Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Protože žádný běžný domácí elektrospotřebič nebude fungovat bez elektřiny, zapojíme ho do zásuvky. Zlidověle se též říká zástrčky, to je však ve skutečnosti pravý opak zásuvky (samice), čili samec. Zapojení spotřebiče do elektrické sítě je tak automatické, že nad tím ani nepřemýšlíme. Prostě to tak děláme. Kde se toho sejde víc, si vypomůžeme rozdvojkou. A když náhodou nestačí délka kabelu, připojíme k tomu ještě prodlužovačku (prodlužovací kabel s jednou i více zásuvkami). Ta směs kabelů skrytá někde za stolem, linkou nebo skříní vidět stejně není. A co oči nevidí, to srdce nebolí. Ale fungovat to nemusí.

Když to přeženeme, můžeme snadno připojením vícera spotřebičů přetížit síť. V lepším případě to vyhodí pojistky. V horším případě to ale může vyvolat zkrat anebo rovnou požár. A to už není zrovna legrace. Navíc to hodně komplikují spotřebiče, které ze sítě odebírají energii – jsou v provozu – neustále. I kdyby si vytrvale braly jen málo, když se k nim přidají ty hodně hladové, je zaděláno na problém.

Je to jako pohádka, která ale slovy „byla jednou jedna zástrčka (zásuvka)“ nezačne.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Protože nejde – jak si často myslíme – o tu jednu konkrétní zásuvku. Jde o jeden celý okruh, který má svůj vlastní jistič. A v jehož rámci může být instalováno (v podstatě) kolik chcete zásuvek (víc jak deset na odvod jich skutečně nebývá). Není to tedy úplně o tom, kolik toho teď zrovna „visí“ na jedné konkrétní zásuvce, ale kolik toho „visí“ na všech zásuvkách v daném okruhu dohromady.

Jističe zásuvkových okruhů jsou normovány na 16 A. Dohromady by toho tedy na všech zásuvkách jednoho okruhu rozhodně nemělo „viset“ víc. Může být, že v místnosti máte čtyři zásuvky, a ve třech není zapojené nic. Pořád platí to o limitu 16 A. Můžete mít něco zapojené v každé z nich, ale pořád je to 16A dohromady, na celý okruh.

Jinak ani těch 16 A ale není ideál, je to horní bezpečná mez. Takový trvalý odběr prostě není pro domácnost zdravý. Aby nedocházelo k přehřívání, je lepší udržovat spíš kolem 10 A. Měli byste ponechávat, kvůli bezpečnosti, alespoň dvacetiprocentní vůli.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Od ampérů k wattům

Od ampérů ale k trochu lidštějším veličinám. S těmi 16 A totiž na jeden okruh (v němž může být i vícero zásuvek) bychom neměli překročit limit příkonů 3,5 kW.

K tomuhle „limitu“ se váže ještě jedno normami posvěcené rozumné pravidlo. Cokoliv s příkonem nad 2kW si zaslouží svůj vlastní okruh, svůj vlastní jistič. Stavební míchačku prostě v kuchyni nezapojujte. A to už se oklikou dostáváme k tomu, kolik toho vlastně jeden takový okruh unese. Je ale třeba vědět, kolik proudu jednotlivé spotřebiče ze sítě odebírají.

Kolik elektřiny spotřebovávají nejčastější domácí spotřebiče?

Kombinovaná chladnička s mrazničkou si řekne o 400 W, pračka  kolem 2200 W, plazmová televize 350 W a víc. To jsou vytrvalí žrouti, kteří si pořád ukusují po velkých porcích. Jsou navíc často v provozu setrvale. Stejně jako mrazák (100 W) nebo stolní počítač (mezi 30 – 50 W). Ti aspoň berou vytrvale, ale jen menší dávky.

Domácí spotřebičPřibližná spotřeba (W)
Kombinovaná chladnička s mrazničkou400
Pračka2200
Plazmová televize350+
Mrazák100
Stolní počítač30 - 50
Rychlovarná konvice1900
Mikrovlnná trouba600 - 1500
Žehlička1000 - 2500
Toustovač1100
Vysavač500 - 2000
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Největší „rány“ ale přichází od nevelkých, zato pořádně hladových spotřebičů. Taková žehlička potřebuje 1000 W, toustovač 1100 W, mikrovlnná trouba 1500 W a rychlovarná konvice si umí říct o 1900 W. Z hlediska jejich běžné spotřeby je obvykle nevnímáme jako zátěž – však také nejedou v kuse, zapínáme je jen na chvilku. Ale právě tyhle chvilky, kdy už je cosi v síti k zásuvkám připojeno – a pak se ozve rychlovarná konvice – patří k okamžikům, kdy mohou vyskakovat pojistky.

Platí, že velcí žrouti by neměli být připojení na prodlužovačkách – určitě tedy ne na prodlužovačkách bez 16 A. Přímo k zásuvce by měly být – bez prodlužovaček a rozdvojek - napojeny pračky, ledničky, myčky, sušičky, mikrovlnné trouby, tepelné ohřívače, kávovary.

Zdroj: solar-eshop.cz, theSpruce.com