Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO (Zdroj: elektrodesign.cz) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Malá lokální rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO je určena k ekonomicky úspornému větrání místností v rodinných i bytových domech. Snadno a rychle touto jednotkou nahradíte původně instalované ventilátory – otvor ve zdi a přívod elektřiny jsou již zajištěny. Nejsou tedy potřebné další stavební úpravy, zásahy do elektroinstalace a řešení dodatečného odvodu kondenzátu. Dálkový ovladač přitom může ovládat až 16 jednotek zároveň.

Vhodná pro novostavby i rekonstrukce

Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO je vhodná pro novostavby i rekonstrukce starších domů (rodinných i bytových). V případě rekonstrukcí slouží jako energeticky úsporná záměna stávajícího podtlakového větrání ventilátory. Díky střídavému provozu, přepínání otáček pomocí kombinace integrovaných senzorů vlhkosti a intenzity osvětlení a akumulaci tepelné energie z odpadního vzduchu v keramickém regeneračním výměníku nedochází k nadměrným tepelným ztrátám způsobených přívodem čerstvého chladného vzduchu. Oproti ventilátorům a větrání okny se tak snižují výdaje za vytápění.

Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO (Zdroj: elektrodesign.cz)
Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO (Zdroj: elektrodesign.cz)

Snížení tepelných ztrát až o 50% a zvýšená kvalita vzduchu

V době energetické a tedy i finanční náročnosti provozu domácností jsou malé rekuperační jednotky s relativně nízkými pořizovacími náklady ideálním řešením pro všechny nové výstavby i rekonstrukce stávajících vzduchotechnických řešení objektů. Toto řešení přináší zvýšenou kvalitu vzduchu díky zabudované filtraci, vyšší kontrolu nad vzdušnou vlhkostí a teplotou a s tím související zamezení tvorby plísní a bakterií v obytných prostorách a výrazné omezení tepelných ztrát budov. Energetické úspory jsou pro domácnosti nezbytnou finanční úlevou současnosti a právě tepelné ztráty domu nebo bytu mohou být pomocí větrání s rekuperací sníženy až o 50 % v porovnání s tradičním větráním okny.

Příklad větrání místností v bytové výstavbě s použitím větrací jednotky RESPIRO 150 PRO (Zdroj: elektrodesign.cz)
Příklad větrání místností v bytové výstavbě s použitím větrací jednotky RESPIRO 150 PRO (Zdroj: elektrodesign.cz)

Režim automatický, manuální, pohotovostní a BOOST

Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO pracuje standardně v automatickém režimu střídavého odvodu/přívodu vzduchu s maximálním průtokem 60 m3/h. Funguje na základě integrovaného senzoru vlhkosti v kombinaci se senzorem intenzity osvětlení. Interval změny směru proudění je 70 sekund. Dalšími možnostmi provozu jsou manuální režim (umožňuje ruční nastavení otáček (30/45/60 m3/h), noční režim je velmi tichý při snížených otáčkách (15 m3/h)), pohotovostní režim (jednotka se zapne pouze v případě překročení nastavené úrovně vlhkosti) a BOOST (krátkodobý chod na maximální otáčky s pevným časovým doběhem 20 minut, určen pro rychlé provětrání místnosti).

Regulace je tříotáčková (+ noční režim) a pro kompletní nastavení veškerých funkcí slouží bezdrátové dálkové IR ovládání s LED displejem, které navíc umožňuje propojení a vzájemnou synchronizaci až 16 jednotek najednou. Zároveň je jednotka vybavena chytrou pamětí pro případ náhlého přerušení dodávky proudu. Její poslední nastavení je uloženo a následně automaticky obnoveno ve chvíli obnovení přívodu energie.

