Rekuperace je zařízení, které dokáže zpětně získat teplo z odpadního vzduchu a díky tomu ušetří až 30 % tepelné energie, která by se jinak vyvětrala okny. Návratnost investice do rekuperace začíná na pěti letech a mimo jiné se odvíjí od celkové spotřeby tepla v domě a izolačních vlastností stavby. Celoroční průměrná účinnost rekuperace se v reálných podmínkách rodinných domů pohybuje kolem 81 %. Teplo je při větrání vzduchotechnickým zařízením – rekuperačním výměníkem – předáno čerstvému vzduchu, který je tak do obytných prostor přiváděn již předehřátý. A co dalšího byste měli o rekuperaci vědět?

Obecně o rekuperaci

1. Jakou výhodu získám instalací rekuperace?
Jednak si zajistíte komfortní a hygienické prostředí v bytě a navíc získáte úsporu až 30 % z ceny topení, která by se vyvětrala okny. V létě váš dobře navržený – odizolovaný – byt může zůstat zavřený (pokud možno i zastíněný žaluziemi, nebo pergolou) a tím se nepřehřívá. Pokud je venku třeba 35 oC, pak rekuperační jednotka funguje opačně, tedy mírně chladí. V kombinaci s malým průtokem vzduchu domem zajistí příjemné klima.

„Celoroční průměrná účinnost rekuperace se v reálných podmínkách rodinných domů pohybuje kolem 81 %.“ Při zavřených oknech nejste obtěžováni hlukem, hmyzem, zloději, prachem, alergeny. Dále lze využít i místo na parapetech (květiny) a okna nebudou ohrožována poškozením například nárazovým větrem. Vlhkost v bytě je ustálena na komfortním rozsahu 45 až 60 %, v závislosti na venkovních podmínkách.

V zateplených domech potvrdíte instalací rekuperačního systému úsporu zateplením a výměnou oken. Jinak totiž okna s mikroventilací jen elegantně zajistí úniky tepla skrze ventilaci, která navíc ještě mnohdy není dostatečná a i přes občasné větrání dochází k plesnivění stěn i okenních rámů. Chcete-li tedy opravdu uspořit a užít si příjemné bydlení, pořiďte si rekuperační systém.

2. Jaká je návratnost investice do rekuperace?
Návratnost (poměr cena/úspora) začíná na 5 letech. Ovlivněna je celkovou spotřebou tepla v domě, funkčností (těsností) oken a dalšími parametry, jako je například čerpání dotace z programu Zelená úsporám.
Průchod ve stěně a připojení na zemní registr
Průchod ve stěně a připojení na zemní registr
3. Jak funguje teplotní model?
Pokud je venku -10 oC a uvnitř rodinného domu cca +22 oC, je studený čerstvý vzduch přes výměník ohříván na zhruba +17 oC odpadním vzduchem, který je spolu s vlhkostí a CO2 odváděn do výměníku, kde odevzdá vlhkost (a tím i předá teplo) a zchlazen na teplotu cca -2 oC pak odchází ven z objektu. Prakticky je pak potřeba dovytápět pouze o zhruba 3 až 4 oC, které v objektu tímto způsobem chybí oproti běžnému vyvětrání oknem.

4. Můžu si otevřít okno, nebo je to s rekuperací zakázáno?
Okna samozřejmě otvírat můžete, nicméně pak popřete princip a hlavní přínos rekuperace (získání čerstvého vzduchu bez otevírání oken a tím ušetření tepla, které byste jinak „vyhnali“ ven).

Spotřeba a hlučnost rekuperace

5. Jaká je spotřeba elektrického proudu?
Záleží na osazených ventilátorech a jejich výkonu, zpravidla za elektřinu vynaložíte částku od 1.000,- Kč/rok.

6. Jak je rekuperační jednotka hlučná?
Záleží na zvolené regulaci. Pokud je instalován nízkofrekvenční měnič, pak je hlučnost téměř nulová, pokud pulsní, pak při maximální výkonu do 49 dB, což je na úrovni lednice. Obvykle není slyšet nic, protože jsou jednotky umisťovány v technické místnosti, šatně, půdě a podobně. Přeslechy do místností jsou eliminovány izolovaným vedením s útlumem cca 10 dB na metr. Horší zvukové vlastnosti vykazuje pouze plastové potrubí, které je někdy nutno vzhledem k nemožnosti jiné volby použít.

7. Jakou účinnost má rekuperační jednotka?
Celoroční průměrná účinnost v reálných podmínkách RD se pohybuje někde okolo 81 %.
Rozvody před zaklopením
Rozvody před zaklopením
Instalace rekuperace

8. Platí, že rekuperace se vyplatí jen do nízkoenergetických a pasivních domů?
Do pasivní a nízkoenergetické výstavby je to hygienický standart. Tyto domy jsou tak těsné, že běžné větrání a škvírové větrání (mikroventilace v oknech) přímo popírají princip takové výstavby. Přínos úspory tepla rekuperací je přímo úměrný její spotřebě. U běžné výstavby je proto znatelný.

9. Do jakých stavebních konstrukcí je tedy rekuperace vhodná?
Rekuperace se montují do dřevostaveb, zděných domů, montovaných domů. V podstatě do takových domů, kam se konstrukčně vejdeme. Posouzení vám provedeme zdarma - stačí jen vyplnit formulář - ZDE.

10. Kam v domě je instalována jednotka rekuperace?
Obvykle do technické místnosti. Je ale více variant - například na půdy, do sklepů, šaten, podhledů a předstěn.

11. Jak je velká rekuperační jednotka?
Velikost se odvíjí od typu provětrávaného prostoru. Více v technických listech - ZDE.
Svisle umístěná rekuperační jednotka Helix a talířový ventil přivádějící čerstvý vzduch do místnosti
Svisle umístěná rekuperační jednotka Helix a talířový ventil přivádějící čerstvý vzduch do místnosti
Kombinace rekuperace s topením

12. Mohu chápat rekuperaci jako topení?
Ne, toto je častý omyl. Rekuperace je zpětný zisk tepla z odpadního vzduchu. Tedy pokud v objektu nebude žádný další zdroj tepla (lidé, topení, slunce, žárovky, PC apod.), pak i při naprosto těsném plášti dojde časem k postupnému srovnání vnitřních teplot s vnějšími.

13. S jakým druhem otopného sytému je možné kombinovat rekuperaci?
V podstatě s jakýmkoli, rekuperační systém je samostatný a oba systémy pracují souběžně, ale na sobě nezávisle.

14. Lze instalovat příhřev a kolik to bude stát?
Ano, lze. Pokud je v rodinném domě samostatný systém vytápění, není příhřev nutný. Cena elektrického příhřevu je podle výkonu od 6.000,- Kč.

15. Lze zařadit krbovou vložku, kamna (rozvod vzduchu)?
Ano, lze „nasávat“ vzduch někde v prostoru nad kamny a dále ho distribuovat po domě, pouze je třeba použít vhodný typ potrubí.

Co nabízí společnost ThermWet?
  • garance 5 let na práci a funkčnost systému
  • díky dotaci zvýhodněná návratnost ceny
  • hygienický komfort
  • nízká cena za kompletní dodání
  • kvalitní reference
Ilustrační obr. (www.shutterstock.com)
Ilustrační obr. (www.shutterstock.com)
Rekuperační jednotky montujeme do klasických zděných staveb, dřevostaveb, i při rekonstrukcích
Rekuperační jednotky montujeme do klasických zděných staveb, dřevostaveb, i při rekonstrukcích