Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Mřížka ventilátoru digestoře? K nevyčištění. Lepivá mastnota je až odzbrojující. Prachem zanesené vnější kryty filtrů ventilace? Vytahovací přihrádky ze dvířek ledničky - takové ty, co mají v rožcích zaschlé kousky odpudivého čehosi - Přesně tak, myčka se o to postará. A co se v ní dá ještě vyčistit?

Jsou ohmatané, zamaštěné, zanesené nečistotami. A přitom normálním způsobem skoro k nevyčištění. Přesto je snadné dodat ovládacím knoflíkům a otočeným prvkům od spotřebičů potřebnou čistotu. Můžete je vymontovat – dát do pracího sáčku – dopřát jim pobyt v myčce.

Úmorná dřina, s níž se zahradníci i domácí pěstitelé pokojovek často potýkají. Čištění květináčů. To, že budou čisté – a bez choroboplodných zárodků, plísní a patogenů, jež by mohly poškodit citlivé kořínky přesazovaných rostlin - se jen vodou a kartáčem dosáhne těžko. V myčce to jde hned.

Sejmout a do myčky... (Zdroj: Shutterstock)
Sejmout a do myčky... (Zdroj: Shutterstock)
I květináče umyjeme v myčce. A také vydezinfikujeme (Zdroj: Shutterstock)
I květináče umyjeme v myčce. A také vydezinfikujeme (Zdroj: Shutterstock)

Bezpečnostní, pracovní, svářečské, ochranné používané u sekačky. A také brýle potápěcí. Zkrátka ty bez dioptrií a UV filtru. Tak tyhle všechny – většinou docela zanesené a prosáklé potem – můžete v klidu prohnat mycím programem. Rázem budou jako zánovní.

Do čistých vlasů – nemastných, bez lupů – investujeme docela dost prostředků. Šampony, kondicionéry a tak podobně. Na frak si ale sami dáváme tím, že vlasy češeme špinavými hřebeny. Ty jsou učiněným veletrhem roztočů a dalších potvůrek, živících se starou kůží. Vykoupejte je v myčce.

Malý smetáček a lopatka, ty najdou uplatnění při úklidu každé domácnosti. To, že je používáme k úklidu, je na nich ale brzy znát. A čistí se těžce. Už asi tušíte, kam tím míříme. Plastové kombo smetáčku s lopatkou pobyt v myčce ustojí, a budou pak mnohem čistší.

Hřebeny do myčky rozhodně ano (Zdroj: Shutterstock)
Hřebeny do myčky rozhodně ano (Zdroj: Shutterstock)

Mikrovlnku sice v myčce vykoupat bez nehody nemůžete, ale ten skleněný otočný talířek ano. Je to ten nejspolehlivější a nejšetrnější způsob, jak se těch vypečených nečistot zbavit. Jak často to podnikat? Doporučována je talířku z mikrovlnky taková očista jednou týdně.

Úklid auta se obvykle omezuje jen na čištění podlahy a koberečků. Učiněným zdrojem ulepených nechutností jsou ale prvky vnitřní výbavy, držáky na nápoje, výklopné stolečky u zadních sedadel, mřížky u vyhřívání. Všechny se dají umýt v myčce. Perfektní, když potřebujete auto dostat do vůně.

Nebarvené plastové dětské hračky. Typicky kousky stavebnice, anebo ožužlaných hraček pro nejmenší. Pochopitelně, že jsou špinavé, ledacos taky zažily. Když je vložíte do pracího sáčku, za pár minut budou jako nové. A hlavně čisté, jako když jste je koupili. U stavebnic nezapomeňte na program sušení.

I plastové dětské hračky umyjeme v myčce (Zdroj: Shutterstock)
I plastové dětské hračky umyjeme v myčce (Zdroj: Shutterstock)

Příslušenství k vysavači. Všechny ty chytré nástavce, kartáče – ale také krátké úseky hadic/roury – potažmo samotný sběrný koš. Samozřejmě, že se v nich prachu a nečistot nastřádalo neuvěřitelné množství. A tohle je způsob, jak je znovu udělat čisté. Pro lepší čištění a uklízení.

Příslušenství k vysavači do myčky rozhodně ano (Zdroj: Shutterstock)
Příslušenství k vysavači do myčky rozhodně ano (Zdroj: Shutterstock)

Skleněné kryty lamp, světel. Bývají úporně zaprášené, a taky zasypané tělíčky hmyzích těl. Které se uvnitř pomalu smažily. Pokud byste na to šli pomalu, s odmáčením a kartáčováním, zabralo by vám to spoustu času. Ovšem v myčce je to efektivnější a o dost rychlejší.

A co tu máme dál? Houbičky na mytí nádobí – jejich životnost není v domácnosti dlouhá – déle než dva týdny byste je používat neměli – ale přečištění v myčce jim pomůže vydržet v provozu déle. Štětka na čištění záchodu? Samozřejmě. Sterilizovat takhle můžete i celé sedací prkénko, pokud se vejde dovnitř.

Zdroj: AllRecipes.com, RD.com, FamilyHandyman.com