Sestava větrací jednotky RESPIRO 150 PRO – zleva fasádní mřížka, ochranný tubus s ventilátorem, keramický výměník opatřený na obou stranách filtry G3, vnitřní designový kryt s klapkou (Zdroj: elektrodesign.cz)
Sestava větrací jednotky RESPIRO 150 PRO – zleva fasádní mřížka, ochranný tubus s ventilátorem, keramický výměník opatřený na obou stranách filtry G3, vnitřní designový kryt s klapkou (Zdroj: elektrodesign.cz)

Sestava rekuperační jednotky RESPIRO 150 PRO

Rekuperační jednotka RESPIRO 150 PRO se skládá ze skříně, ventilátoru, motoru, rekuperačního výměníku, filtruregulace. Jednotku lze instalovat do zdi o tloušťce od 250 do 500 mm, přičemž je určena pro trvalý provoz. Dodávána je včetně dálkového ovladače a lze ji instalovat pouze v horizontální ose tělesa výměníku se sklonem 1-2 % k venkovní straně stěny. Dlouhý připojovací nástavec (500 mm), který obsahuje keramický tepelný výměník, ventilátor a filtry, je možné přizpůsobit tloušťce stěny. Unikátní konstrukce jednotky zajišťuje snadnou údržbu i čištění. Jednotku je vhodné využít k výměně za stávající ventilátor bez nutnosti náročných instalačních příprav – otvor ve zdi a přívod elektřiny jsou již zajištěny.

Skříň jednotky je vyrobena z odolného tvrzeného plastu bílé barvy a obsahuje automaticky výklopnou klapku, která se aktivuje při spuštění jednotky. Součástí jednotky je čidlo relativní vlhkosti a čidlo intenzity osvětlení. Část jednotky, v níž je umístěn regenerační výměník tepla umožňuje instalaci do zdi o tloušťce 250–500 mm. Interiérová část jednotky je vybavena designovým čelním krytem, na kterém jsou umístěné indikátory pro potvrzení příjmu povelů a upozornění na nutnost výměny filtrů.

Reverzibilní axiální ventilátor stejnosměrný EC motor s krytím IPX4 a kuličkovými ložisky na dobu životnosti jednotky. Provozní teplota ventilátoru je -30 až +50 °C. Určen je pro trvalý provoz a díky umístění ventilátoru až za výměníkem na exteriérové straně je jednotka výrazně tišší.

Rekuperační výměník je z keramického materiálu s hexagonovou teplosměnnou plochou a dosahuje maximální tepelné účinnosti 93 % (podle podmínek do 78 %). Pro snadnou údržbu a servis je výměník přístupný po odejmutí vnitřní části jednotky a ventilátorového dílu. Na obou stranách výměníku je umístěn filtr třídy G3 (ISO coarse 45 %). Jednotka také disponuje indikátorem znečištění těchto filtrů (časové upozornění na výměnu je 3 000 hodin provozu).

Ventilátor jednotky RESPIRO 150 PRO (Zdroj: elektrodesign.cz)
Ventilátor jednotky RESPIRO 150 PRO (Zdroj: elektrodesign.cz)
Keramický výměník s účinností až 93 % (Zdroj: elektrodesign.cz)
Keramický výměník s účinností až 93 % (Zdroj: elektrodesign.cz)

Technické parametry rekuperační jednotky RESPIRO 150 PRO

Typ jednotky:RESPIRO 150 PRO
Průměr (mm):160
Tloušťka stěny (mm):250 - 500
Napětí (V):230
Max. průtok (m3/h):60
Výkon (W): 6,96,9
Akustický tlak* (dB(A)): 3030
Max. účinnost (%): 9393
Hmotnost (kg): 55

* akustický tlak je měřen ve vzdálenosti 3 m při maximálních otáčkách

RESPIRO 150 PRO - rozměrový náčrtek (Zdroj: elektrodesign.cz)
RESPIRO 150 PRO - rozměrový náčrtek (Zdroj: elektrodesign.cz)

Montáž jednotky na stěnu

Montáž jednotky na stěnu se provádí pomocí čtyř montážních šroubů. Jednotku je možné instalovat pouze v horizontální ose regeneračního výměníku se sklonem minimálně 1–2 ° směrem do venkovního prostředí. Dlouhý připojovací nástavec (500 mm), který obsahuje keramický výměník, je možné přizpůsobit tloušťce stěny. Unikátní konstrukce jednotky zajišťuje snadnou údržbu i čištění. Jednotku RESPIRO 150 PRO je vhodné využít při výměně stávajícího ventilátoru bez náročných instalačních příprav.

Popis dálkového ovládání a jednotlivých funkcí (Zdroj: elektrodesign.cz)
Popis dálkového ovládání a jednotlivých funkcí (Zdroj: elektrodesign.cz)
ELEKTRODESIGN ventilátory spol. s r.o. Poslat poptávku