné stavby, pro rozestavěné budovy k získání hypotečního úvěru a nebo při rozdělení pozemku - je však nutné doložit souhlas příslušného obecního, stavebního úřadu s dělením pozemku.
Geodetické práce
Geodetické práce

Obnovení a vytyčení vlastnických hranic

Vlastnické hranice se v terénu vytyčují z předchozí měřické dokumentace a technických podkladů uložených na katastrálním úřadě. Poté jsou s výsledkem vytyčovaných prací seznámeni vlastníci všech parcel, pro které je tato hranice společná. Vlastníci mohou vyjádřit svůj souhlas či nesouhlas s průběhem vytyčené hranice do vytyčovacího protokolu, který je následně uložen v dokumentaci katastrálního úřadu. Vytyčení hranic parcel se provádí pro fyzické i právnické osoby. Bližší specifikace je ve vyhlášce 190/1996 Sb. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Zaměření pozemku a stavby

Zaměření pozemku se provádí, když potřebujete zanést hranice pozemku do mapy. Zaměřením pozemku se získá přesná poloha pozemku v terénu vůči sousedním parcelám, přilehlým komunikacím a inženýrským sítím. Opačný proces se nazývá vytyčení a obnáší jejich vyznačení v terénu na základě dokumentace.
Účelem zaměření stavby pro kolaudaci je získat přesnou polohu všech rohů domu a následné zakreslení skutečného provedení stavby do mapy. Zaměření pozemku a stavby bývá zpravidla součástí geometrického plánu, který zobrazuje přesnou polohu nemovitosti na mapě a přikládá se při žádosti o zápis do katastru nemovitostí.
Geodetické práce
Geodetické práce

Vytyčení pozemku a stavby

Pokud je potřeba porovnat, odpovídá-li rozdělení hranic pozemku zobrazení stavu z projektové dokumentace, provádí se vytyčení pozemku. Vytyčení pozemku je vhodné zhotovit také před zahájením stavby, aby nedošlo třeba k zastavění sousedova pozemku. Sousedním vlastníkům pozemků musí být umožněno seznámení s výsledky měření.
Podle možností terénu se označí jednotlivé rohy stavby, vyznačí se body definující příslušnou výšku, která je důležitá pro zhotovení základů.  
Vytyčení stavby je zdokumentováno v protokolu o vytyčení stavby, který obsahuje seznam souřadnic všech bodů stavby (rohů domu).
Výsledky vytyčení nikdy nemění právní vztahy k nemovitostem. Případné námitky proti vytyčení je vhodné řešit dohodou. Spory stran řeší pouze soud, který si obvykle vyžádá nezávislý znalecký posudek.
Geodetické práce
Geodetické práce

Zřízení věcného břemene

Zřízení věcného břemene se vyhotovuje v případě, že věcné břemeno bude zřízeno pouze na části zatíženého pozemku. Rozsah věcného břemene bude vyznačen v grafické části geometrického plánu. Do katastrální mapy se nezakresluje.

Zápis budovy do katastru nemovitostí

Pro zápis budovy do katastru nemovitostí budete potřebovat úředně ověřenou kopii kolaudačního rozhodnutí opatřenou doložkou o nabytí právní moci, doklad o přidělení popisného/evidenčního čísla a originál geometrického plánu s vyznačením budovy.

Zápis rozestavěné budovy do katastru nemovitostí

Pro zápis rozestavěné budovy do katastru nemovitostí potřebujete úředně ověřenou kopii stavebního povolení opatřenou doložkou o nabytí právní moci, originál geometrického plánu s vyznačením rozestavěné budovy a čestné prohlášení stavebníků s úředně ověřenými podpisy, že jsou vlastníky rozestavěné budovy.